Moje oczko w głowie cz. 7
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 7
Ceny są. Czasem przy roślinach, ale większość to typ doniczki. Na której ze stron podane są ceny za rozmiar doniczki.
Chyba za hostami
Chyba za hostami
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Beatko nie obcinam
zawsze to jakieś zabezpieczenie przed mrozem i zimnym wiatrem , czasami te co wyższe ścinam i kładę na rozecie
Wiesz że do śmierci się uczymy
Gosiu dzięki
jeszcze raz na spokojnie wejdę i popatrzę
Z rana zapowiadał się taki piękny słoneczny dzień a teraz nie dość że wieje to jeszcze szaro i buro i śnieg z deszczem pada
A ja jeszcze mam pracę nadziałce .
Wiesz że do śmierci się uczymy
Gosiu dzięki
Z rana zapowiadał się taki piękny słoneczny dzień a teraz nie dość że wieje to jeszcze szaro i buro i śnieg z deszczem pada
A ja jeszcze mam pracę nadziałce .
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Tereniu w nowym tygodniu
Ja też nie ścinam bylin tylko zostawiam do wiosny albo jak są brzydkie to układam na karpie, te z miękkimi liśćmi zakręcam nad rośliną. Wiele roślin zabezpieczam tez liśćmi opadającymi, tak jak to jest w naturze
W prognozie widzę najbliższe dni nie najgorsze, trochę deszczu ale i słońca sporo to jeszcze coś zrobisz w ogrodzie. Wiatr niestety dalej będzie wiał. Ja dzisiaj przed zmrokiem przeniosłam wodę z metalowej beczki do tunelu. Zawsze wsypywałam tam śnieg, ale nie wiadomo jak w tym roku będzie
Życzę słoneczka i zdrówka
Ja też nie ścinam bylin tylko zostawiam do wiosny albo jak są brzydkie to układam na karpie, te z miękkimi liśćmi zakręcam nad rośliną. Wiele roślin zabezpieczam tez liśćmi opadającymi, tak jak to jest w naturze
W prognozie widzę najbliższe dni nie najgorsze, trochę deszczu ale i słońca sporo to jeszcze coś zrobisz w ogrodzie. Wiatr niestety dalej będzie wiał. Ja dzisiaj przed zmrokiem przeniosłam wodę z metalowej beczki do tunelu. Zawsze wsypywałam tam śnieg, ale nie wiadomo jak w tym roku będzie
Życzę słoneczka i zdrówka
- TerDob

Witaj Marysiu
Ja robię podobnie z okrywaniem , tylko że ja mam mało liści bo tylko z lipy
Dzisiaj też brzydko , z rana błysnęło słonko a teraz już czarne chmury nadciągnęły
U mnie też w beczkach woda i właśnie miałam podjechać i powylewać do szklarenki
Oby zima była normalna ze śniegiem
Dziękuję za życzenia i też życzę miłego i
tygodnia 
Dzisiaj też brzydko , z rana błysnęło słonko a teraz już czarne chmury nadciągnęły
Dziękuję za życzenia i też życzę miłego i
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Tereniu dowiedziałaś się jak trzeba wysiewać Redlove? Moje nie wzeszły ale może one muszą być przemrożone? A ja od razu wsiałem jak żeśmy od Marysi wrócili.
- TerDob

Witaj Michał
Nic konkretnego się nie dowiedziałam , tylko że rosną nadal w doniczce i że wzeszły zielone i bordowe
Ja swoich Redlove część wysiałam teraz i zostawiam na działce , niech się przemrożą a resztę wysieję w lutym albo w marcu w domu i zobaczymy co będzie lepsze
Dzisiaj namaczam nasionka Magnolii i Judaszowca i szykuję do stratyfikacji
Miłego i bezwietrznego dnia życzę
Nic konkretnego się nie dowiedziałam , tylko że rosną nadal w doniczce i że wzeszły zielone i bordowe
Ja swoich Redlove część wysiałam teraz i zostawiam na działce , niech się przemrożą a resztę wysieję w lutym albo w marcu w domu i zobaczymy co będzie lepsze
Dzisiaj namaczam nasionka Magnolii i Judaszowca i szykuję do stratyfikacji
Miłego i bezwietrznego dnia życzę
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heyka
Mam zaległości i nie nadążam
Na skwerku miejskim rosły bardzo ciekawe trawy-pierwszy raz takie widziałam-najbardziej kojarzą mi się z Red Baron tyle,że sa 2-3 wyższe o rozstrzelone jakby piorun w nie trafił
Mam ciut nasionek.Kiedy i jak wysiać?

