Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka ,niedroga,jaka

Post »

Kupuję oleo maca g44 k500
Regulamin Forum
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

na temat silników zdania są podzielone,z jednej strony Chińczyk do, którego za parę lat może nie być części i B&S do którego części będą nawet na kilkanaście lat,natomiast jeżeli chodzi o obudowy kosiarek ja osobiście brał bym w ciemno tego GTM 460PHW te obudowy z wymienionych tu są najlepsze jakościowo i ja bym wybrał tę kosiarkę
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12

Post »

Tylko że do worlda już części nie ma.

uważacie , że oleo mac g44 k500 to zły wybór ? lepszy byłby na b&s 450 ? Nic w tej cenie innego nie wchodzi w rachubę , chyba , że silnik stigowski 100 ohv . Lepszy od emaka ?
Regulamin Forum
miachlbyk
100p
100p

Post »

Nie wiem kto co takich bzdur naopowiadał ale części są do Worlda,natomiast co do silników to ten Stigi 100 ohv lepiej omijać
mati8201
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 gru 2015, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam po nowym roku będę musial kupić nowa kosiarkę do ogrodu
ogród 10 arów teren równy ale dość sporo kręcenia drzewka, krzewy itp
co możecie polecić cena max 1500 zł
jakie obudowy są dobre (obecna kosiarka silnik b&s w pełni sprawny a budowa + kola tragedia chociaż trzeba przyznać ze kosiarka wytrzymała 8 lat)

będę kupował na wiosne ale juz chciałem sie przygotowac do temat
myslałem o NAC lub OLEO-MAC
miachlbyk
100p
100p

Post »

zacznij się kręcić na wiosnę,wtedy chyba jest największy wybór,może coś z AL-Ko lub Weibang?
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2013, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może Victus, u mnie od wiosny tego roku. Mam VICTUS VSP 48 L65 i złego słowa powiedzieć nie mogę, mocny silnik, obudowa tez w bardzo dobrym stanie po sezonie.
Części są dostępne i serwis tez ok, kupowałem prze internet i niestety kosiarka przyjechała z uszkadzaną tylna ośka. Sklep niby działał by to szybko naprawić ale po kilku dniach sam zadzwoniłem do Victusa w Poznaniu.
Kilka minut rozmowy, zamówienie kuriera i po 3 dniach kosiarka wróciła naprawiona.
Czasami jak mam mało chęci to brakuje mi napędu :P
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Najlepsze kosiarki są Makity. Miałem już różne marki kupione i w każdej coś zawsze się psuło. A to odpadł zaczep. A to coś się samo rozkręciło. Makitę mam od 3 lat i zero awarii.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Proszę Państwa o poprawną pisownię na forum.
Zobowiązuje nas wszystkich do tego Regulamin Forum § 3.2 pkt.a)
Posty pisane niechlujnie będą z forum usuwane.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Mam kosiarkę spalinową Husar z silnikiem B&S 675. Użytkuję ją od 4 lat i muszę przyznać, że silnik jest świetny - szczerze polecam. Natomiast sama kosiarka husar to chińczyk sprzedawany przez kilka innych firm (np. Hortmasz JL50Z-BSA). Moim zdaniem jakość jest na poziomie -1 (wlączając to serwis). W moim egzemplarzu zepsuło się właściwie wszystko oprócz silnika i lawety (np. linki, uchwyt noża, napęd, gąbka na rączce), więc szczerze nie polecam tej firmy. Jakość wykonania napędu i łożysk w kołach woła o pomstę do nieba. W przyszłości na pewno zainwestuję w markę, która produkuje bardziej solidne kosiarki (np. exmark 36" metro lub snapper pro 36").
Biskierka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2015, o 20:15

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

AmaPoland pisze:Nie szalej za bardzo z wybieraniem maszyny. Mierząc w Stigę i Vikinga wszedłeś w miarę wysoko więc abyś się tylko nie opuścił w jakości maszyny :) Pamiętaj też o serwisach jakie masz w pobliżu ;)

Jak jak kosiłem kiedyś większą działkę to wysypywałem do taczki, którą ustawiałem sobie w pobliżu. Tam wchodziło kilka koszy trawy a do tego łatwo się wsypywało i wysypywało.
Minął prawie rok. A było tak. Poszedłem do pobliskiego serwisu (jakieś 700 m od domu) po Stigę a kupiłem Marinę z B&S 675 za 1.600. Przez sezon służyła mi dobrze, chociaż działka równa nie jest (wykaszałem ok. 20 arów). Trawę zbierała dobrze. Inna rzecz, że trawa jeszcze nie jest gęsta (jak się zapuściłem na działkę sąsiada z gęstą, trochę podrośniętą murawą, to już szło ciężej). W sumie to nawet napędu rzadko używałem. Od spodu trochę farby z korpusu zeszło, widać srebrną blachę, ale nie rdzewieje (pewnie ocynk). Zobaczymy, jak będzie dalej. Na razie nie mam powodów do narzekań.
Natomiast mój pomysł z wysypywaniem kosza do rozstawionych toreb/worków ogrodniczych i później zwózka wózkiem okazał się dobry. Niestety, wózek tani chiński i długo chyba nie posłuży.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

To dobrze jeśli Ci się maszyna sprawdza. To, że zeszła farba to nic dziwnego. Poza trawą tam też hula piasek więc wytarty materiał to norma. Ważne tylko abyś raz na jakiś czas (im częściej tym lepiej) czyścił kosiarkę w okolicach noża. Osadzająca się tam trawa gnije i powoduje korozję.
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Pytanie - czy ktoś z forumowiczów używa automatycznej kosiarki (robota), ale z tych poniżej 10 tys. za sztukę?
Jestem ciekaw opinii. Hałas zaczyna się robić coraz większym problemem, może dam przykład sąsiadom...
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

doc_kr pisze: Hałas zaczyna się robić coraz większym problemem, może dam przykład sąsiadom...
To żart? może lepiej żeby kosili ręcznymi kosami jak kiedyś....
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Nie, to nie żart. Ręczne koszenie ma wiele zalet - dla koszącego, dla trawnika i dla środowiska. Nie trzeba sięgać po kosę, wystarczy kosiarka bębnowa.
A automatyczna kosiarka elektryczna nie wymaga wysiłku i jest prawie bezgłośna.
Jeśli nie rozumiesz problemu hałasu, to co ja poradzę? Wyobraź sobie sytuację, kiedy wszędzie wokół są domy, a przy każdym trawnik na godzinę-dwie koszenia. Efekt jest taki, że w sezonie potrafi nie być ani jednego popołudnia bez smrodu spalin i brzęczenia (bo królują oczywiście spalinówki, nawet w ogródkach wielkości stołu do pingponga).
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”