Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Witajcie

Mati
Ano zobaczymy co z tego wyniknie, aż nie mogę doczekać się wiosny

Betusia

Mrozik u mnie mocno napsocił, nic nie ocalało. Myślałam,że zdążą zakwitnąć datury, miały już spore pąki ale tez je przymroziło

No i dopadła mnie grypka :cry: łamie w kościach i boli gardełko ;:145 Domownicy żartują,że dalie mi wychodzą . Ja tu w domu a tam jeszcze kilka dali zostało. Ale ścieżka już prawie gotowa :tan Teraz tylko M musi zrobić bramkę. Coś się miga :cry:
Na dworze sie ochłodziło, troszkę zachmurzyło ale deszczu nie widać. Ale zaczyna się żółcić i czerwienić. Idzie piękna jesień ubrana w złoto i purpurę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój dzielny Tofik, który po wiosennym wypadku zaczyna chodzić.

Obrazek

-- 8 paź 2015, o 19:43 --

Witajcie

Mati
Ano zobaczymy co z tego wyniknie, aż nie mogę doczekać się wiosny

Betusia

Mrozik u mnie mocno napsocił, nic nie ocalało. Myślałam,że zdążą zakwitnąć datury, miały już spore pąki ale tez je przymroziło

No i dopadła mnie grypka :cry: łamie w kościach i boli gardełko ;:145 Domownicy żartują,że dalie mi wychodzą . Ja tu w domu a tam jeszcze kilka dali zostało. Ale ścieżka już prawie gotowa :tan Teraz tylko M musi zrobić bramkę. Coś się miga :cry:
Na dworze sie ochłodziło, troszkę zachmurzyło ale deszczu nie widać. Ale zaczyna się żółcić i czerwienić. Idzie piękna jesień ubrana w złoto i purpurę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój dzielny Tofik, który po wiosennym wypadku zaczyna chodzić.

Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Kuruj się kobietko i niech Ci do głowy nie przychodzi po te ostatnie dalie do ogrodu się wybrać. Dalie dadzą radę jeszcze kilka dni w ziemi :) Zdrówka Ci życzę ;:167

Kolory jesieni są piękne ale czemu się zrobiło tak zimno ;:223
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mina kota bezcenna! :D
Masz dużo fajnych dalii! Już trochę poszargane, ale to taki czas! :wink: Te przekwitnięte kwiaty ścinaj zawsze nisko do pierwszego węzła. Sprzyja to rozkrzewianiu i obfitszemu kwitnieniu. Teraz to już po ptokach, kiedy mróz je liznał, ale spróbuj tak w przyszłym roku! ;:215
Astry piękne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Ewunia
Bądź pewna,że chwilowo do ogrodu się nie wybieram, a tak ciągnie. Chodze od okna do okna i tylko wzdycham ;:145

Miłka
Dziękuję za dobrą radę. W przyszłym roku będę pamiętała. Ja czasami wleciałam do ogrodu i oberwałam przekwitnięte kwiaty ale nie wiedziałam,że należy je przycinać w opisany przez Ciebie sposób :D :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak , kocia minka super :;230 Mnie zachwyca ta nowa ścieżka, ale sobie dałaś roboty :) A co tam było, busz? wyrywałaś ? Ale będzie slicznie , takie ścieżki są b. urokliwe . Dużo jeszcze u Ciebie zieleni i kolorków :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żanko, ja tak samo jak ty czekam już na wiosnę, bo po przymrozkach to już właściwie nie ma co robić w ogrodzie. Chyba że się ociepli. Wtedy będzie można trochę posprzątać, żeby na wiosnę było mniej pracy z suchymi badylami.
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Trochę mnie nie było , ale prace na ogrodzie trwały. Ścieżka już ukończona, częściowo obsadzona. Teraz mam zamiar dokupić lawendę i kilka nowinek i ją obsadzić.

Obrazek
a to wyjście ze ścieżki na truskawnik obsadzone nowymi irysami po jednej stronie i liliowcami z drugiej

Obrazek

z prac porządkowych udało mi sie ujarzmić zakątek przy świerkach. Był tak miks wszystkiego przetkany gęsto miętą i jakimś zielskiem. Było tam sucho i ubogo.
Przekopałam to suto z obornikiem, zrobiłam ścieżkę do jeżyny bezkolcowej i agrestu. Uporządkowałam miętę, melisę, hyzop i dziurawiec.