Mam zaległości i nie nadążam
Na skwerku miejskim rosły bardzo ciekawe trawy-pierwszy raz takie widziałam-najbardziej kojarzą mi się z Red Baron tyle,że sa 2-3 wyższe o rozstrzelone jakby piorun w nie trafił
Mam ciut nasionek.Kiedy i jak wysiać?
- TerDob

Witam serdecznie
Ja też ze wszystkim nie nadążam
tak że Cię rozumiem .
Może Ci to coś pomoże
Wymagania i pielęgnacja traw ozdobnych - przydatne wskazówki:
trawy o różnobarwnych liściach i ozdobnych, dużych kwiatach wymagają słonecznych stanowisk;
trawy o żywozielonych liściach ?chętniej? rosną w cieniu;
wysokie gatunki traw wymagają podpór;
wysokie trawy, tworzące gęste atrakcyjne kępy najlepiej uprawiać jako pojedyncze solitery (ewentualnie można sadzić je w grupach ? dla oddzielenia poszczególnych partii ogrodu);
niektóre gatunki traw są ekspansywne. Warto to sprawdzić przed zakupem ? szczególnie jeśli jesteśmy posiadaczami małego ogrodu;
tworząc rabaty należy unikać sadzenia zbyt dużej liczby egzemplarzy traw. Warto pamiętać, że trawy są tylko dopełnieniem rabaty, w której główną rolę odgrywają rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny. Na rabatach efektywnie wyglądają trawy o średnim wzroście;
trawy niskie, intensywnie rozrastające się wszerz warto wykorzystać na skalniaki lub do okrywania powierzchni.
Czerwona trawa 'Red Baron'
(Imperata cylindrica)
Rozmiar: 30-60cm wys.;
Cechy charakterystyczne: posiada liście intensywnie zabarwione na czerwono, kolor utrzymuje się aż do zimy, kępy są prosto wzniesione;
Zastosowanie: sadzi się w grupie, np.: przy trawniku, służy jako dekoracja oczka wodnego, dobrze komponuje się z trawą pampasową i trawami srebrnymi;
Wymagania i uprawa: lubi słoneczne stanowiska ? wtedy najlepiej wybarwia się. Nie ma dużych wymagań glebowych. Podłoże powinno być jedynie stale lekko wilgotne i umiarkowanie przepuszczalne. Dobrze znosi mrozy, ale w chłodniejszych rejonach zaleca się okrywać. Najlepiej sadzić od końca marca do czerwca.
A więc odpowiednio wcześniej wysiać myślę że w połowie lutego - marzec wystarczy , tak aby Ci się siewki nie powyciągały .
Powodzenia
Ja też ze wszystkim nie nadążam
Może Ci to coś pomoże
Wymagania i pielęgnacja traw ozdobnych - przydatne wskazówki:
trawy o różnobarwnych liściach i ozdobnych, dużych kwiatach wymagają słonecznych stanowisk;
trawy o żywozielonych liściach ?chętniej? rosną w cieniu;
wysokie gatunki traw wymagają podpór;
wysokie trawy, tworzące gęste atrakcyjne kępy najlepiej uprawiać jako pojedyncze solitery (ewentualnie można sadzić je w grupach ? dla oddzielenia poszczególnych partii ogrodu);
niektóre gatunki traw są ekspansywne. Warto to sprawdzić przed zakupem ? szczególnie jeśli jesteśmy posiadaczami małego ogrodu;
tworząc rabaty należy unikać sadzenia zbyt dużej liczby egzemplarzy traw. Warto pamiętać, że trawy są tylko dopełnieniem rabaty, w której główną rolę odgrywają rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny. Na rabatach efektywnie wyglądają trawy o średnim wzroście;
trawy niskie, intensywnie rozrastające się wszerz warto wykorzystać na skalniaki lub do okrywania powierzchni.
Czerwona trawa 'Red Baron'
(Imperata cylindrica)
Rozmiar: 30-60cm wys.;
Cechy charakterystyczne: posiada liście intensywnie zabarwione na czerwono, kolor utrzymuje się aż do zimy, kępy są prosto wzniesione;
Zastosowanie: sadzi się w grupie, np.: przy trawniku, służy jako dekoracja oczka wodnego, dobrze komponuje się z trawą pampasową i trawami srebrnymi;
Wymagania i uprawa: lubi słoneczne stanowiska ? wtedy najlepiej wybarwia się. Nie ma dużych wymagań glebowych. Podłoże powinno być jedynie stale lekko wilgotne i umiarkowanie przepuszczalne. Dobrze znosi mrozy, ale w chłodniejszych rejonach zaleca się okrywać. Najlepiej sadzić od końca marca do czerwca.
A więc odpowiednio wcześniej wysiać myślę że w połowie lutego - marzec wystarczy , tak aby Ci się siewki nie powyciągały .
Powodzenia
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję
Tak obszernej odp się nie spodziewałam
Tak obszernej odp się nie spodziewałam
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Tereniu i Michale zaczęłam szukać informacji o siewie nasiona jabłoni i coś tutaj znalazłam http://tipy.interia.pl/artykul_8017,jak ... lonie.html Może Wam to pomoże. Mam jeszcze parę jabłek to też spróbuję
Byłoby fajnie dochować się własnej Redlove. Trzeba wysiać kilka pestek bo jabłonie nie zawsze powtarzają cechy dlatego u Iwonki są zielone i czerwone siewki, a potem jeszcze czekać na owoce
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam cieplutko
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Tereniu
fajnie ,że podajesz cenne informację o roślinkach
Redlove to jabłuszka takie jak u Marysiu .
Ciekawa jestem kiedy zaczną owocować ??
Pozdrawiam

