Daglezja ( Pseudotsuga )
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie to drzewo iglaste?
Potrzyj igły palcami. Jak pachnie jabłkiem to daglezja 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
W mojej okolicy jest i tak podobnie wygląda jodła kalifornijska, której właściciele obcinają te najdłuższe przyrosty, by nie szła szeroko, choć pewnie na dłuższą metę to się nie uda.Jodły kalifornijskie są niebieskawe, ale czasem bardziej zielone.Różnie wyglądają też igły, jedne mają bardziej sztywne i podniesione, inne nieco bardziej miękkie, zwisające.
- damek1718
- 1000p
W takim razie porównajcie sobie igły daglezji i jodły kalifornijskiej, która to która? Na pewno sprawne oko zauwazy róznicę.
1.

2.

Dodam jedynie, ze w Polsce uprawia sie daglezję zieloną i jej odmianę daglezję siną. Wśród nich sa odmiany gesto iglaste ,np: Hedcheri, Kanina. Moja daglezja, tzn. jej igły po roztarciu pachną delikatnie jabłkiem. W necie piszą różnie, ale jeśli by zebrać informacje, to wychodzi na to, że zielona pachnie jabłkiem, a jej odmiana sina - pomarańczą. Ktos porówna?
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Dagle ... lezja.html
1.

2.

Dodam jedynie, ze w Polsce uprawia sie daglezję zieloną i jej odmianę daglezję siną. Wśród nich sa odmiany gesto iglaste ,np: Hedcheri, Kanina. Moja daglezja, tzn. jej igły po roztarciu pachną delikatnie jabłkiem. W necie piszą różnie, ale jeśli by zebrać informacje, to wychodzi na to, że zielona pachnie jabłkiem, a jej odmiana sina - pomarańczą. Ktos porówna?

http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Dagle ... lezja.html
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Jestem laikiem, ale chciałabym zwrócić uwagę, że "moje gałęzie z igłami" są bardziej płaskie, a igły "wychodzą" zaledwie z dwóch stron, po bokach. Dotykałam gałęzi i igieł, są b.mięciutkie, a igły nie są aż tak gęste. ... i co teraz?:)
- damek1718
- 1000p
Tak jak pisałem sa różne formy daglezji.
Igły daglezji są płaskie i poziomo ułozone
Igły jodły sa wzniesione do góry, tworząc żebra
Ja stawiam na daglezję
Igły daglezji są płaskie i poziomo ułozone
Igły jodły sa wzniesione do góry, tworząc żebra

Ja stawiam na daglezję

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Zwróć uwagę na różnice między oboma drzewami : układ igieł, ich kształt, kształt pączków u daglezji
jodła kalifornijska jest tak charakterystyczna, szczególnie w młodym wieku, że trudno ją pomylić z innym choinkopodobnymi iglakami. Daglezja na "pierwszy rzut oka" jest podobna do niektórych świerków czy jodły pospolitej.
Może szkoda, że nie ma skali porównawczej. Igły u daglezji maja od 2 do 4,5cm długości, a u jodły kalifornijskiej ok 5 cm.
jodła kalifornijska jest tak charakterystyczna, szczególnie w młodym wieku, że trudno ją pomylić z innym choinkopodobnymi iglakami. Daglezja na "pierwszy rzut oka" jest podobna do niektórych świerków czy jodły pospolitej.
Pozdrawiam Jacek
Po tych informacjach stawiam na daglezję
, czy mogę posadzić ją we wrześniu?

-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- ZBANOWANY
Re: Drzewo iglaste - identyfikacja
Bardzo Ci dziękuję. Tak, to może być to. Jak pójdę do weterynarza (tam to spotkałam) to się dokładnie przyjrzę drzewu i porównam z opisem.
Jeżeli zdjęcie oddaje prawdziwy kolor igieł jest to podgatunek daglezji (jedlicy); Daglezja sina (Pseudotsuga menziesii var. glauca)
Adam
Jeżeli zdjęcie oddaje prawdziwy kolor igieł jest to podgatunek daglezji (jedlicy); Daglezja sina (Pseudotsuga menziesii var. glauca)
Adam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lis 2015, o 08:59
Re: Drzewo iglaste ( Daglezja )
Jest to bez wątpienia Daglezja Zielona - Pseudotsuga menziesii
Pozdrawiam serdecznie
Na zdjęciu- przedmiotem identyfikacji jest Pseudotsuga menziesii var. glauca i jest to bez wątpienia daglezja sina- nie mieszajmy więc dłużej./KaRo
Pozdrawiam serdecznie

Na zdjęciu- przedmiotem identyfikacji jest Pseudotsuga menziesii var. glauca i jest to bez wątpienia daglezja sina- nie mieszajmy więc dłużej./KaRo
-
- ZBANOWANY
Dzięki za zainteresowanie.
Daglezja sina/ czasem miewa lekko żółte końcówki. Mam zieloną i posadziłem siną, ale mi padła. Obecnie nie spotykana u mnie w okolicy w sprzedaży, a szkoda. Szybko rosnące drzewo i bardzo miękkich igłach. Ciekawa odskocznia jako żywopłot od tego co wszystko już nudne i oklepane.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.