Ogród różany nad stawem II
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród różany nad stawem II
Alu  piękny  u  Ciebie  DR.    mam  nadzieję  ,ze  moje  też  tak  pięknie  będą  za  2  lata  kwitły  , bo  kupiłam  na  wiosnę  i  dałam  w  donice  , dopiero  teraz  na  jesień  na  właściwe  miejsce,  zawsze mi  się  bardzo  podobał.A  kwiaty  już  widziałam  , bo  kwitł   , poczekam  cierpliwie  móc  zobaczyć  go  w pełni.

- 
				ewazawady
- 500p 
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alu, piękna sesja rajskiej Eden.   

U mnie po tych ciepłych zimach jest najwyższą różą w ogrodzie. Moja z wiosny 2011. Rozpinam ją na pnącą i koniecznie muszę zamówić dla niej solidną metalową kratę. Ona jest piekielnie silna. Żeby jeszcze chciała się sama czyścić.
Ależ ten Dr. Hermann widowiskowy. Jest np.w Rosen Union http://www.rosen-union.de/dr-hermann-sc ... sch-r.html
Teresko a Ty gdzie kupowałaś ?
Alu na kratkę polecam The Generous Gardener Austina. Bardzo szybko rośnie, zdrowy, 5 strefa.

U mnie po tych ciepłych zimach jest najwyższą różą w ogrodzie. Moja z wiosny 2011. Rozpinam ją na pnącą i koniecznie muszę zamówić dla niej solidną metalową kratę. Ona jest piekielnie silna. Żeby jeszcze chciała się sama czyścić.

Ależ ten Dr. Hermann widowiskowy. Jest np.w Rosen Union http://www.rosen-union.de/dr-hermann-sc ... sch-r.html
Teresko a Ty gdzie kupowałaś ?
Alu na kratkę polecam The Generous Gardener Austina. Bardzo szybko rośnie, zdrowy, 5 strefa.

Pozdrawiam
Ewa

Ewa
- inka52
Ja  kupowałam  przez  Naszą  Ewunię

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu, Twoja Edenka zjawiskowa.   Ja z moją rozstałam się w tym roku. To pierwsza róża, którą wywaliłam. Zamierały jej pędy i po dwóch latach ratowania miałam dosyć.
 Ja z moją rozstałam się w tym roku. To pierwsza róża, którą wywaliłam. Zamierały jej pędy i po dwóch latach ratowania miałam dosyć.
Przy moim wzroście CPM musi sporo urosnąć

Ja z moją rozstałam się w tym roku. To pierwsza róża, którą wywaliłam. Zamierały jej pędy i po dwóch latach ratowania miałam dosyć.
 Ja z moją rozstałam się w tym roku. To pierwsza róża, którą wywaliłam. Zamierały jej pędy i po dwóch latach ratowania miałam dosyć.Przy moim wzroście CPM musi sporo urosnąć

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
 Ala dziękuję
 Ala dziękuję   bardzo wnikliwie opisałaś Dr. Hermann Schulze-Delitzsch
 bardzo wnikliwie opisałaś Dr. Hermann Schulze-Delitzsch Zdjęcia świetnie przedstawiają jak ta róża rośnie. Dobrze, że dopytałam, bo ja nie mam miejsca na takie duże krzaczki.
W opisie o tej róży podają, że to floribunda, wysokość 90 - 120 cm... a, tu proszę nawet do 2 metrów...

Z bólem serca muszę zrezygnować z tej odmiany.
Mam wolne miejsce przy tarasie a, tam nie ma kratki.

Alu wszystkie róże masz zjawiskowe...

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Teresko  Jeśli masz dobry egzemplarz to w przyszłym roku już Ci machnie długie pędy.Najpierw musi się dobrze ukorzenić,potem ruszy z kopyta.  

Ewuś jeszcze dam jedna szansę Penny,jeśli jej nie wykorzysta to będzie wymiana.Dzięki za namiary DR.
Edenki mam 2 jedna z Rosarium druga od Szmita.Posadzone też w 2011 ale rosną różnie na zmianę walczą o wysokość.W tym roku ta z Rosarium miała dłuższe pędy ,w ubiegłym ta od Szmita.Co będzie w przyszłym sezonie zobaczymy.
Aniu Myślę że powinnaś jeszcze raz spróbować z Edenką tą różę trzeba mieć u siebie.Przyznam że to tego doszłam dopiero w tym roku w takim nietypowym sezonie.Kwitła pięknie ,wygrzewała się na słońcu jak kaktus,raz podlana raz przesuszona.Kwiatki się nie przypalały,cały dzień świeże i długo trzymała.W tym roku zdała egzamin.
Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Marjorie Marshall

