Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Joluś nadrabiaj te zaległości, bo mało Cię było. ;:167
Hortensje cudowne jakby w ogóle suszy nie było. Pamiętasz może jaka to odmiana brzoskwini? Skoro u ciebie rośnie i owocuje to może i u mnie by nie zmarzła?
U mnie pada od 3 dni, dziś to praktycznie cały dzień. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super,że doczekałaś się swoich brzoskwinek;) :wit
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy to pierwsze zbiory brzoskwinek? Jeśli tak to napisz koniecznie jak smakowały:)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jaki wstyd przecież radzą sobie w gruncie i same sobie radzą. ;:306
ale ładne masz kolory a jak smacznie. :tan
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Dorota ,i tak wszystkich zaległości nie nadrobię,bo coraz to nowe narastają :wink: .Ta brzoskwinia,to chyba z pestki.Nie wiem bo dostałam ją kiedyś od pewniej ciotki ;:167 .Teściowa też ma chyba ze 3 krzaki i w tym roku pierwsze owoce.Ale jej są czerwone i twarde jeszcze.Na pewno z pestki sadziła.
U mnie było drzewko,później zmarzła,to odbiła i teraz jest taki krzak o długich pędach.Na jakieś 8 lat ,gdy ją mam-owocowała 2x.Owoce słodziutkie(te co słabiej urosły gorsze),soczyste.Nie miała żadnych robaków w odróżnieniu od śliwek :evil: .Kwitła pewnie więcej razy,ale przymrozki niszczą kwiaty.Jak u innych owocowych.
Przyjemnie iść do ogródka i zerwać sobie brzoskwinkę :wink:

Filigranowa,fajne uczucie jeść własne brzoskwinki.

eriopus,witaj u mnie ;:138
Brzoskwinia już 2 x miała owoce.Były słodziutkie i soczyste.Te mniejsze,słabiej narośnięte-ghorsze.Ale niewiele takich było.Nie tylko mnie smakowały-osy też się raczyły.Trzeba było uważać.

Kasiu ;:196 .Od niedawna te siewki w lepszej ziemi.Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie.Podobnie jak Ty-mam teraz więcej obowiązków,bo 2 dzieci poszła do szkoły.
W tym roku mam pierwsze owoce na gruszce i śliwce.Śliwek połowę robale zjadły :evil: .Nie muszę mówić jaka jestem zła
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jolu, gdzieś mi się zapodziałaś , chyba miałam Ci coś wysłać :) U mnie też susza całe lato i nadal...trochę mi roślin zginęło, ale dosadzam nowe. Odezwij się :) Brzoskwinki mniam mniam :) no i kolorowo masz :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Joluś że jesteś zapracowana, ale nie dziwię się--trójka dzieci ;:138 Rosną jak na drożdżach, Maciuś już chodzi ;:oj a dopiero był malutki :lol: to największe skarby ;:196 Podziwiam jak sobie radzisz, rodzina, ogród , FO :lol: Ale młodość ma to do siebie ,że wszystko potrafi ogarnąć ;:138 Wiosną możemy sobie powymieniać coś tam :)
Moje Arboretum
anula2007
100p
100p
Od: 19 lis 2013, o 21:49

Post »

Zachwyciłam się Twoimi hojami, cudowne ;:63 . Serdecznie gratuluję ;:168 .
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Widać że w ogrodzie lałaś hektolitry wody bo wszystkie rośliny w rewelacyjnej kondycji były latem.
Kupione róże świetne, zarówno te okrywowe jak i bazarkowe czy z obi.
Spodobała mi się tez rabatka biało niebieska z dzwonkami i lilie, chyba wszystkie kolory masz.
I muszę pobawić się jak tak z pestkami brzoskwiń skoro mozna takie cudo wyhodować samemu.