fajnie ,że podajesz cenne informację o roślinkach
Redlove to jabłuszka takie jak u Marysiu .
Ciekawa jestem kiedy zaczną owocować ??
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witaj Tereniu - podziwiam że będziesz wysiewała Judaszowca i Magnolię
trzeba cierpliwości do tego , oj trzeba
. Z nieścinania bylin przed zimą jest jeszcze jeden plusik , nasi mali skrzydlaci przyjaciele żywią się nasionkami pozostałymi w nieściętych roślinkach , a z pożywieniem bywa w naturze różnie .
Pozdrawiam Cię mocniutko
Pozdrawiam Cię mocniutko
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- TerDob

Asiu
czyli wystarczy tyle ??
Powodzenia
Marysiu Bardzo Ci dziękujemy
Zaraz idę czytać
Ja cały czas pracuję nad cierpliwością więc będę czekać , oby tylko coś wzeszło
Również pozdrawiam
Alu witaj
Redlove jabłuszka to te od Marysi
Oby tylko wyrosły to i zaowocują
Dzięki i wzajemnie
Witaj Moniko
Jak pisałam wcześniej Marysi że pracuję nad cierpliwością - czas szybko zleci i będę się cieszyć , oby tylko wzeszły
Tak , tak masz rację ptaszki się cieszą jak im zostawimy coś do jedzenia na zimę , też o tym myślałam nie ścinając roślinek tylko nie napisałam .
Bardzo dziękuję i również ściskam
Marysiu Bardzo Ci dziękujemy
Ja cały czas pracuję nad cierpliwością więc będę czekać , oby tylko coś wzeszło
Również pozdrawiam
Alu witaj
Redlove jabłuszka to te od Marysi
Oby tylko wyrosły to i zaowocują
Dzięki i wzajemnie
Witaj Moniko
Jak pisałam wcześniej Marysi że pracuję nad cierpliwością - czas szybko zleci i będę się cieszyć , oby tylko wzeszły
Tak , tak masz rację ptaszki się cieszą jak im zostawimy coś do jedzenia na zimę , też o tym myślałam nie ścinając roślinek tylko nie napisałam .
Bardzo dziękuję i również ściskam
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Tereniu widzę ,że jesteś expert w dziedzinie traw , ja z nimi się raczej nie dogaduję a na pewno już nie z tą czerwoną Red Baron ,tyle razy ją sadziłam i po każdej zimie wypadła .
- TerDob

Witaj Tereniu w nowym dniu
Nie jestem expertem
ale powolutku się z nimi dogaduję , dużo o nich czytam , szukam ,sprawdzam i kombinuję , większość moich traw to nowe , młode dopiero posadzone , część przeniesiona ze starej działki . Mam nadzieję że się polubimy
Dziękuję i życzę miłego dnia
Nie jestem expertem
Dziękuję i życzę miłego dnia