Ewuś jeszcze dam jedna szansę Penny,jeśli jej nie wykorzysta to będzie wymiana.Dzięki za namiary DR.
Edenki mam 2 jedna z Rosarium druga od Szmita.Posadzone też w 2011 ale rosną różnie na zmianę walczą o wysokość.W tym roku ta z Rosarium miała dłuższe pędy ,w ubiegłym ta od Szmita.Co będzie w przyszłym sezonie zobaczymy.
Aniu Myślę że powinnaś jeszcze raz spróbować z Edenką tą różę trzeba mieć u siebie.Przyznam że to tego doszłam dopiero w tym roku w takim nietypowym sezonie.Kwitła pięknie ,wygrzewała się na słońcu jak kaktus,raz podlana raz przesuszona.Kwiatki się nie przypalały,cały dzień świeże i długo trzymała.W tym roku zdała egzamin.
Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Marjorie Marshall

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Śliczna

A tak w ogóle do takich kolorków mam słabość

- Georginia
Ewciu mam zdjęcia malinowej ale jakoś nie potrafię jej ogarnąć i zrobić ładne zdjęcia.Jest dosyć szeroka i mój aparat wszystkiego nie łapie.Pokażę Ci to co mam.Jak przyjedzie Asia albo Monika to poproszę je o ładne zdjęcia malinowej.
Malinowa.

Malinowa.

- inka52
Alu  piękna  już  ta  malinowa  rabata  , powiedz mi  czy  Ty masz Claire  Rose  /Austina/  i  co  możesz  o  niej  powiedzięć ,  

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A co powiesz na temat wytrzymałości Marjorie Marshall na upały?
Kwiaty nie były przypalane? Nie osypywały się za szybko?

Kwiaty nie były przypalane? Nie osypywały się za szybko?
- 
				Anastazja80
- 500p 
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Georginia, świetnie wygląda u ciebie połączenie róż z naparstnicą, podpatrzyłam i zastosuję, kilka naparstnic błąka się po moim podwórku, teraz z sensem je bedę mogła ulokować.

Pozdrawiam
Joanna Anastazja

Joanna Anastazja
- majka411
Georginia pisze: Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Alu jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch krzaczków Marjorie Marshall

Bardzo lubię tą różę... do tej pory rosła zasłonięta przez Lacre, na jesieni przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce.
Zrobiłaś bardzo piękne zdjęcia tej róży

Rabata malinowa
 udała się ...
 udała się ...   jesteś zadowolona z dobory odmian i kolorystyki jaka jest w rzeczywistości?
 jesteś zadowolona z dobory odmian i kolorystyki jaka jest w rzeczywistości?- 
				ewazawady
- 500p 
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Ależ malinowa się zagęściła.  No tak, przecież to już trzy sezony. Wygląda rewelacyjnie !
 No tak, przecież to już trzy sezony. Wygląda rewelacyjnie !  

Wiem jak trudno jest zrobić dobre zdjęcie dużej rabaty z jasnymi różami. Chciałoby się choć w części przekazać to co widzi oko.
Te wszystkie szczególy, subtelne różnice koloru, swiatłocień, delikatność, urok a jednocześnie pokazać całość w otoczeniu jako kompozycję.
Oko to potrafi, aparat nie. 

Mi to się jeszcze nigdy nie udało. Choć to akurat, żaden argument, bo ze mnie taki fotograf jak z koziej... trąba. 

Jasne kolory są trudne.

Wiem jak trudno jest zrobić dobre zdjęcie dużej rabaty z jasnymi różami. Chciałoby się choć w części przekazać to co widzi oko.
Te wszystkie szczególy, subtelne różnice koloru, swiatłocień, delikatność, urok a jednocześnie pokazać całość w otoczeniu jako kompozycję.
Oko to potrafi, aparat nie.

Mi to się jeszcze nigdy nie udało. Choć to akurat, żaden argument, bo ze mnie taki fotograf jak z koziej... trąba.

