Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
magritte80
100p
100p
Od: 24 lis 2006, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak wygląda wasz warzywnik?

Post »

Witam

Rozmawialiście wcześniej o pnących cukiniach... Uprawiałam takie z nasion od taty i tylko takie znałam, dopóki nie pochwaliłam się, na forum, że moje cukinie uciekają na kilka metrów w bok i wola zamieszkać u mojego sąsiada a przynajmniej tam zaowocować... Wielu forumowiczów było zdziwionych, bo cukinia u nich rośnie "w punkt". No i spytałam siebie zaskoczona, to co ja właściwie mam? Doszliśmy do wniosku na forum, że moje cukinie pnące, to krzyżówka dyni z cukinią kiedyś u mojego taty w ogródku i teraz u mnie, poprzez przekazanie nasion... Szkoda mi było miejsca na taką cukinię płożąco- pnącą... więc nie siałam takiej tylko kupiłam Astrę Polkę rosnącą "w punkt", a tamtych nasion nie posiałam, żeby się nie pokrzyżowały... Astra Polka udała się świetnie, bez dyń w pobliżu i nasion cukinii płożącej od mojego taty. Dlatego postanowiłam wykluczyć uprawę dyni i cukinii płożąco-pnącej. Tata uprawia dynie a ja cukinie "w punkt".

Dodam jedynie z doświadczenia, że cukinie pnące (z braku podpórek - płożące), nie mają problemu z ciężarem warzywa, ponieważ roślina posiada swoje wąsy czepne i im cukinia cięższa, tym więcej energii wkłada w moc "wąsów". Miałam cukinie na siatce i też się bałam, ale uwierzyłam w mądrość i moc mojej cukinii i faktycznie dała radę. Z resztą cukinie im młodsze tym lepsze, a raczej chyba nie będziemy czekać na wielką cukinię na podpórce która da nam nasiona :) także uspokajam, że cukinia pnąca na podpórce da radę, ale moim zdaniem szkoda miejsca i lepiej posiać jakąś fasolkę, ogórki, bo cukinia pnąca na jednym długim pędzie wydawała mi jeden owoc... czyli chyba kiedyś faktycznie krzyżówka z dynią...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Właśnie wchodzę to mojego ulubionego wątku w dziale warzywnym i pustki widzę.. :( Jak tam wasze ogródki warzywne? Macie jakieś archiwalne zdjęcia z tego sezonu, którymi to można się pochwalić :?: :D
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Szału nie ma fotka robiona pod koniec maja jakoś. Mój warzywnik to ten pod lasem, ja stoję na górce na polu z burakami i stamtąd zrobiona jest fotka. Dobrze widać tylko truskawki i ziemniaki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ale przestrzeń i areały ;:oj Marzę o takich.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ależ miło na Wasze warzywniczki popatrzeć późnym jesiennym wieczorem! :)
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to mój z 16 listopada. Trzyma się jeszcze seler naciowy, czarna rzepa, rzodkiewki, pietruszka naciowa i pasternak - rośnie roszpunka z rozsady do jedzenia z pod śniegu:). I gwiazdnica pospolita też do jedzenia z pod śniegu ;) .

http://images76.fotosik.pl/131/b791c14d2f1419d1.jpg
Za duże zdjęcie- mod./jokaer.

W inspekcie podgrzewanym elektrycznie sałata i rzodkiewki jako symboliczny zdrowy akcent do śniadania ;)
Przed inspektem posadzony czosnek ukorzenia się pod listkami a patyczkami oznaczone miejsca gdzie wiosną wysieje pietruszkę naciową.
A na siatce formują się bio-degradowalne pałąki do tunelu z włókniny na wiosnę :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Bardzo ładny ogródek, Darku! :wit
Powiem Ci szczerze, że bardzo mnie zdziwiłeś mówią, że uprawiasz gwiazdnicę pospolitą jako roślinę do jedzenia :shock: U mnie to najgorszy chwast!
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie uprawiam :) ale jem ...jest naprawdę smaczna ...(polecam na pierogi czy naleśniki z fetą). To taki mój sposób na ten chwast którego nie sposób się pozbyć więc musiałem go polubić:).
Nasiona gwiazdnicy kiełkują nawet przez 50 lat a sama roślina kwitnie nawet zimą jak jest ciepło wiec ciężko ją wyplenić ....
Mam więc taki nie wymagający obsługi śród-plon ściółkujący :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No to muszę kiedyś spróbować, bo faktycznie u mnie też jej jest dość sporo niestety :/
Gdzieś czytałem, że jej nasiona kiełkują do 25 lat czyli o połowę mniej na szczęście :D
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Gwiazdnica. Wszyscy znamy jej niezwykle silną wolę życia. Jest dla nas wyjątkowym darem Pani Natury, bo z taką samą siłą i wolą dobroczynnie działa na nasz organizm. Poczytajcie o niej, proszę, pod hasłem: Gwiazdnica pospolita.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Tęsknię za sezonem
Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
mundzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2015, o 19:00

Plany warzywnika

Post »

Hej ;:131 Pewnie jak ja nie możecie doczekać się sezonu. Fajnie by było gdybyście wstawili swoje plany warzywników na ten rok, jeśli już macie. Dzięki temu może udałoby się nam przetrwać ten czas ;:216
Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje ;:131
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Na najbliższy sezon radykalnie zmieniam oblicze ogrodu. Do tej pory było: kwiaty + warzywnik, teraz będzie: warzywnik + kwiaty.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

O, to ja też planuję przemeblowanie w warzywniku. Jak się uda, to z placu zabaw dla dzieciaków zrobię ogród warzywno-kwiatowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”