A ja mam takie pytanie: otworzyłam dziś dwie dynie crocknet bo zaczęły pleśnieć (nie wiem, może złapał je jakiś przymrozek zanim schowałam do domu), a w środku część nasion zaczęła kiełkować
 - co robić? Jak żyć? To znaczy czy w pozostałych, nie pleśniejących też może zachodzić kiełkowanie? Rozumiem, że te skiełkowane nasiona mogę już tylko wyrzucić?
 - co robić? Jak żyć? To znaczy czy w pozostałych, nie pleśniejących też może zachodzić kiełkowanie? Rozumiem, że te skiełkowane nasiona mogę już tylko wyrzucić?  
 Może pozostałe też wydrążę, wysuszę i zainspiruję się dziełami emalii112

Ja kiedyś też próbowałam wysuszćc samą skorupę, ale nic to nie dało- pokurczyła się jak pomidor do oliwy z czosnkiem
  Ja kiedyś też próbowałam wysuszćc samą skorupę, ale nic to nie dało- pokurczyła się jak pomidor do oliwy z czosnkiem  

Ale może pozostałą, nienaruszoną przez pleśń spróbuję właśnie "wywnętrzyć" i zasuszyć. Bez tego raczej się nie wysuszy, sądząc po wnętrzu tych otwartych (mokro!).
 Ale może pozostałą, nienaruszoną przez pleśń spróbuję właśnie "wywnętrzyć" i zasuszyć. Bez tego raczej się nie wysuszy, sądząc po wnętrzu tych otwartych (mokro!).  Waży 1700 gram, żebrowana, skórka z pomarańczowego wpada w brąz(?- zdjęcie są z flashem, bo światła w domu słabe ), spłaszczona. Chciałabym wiedzieć co to, bo nie wiem czy w ogóle jadalne
 Waży 1700 gram, żebrowana, skórka z pomarańczowego wpada w brąz(?- zdjęcie są z flashem, bo światła w domu słabe ), spłaszczona. Chciałabym wiedzieć co to, bo nie wiem czy w ogóle jadalne 

dziękuję za pomoc.
 dziękuję za pomoc.

Beata
    Beata

Jak masz bardzo gorące kaloryfery, to możesz podłożyć pod talerz książkę czy plik gazet. Suszę od razu po wyjęciu z dyni, nie przemywam, oddzielam tylko pełne od pustych, które wyrzucam.
 Jak masz bardzo gorące kaloryfery, to możesz podłożyć pod talerz książkę czy plik gazet. Suszę od razu po wyjęciu z dyni, nie przemywam, oddzielam tylko pełne od pustych, które wyrzucam.