alicjad31 pisze: do jakiej grupy można zaliczyć tego mojego olbrzymiego pigwowca .Pamiętacie wysoki na 2 i pół metra ,owoce większe niż pigwowca ,a mniejsze niż pigwy .Pachnie delikatnie jabłuszkiem .
Aleście mi tymi pigwowcami i pigwami zabili ćwieka
Musiałem doczytać
Po pierwsze - nie tylko pigwa ma kwiaty blado różowe, bo jeden taki pigwowiec u mnie rośnie - kolczasty mały krzew o owocach jeszcze mniejszych niż małe pigwowce na drugim o ceglastych kwiatach.
Po drugie - dowiedziałem się, że moje pigwowce to p.japońskie, a jest także pigwowiec chiński, nie posiadający kolców i o wys. do 10 m (ale chyba u nas nie jest taki wysoki) kwiaty ma różowe, a owoce żółte, podobne do pigwy o jabłkowym aromacie i to chyba
Alicjo jest Twój krzew.
Pigwy są dwa rodzaje - gruszkowa i jabłkowa.
Coś mi się wydaje, ze pigwa jabłkowa to jednak pigwowiec chiński - bo taki wysoki i ma duże owoce, do tego bez kolców.
Pigwę gruszkową znam, bo widzę niedaleko na ogrodzie - duży krzew ok 3 m z omszonymi "gruszkami" raczej zielonkawymi niż żółtymi (chyba ze za wcześnie je zrywają) muszę się przyjrzeć jaki kolor mają kwiaty, ale raczej jasne, bo czerwone by rzuciły się w oczy.