Maciuś to już duży chłop, ma piękny uśmiech, pewnie po mamie ;:113
ciekawe czy mój roczek podepce
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Karolinko,może mniej zapracowana,bo w ogrodzie juz wszystko gotowe do zimy.Czego nie zdążyłam,to zrobię na wiosnę.
Po prostu nie chce mi się pisać.Cięgle coś się dzieje i nie mogę byc na bieżąco.Zanim się zbiorę by zdjęcia przerzucić na komputer,to nie aktualne.Póżniej samo wrzucanie sporo czasu zajmuje...Leń mi wsiadł na plecy :wink: .
Chętnie się wymienię na wiosnę.W okolicy kwietnia postaram się odezwać.Wtedy pewnie najlepszy czas będzie na pozyskanie patyczków od Ciebie.
A Ty przeglądaj i zapisuj co chcesz ode mnie.Jeśli sie tylko da,to się podzielę :uszy
Maciuś to rozrabiaka.Wszędzie wejdzie.Jego ulubione zajęcie,to wchodzenie na krzesło,a póżniej na stół.Oczywiście coś rozlać,czy wysypac...Jak to dziecko.Do tego w nocy różnie ze spaniem.bo spodobało mu sie,że jak płacze,to go biorę do nas do łóżka.Póżniej odnoszę z powrotem.Chyba że zasnę i śpi z nami do rana ;:224 ...Nie wiem,jak go oduczę.Będzie ciężko.
A starsze dzieci chodzą do szkoły.Monika nie przepuści Michałowi i ciągle są jakies draki.Sił i cierpliwości mi już brakuje...

anula2007.Hoje to była moja miłość.Trochę mi juz przechodzi.Zostały najwytrwalsze.Reszta poszła do krainy szczęśliwości ;:170 .Niektóre odratowałam,inne nie...

Anetko,to prawda,że sporo wody lałam w ogrodzie.Ale to i tak mało-na tych moich piaskach.U nas jest takie powiedzenie,że mogłoby padać u nas codziennie,a w niedzielę 2x ;:306 .Taką mamy ziemię,że jak w sito.Za chwilę znaku nie ma po deszczu.Teraz ,na jesieni niby padało,a zaraz jak przestanie,to po kałużach wspomnienie.
Co do brzoskwiń z pestki,to powiem ci,że chyba nie ma sensu.Chyba ze jako eksperyment.Taka z pestki zaowocuje Ci za jakieś 5 lat może.A kupiona,za nieduże pieniądze-będzie miała owoce prawie natychmiast.Chyba nie warto.Ale młodsza jesteś pewnie,to i cierpliwości masz więcej.Ja się łapie na tym,że dużo rzeczy chcę mieć ''na już'' w ogrodzie.Szybciej jest kupić jakiąś bylinę,niż siać(za dużo wzejdzie,albo w cale) i czekać 2 lata,a może dłużej.Na bazarze sadzonki niektórych,kwitnące,po 4-5zł.I są już ;:224 :wink:
Ale nie powiem,że nie sieję.Zawsze taniej-a u mnie nawet grosze sie liczą,niestety...
Szybko zleciało.Niedawno Monikę urodziłam,a ma już 8 lat.To samo Michał,już 5 skończył.Maciek rok i 5m-cy zaraz będzie.Mówią,że cudze dzieci szybko rosną.A to nie prawda.Swoje też.Tylko człowiek ma wrażenie,że sam nie jest starszy ;:224 .Ciągle mam dylemat,jak postąpić ;:131 .Jak się czasem zachować.Czuję się jak dziecko...Może za naiwna często jestem...

Dość ględzenia,bo to forum ogrodnicze.Zaraz dostanę po nosie.Więc kilka zdjęć wstawię.

Kupiłam na all. kilka niedużych sadzonek trawek ,krzewuszkę ,wierzbę babilońska i taką forsycję Kumson (?).Młode listki są pięknie żyłkowane.Do tego,jak widać dostały jeszcze kolorku na jesień.