Obrazek

Teraz czekam na wiosnę :)
Jesień w tym roku była piękna u nas. Bogato sypnęła złotem i purpurą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękna słoneczna jesień przeminęła, ostanie ciepłe promyki słońca stały się miłym wspomnieniem. Teraz za oknami tajemnicze mgły..., któż wie , co się w nich kryje..Luśka szczeka, denerwuje się co wieczór- to zwierzaki podchodzą pod dom. Zryte poszycie wskazuje na częste wizyty dzików,a z rana częstym gościem za oknem jest sarna. czasem sama a czasem z kogoś przyprowadzi na ucztę :D
Nic sobie nie robi ze szczekania Luny, a nasz groźny obrońca wychodzi z siebie na takie ignorowanie jej. Luna ma jeszcze jedno utrapienie - sikorki. Te bezwstydnice wydziobują jej przysmaki z miski. Ile to Lunka musi się nabiegać i naskakać aby rozgonić te ptasie rozbójniczki. Jedne przegoni a już inne siedzą w misce. Oj biedny pies, tyle pracy ma jesienią :D

Karolinko
ścieżkę poprowadziłam bo mąż stwierdził,że mu się podobają wijące ścieżki a my mamy proste. Po długim namysłach wybrałam ten kawałek ogrodu , bo najmniej był obsadzony. Rosły tam kwiaty jednoroczne i mieczyki

Wando
u nas teraz od dłuższego czasu jest ciepło 8-10 st. Wykorzystuję ten czas i kopię ogród na przyszły sezon. Suto go nawożę kompostem i obornikiem

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to się napracowałaś ;:215
Podziwiam, że Ci się chciało tak późno robić takie przemeblowanie w ogrodzie ale za to wiosną będziesz się cieszyć nową aranżacją i pięknymi kwiatami, które się na pewno odwdzięczą za taką pracę.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ścieżka bardzo malownicza będzie ;:108
Bym mogła zrobić w jednym miejscu pergolę i coś zwisającego-magiczny efekt ;:108
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie

Za oknem ,szaro, buro i ponuro. Z rana był lekki przymrozek, słońce powitało dzień pięknymi barwami a potem nadciągnęły ciężkie chmury i poleciały z nieba pierwsze krople. Na szczęście udało mi się jeszcze trochę pokopać ogródek pod przyszłoroczne warzywka. Gorczyca na poplon pięknie wyrosła, więc szkoda ją tak zostawić nie skopaną.
Przy okazji zajrzałam pod stroiszowe pierzynki , którymi okryłam niektóre kwiatki i trochę się zmartwiłam. Krokusy już mi wychodzą, wyrosły na 5 cm... oj,oj co z tego będzie.
Ewa

Muszę ci się przyznać,że miałam pomoc w ogrodzie , oto moja pomocnica

Obrazek

a to jej dzieło

Obrazek

szykuje miejsca pod nowe nasadzenia :lol:

Mati Tulap

Na zakręcie ma być pergola, brama do daliowego zakątka. Już posadziłam tam specjalnie zamówione róże pnące. Teraz czekam aż mężuś zbierze siły i chęci i wykona swoją część prac :D

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz,to mamy podobny tok myślenia z tą pergolą ;:306
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta twoja pomocnica, to szkodnik a nie pomocnica. Pamiętam dziurę w nowiutkim trawniku :;230 , o róży już nie wspomnę :twisted:
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Miłego dnia
Dzień jak zwykle rozpoczął się pięknym wschodem słońca a teraz już nadciągają chmurki, co ja piszę - chmurzyska. Już taki urok tegorocznej aury. Poranki słoneczne a w południe pierwsze krople i do wieczora deszcz, potem wiatr i wspaniałe rozgwieżdżone niebo. Dla każdego coś miłego :D

Mati Tulap
Pergola jak nic , prosi się w tym miejscu :lol: . Już na nią czekam , wyobrażam sobie , jak róże ją oplotą ;:138

Ewunia

Ta Luśka to tylko czasami taka psotnica , ale bardzo przyjazna. Na pewno by Cię polubiła :;230

A teraz kilka wspomnień , gdy Matka Natura szczodrze sypała złotem i purpurą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No,wyszły Ci te zdjęcia,a te wiśnie żółte i drewniane stoły to klasyka ;:oj
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No to będziesz miała pięknie w przyszłym sezonie :) Piękne wijące się ścieżki, nowe nasadzenia, róże przy pergoli , oj pięknie . No , pomocnica super ;:138 Pięknie Ci przekopała rabatke ;:306 chociaż trochę nie równo. Moja córka kupiła też taką sunie , 2 mies, piękna owczarka niemiecka . No to jak jej będzie tak pomagała to Ania się załamie, ma piękny i bogaty ogród . Częsć oczywiście ode mnie :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”