Obrazek

A w Obi,przecenili o 70% paprocie.Wyboru oczywiście nie było.Ale kupiłam dużą sadzonkę.Podzieliłam od razu na 3 mniejsze.I mam ;:138

Obrazek

Obrazek

A tu,do samej drogi rosły maliny (z agrowłókniną na dróżkach).Ale coś słabo im się rosło,to przekopałam kawałek i powstało miejsce na lilie i czosnek zimowy.Z lewej strony,gdzie jest trawa-też przekopię.Za tym paskiem jest już przedogródek teściowej.A z prawej dookoła M. posadził drzewka owocowe na wiosnę.Nie muszę mówić,że słabo im się rośnie.Wiosna,to jednak niedobry czas na drzewka.A to ''ogrodzenie'' mam nadzieję,że niedługo zamieni się na bardziej reprezentacyjne.Na razie musi być takie,bo jelenie wszystko niszczą...Choć takie ogrodzenie,to dla nich plac zabaw :evil:
Obrazek

Między naszym domkiem ,a domkiem teściowej jest studnia i płot z jej winogronami.Posadziłam pod tym płotem tulipany od szarotki i z ogrodniczego.Mam nadzieję,że będzie im tam dobrze i że teściowa mnie z nimi nie pogoni ;:224

Obrazek

A tak powstawała nowa 'plantacja' truskawek.Dzięki naszej kochanej szarotce,która napracowała się szykując dla mnie ,prawie 1000 szt sadzonek ;:180 ;:196 .Dorota,kocham Cię za dobre serduszko ;:196 i bezinteresowność ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz się modlę,żeby nie wlazły jelenie i nie zniszczyły naszej pracy...Ogrodzone jest,ale te zwierzaki mają to w nosie.

Kochani,to tyle z większych i mniejszych prac jesiennych...aaaa i jeszcze obsypałam korą sporą część ogródka.Duże kawałki kory odstały od drzewa szykowanego na opał.Pokruszyłam i wykorzystałam.Ale nie wiem,czy na wiosnę nie będę zdejmować.Bo na jednej rabacie,pod spodem są posadzone krokusy.Dadzą radę wyjść?jak myślicie?

To ,na koniec zdjęć-mój nowy słonecznik bylinowy.Zakup z forum.Troszkę słońca w ten chłodny dzionek. :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu plantacja truskawek ogromna. ;:oj Będą dzieci mieć radość ze zrywania z krzaka. ;:215 Moi dorośli, a cieszą się jak dzieci, że coś uszczkną z grządki. :) Tulipany tak cieszą wiosną, że nawet teściowej się spodobają. :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Jolu , wspaniała z Ciebie mama. Troje dzieci , jedno jeszcze czasem spi z wami--to jest miłość ;:167
A Maciuś jest jeszcze mały i należy mu się takie rozpieszczanie :) Chłopcy jak podrosną to się wstydzą spać z rodzicami, więc pozwalaj czasem :lol: Dobrze mi mówić, moje dzieci wyszły już z domu a wychować trójkę to nie łatwe zadanie . Ale to przywilej młodości ;:63
A plantacja truskawek tak starannie zrobiona ;:63 agrowłóknina, dziurki--super , będzie urodzaj ;:215
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Jolu :wit :wit Na początek trochę poczytałam o tej forsycji Kumso - jest śliczna ;:333
Pole truskawkowe ;:oj ;:oj ;:oj robi wrażenie nie dość że ogromne to jeszcze tak starannie przygotowane ;:63 ;:63 ale będzie podjadanie .
Cebulowych też sporo wsadziłaś - będzie co wiosną podziwiać ;:108
Słoneczniczek bylinowy też mam taki - jest śliczny ;:333
Pozdrawiam ;:168
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kochana gratulacje - tyle pracki wykonaliście można tylko was podziwiać, trzymam mocno łapki za truskaweczki :wit .

forsycja mega ciekawe ma listeczki , a na jaki kolor ma zakwitnąć?
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Cudny ten słonecznik bylinowy. Widziałam o pojedynczych listeczkach i o pstrokatych, ale żeby pełne kwiaty ;:oj
Spore to poletko truskawek.
Smaczne są, ale jak sobie przypomnę dzieciństwo i młodość, długaśne rzędy które trzeba było przezbierać, a potem jeszcze szypułkowanie. Jak plecy bolały, ale nie było uproś. :roll:
Miłego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”