Jasne kolory są trudne.
Pozdrawiam
Ewa

Ewa
- Georginia
Teresko  Claire Rose nie mam,więc nic nie podpowiem.Jeśli dobrze pamiętam to chyba Monika- Soczewka ją ma.Ala na 100% nie jestem pewna.
Gosiu nie za bardzo pamiętam,ale do tej pory nie było z nią kłopotu.Nie biorę pod uwag tego roku ,bo w tym roku to wszystkie się paliły.
Joasiu Naparstnice dostałam od Danusi -Dwostr W ubiegłym roku pięknie mi się rozsiały, a wiosną mogłam przesadzać na inne rabaty.A w tym roku pewnie ze względu na suszę nie mam w ogóle nowych sadzonek.Dobrze że te z ubiegłego roku jeszcze są w pełni siły i będę kwitły.Jak będziesz dosadzała to nie za blisko róż,tak ok. 50 cm.Mają kępiaste korzenie i wody też potrzebują.
 W ubiegłym roku pięknie mi się rozsiały, a wiosną mogłam przesadzać na inne rabaty.A w tym roku pewnie ze względu na suszę nie mam w ogóle nowych sadzonek.Dobrze że te z ubiegłego roku jeszcze są w pełni siły i będę kwitły.Jak będziesz dosadzała to nie za blisko róż,tak ok. 50 cm.Mają kępiaste korzenie i wody też potrzebują.
Majka Ciekawa jestem czy u Ciebie jest wyższa,bo ja czeka żeby trochę podrosła tak przynajmniej do 1 m.Do Lacre nie mam szczęścia najpierw dostałam za nią Flamentanz,potem dostałam dobrą, ale te z wiosennego nasadzenia w ogóle nie rosną.Z czterech pędów został tylko jeden i nie wiem czy przeżyje zimę.
Malinowa jest super i wszystkie wybrane róże zdają egzamin,muszę się jej nauczyć bo Gentle Hermione za wysoko przycięłam.No i Munstead Wood już ma w miarę sztywne pędy.
Ewuś w żadnym wypadku nie zgadzam się z taką opinia o Tobie. Z tym jasnymi różami to zawsze kłopot.Kiedyś syn mi powiedział że zdjęcia to tylko do 10 rano i po 17 wieczorem.Ale różnie to bywa.Jak ładnie coś wygląda to łapię aparat i cykam, a potem patrzę że to zupełnie coś innego wyszło i kasuję zdjęcia.Pokażę Ci jak ładnie wyszła biała róża Crem Abundance.No tak, znowu żaba nie działa
 Z tym jasnymi różami to zawsze kłopot.Kiedyś syn mi powiedział że zdjęcia to tylko do 10 rano i po 17 wieczorem.Ale różnie to bywa.Jak ładnie coś wygląda to łapię aparat i cykam, a potem patrzę że to zupełnie coś innego wyszło i kasuję zdjęcia.Pokażę Ci jak ładnie wyszła biała róża Crem Abundance.No tak, znowu żaba nie działa 

Gosiu nie za bardzo pamiętam,ale do tej pory nie było z nią kłopotu.Nie biorę pod uwag tego roku ,bo w tym roku to wszystkie się paliły.
Joasiu Naparstnice dostałam od Danusi -Dwostr
 W ubiegłym roku pięknie mi się rozsiały, a wiosną mogłam przesadzać na inne rabaty.A w tym roku pewnie ze względu na suszę nie mam w ogóle nowych sadzonek.Dobrze że te z ubiegłego roku jeszcze są w pełni siły i będę kwitły.Jak będziesz dosadzała to nie za blisko róż,tak ok. 50 cm.Mają kępiaste korzenie i wody też potrzebują.
 W ubiegłym roku pięknie mi się rozsiały, a wiosną mogłam przesadzać na inne rabaty.A w tym roku pewnie ze względu na suszę nie mam w ogóle nowych sadzonek.Dobrze że te z ubiegłego roku jeszcze są w pełni siły i będę kwitły.Jak będziesz dosadzała to nie za blisko róż,tak ok. 50 cm.Mają kępiaste korzenie i wody też potrzebują.Majka Ciekawa jestem czy u Ciebie jest wyższa,bo ja czeka żeby trochę podrosła tak przynajmniej do 1 m.Do Lacre nie mam szczęścia najpierw dostałam za nią Flamentanz,potem dostałam dobrą, ale te z wiosennego nasadzenia w ogóle nie rosną.Z czterech pędów został tylko jeden i nie wiem czy przeżyje zimę.
Malinowa jest super i wszystkie wybrane róże zdają egzamin,muszę się jej nauczyć bo Gentle Hermione za wysoko przycięłam.No i Munstead Wood już ma w miarę sztywne pędy.
Ewuś w żadnym wypadku nie zgadzam się z taką opinia o Tobie.
 Z tym jasnymi różami to zawsze kłopot.Kiedyś syn mi powiedział że zdjęcia to tylko do 10 rano i po 17 wieczorem.Ale różnie to bywa.Jak ładnie coś wygląda to łapię aparat i cykam, a potem patrzę że to zupełnie coś innego wyszło i kasuję zdjęcia.Pokażę Ci jak ładnie wyszła biała róża Crem Abundance.No tak, znowu żaba nie działa
- majka411
 Nie masz szczęścia do Lacre
 Nie masz szczęścia do Lacre   może warto jeszcze raz spróbować, bo ten jeden patyczek, to mało na ładny krzaczek...
 może warto jeszcze raz spróbować, bo ten jeden patyczek, to mało na ładny krzaczek...   
 U mnie Marjorie Marshal była niska ok. 70 cm. Myślałam, że to brak dopływu słonka jest tego powodem i dlatego zmieniłam jej
miejsce na słoneczne.
Tu http://www.rosebook.ru/roses/modern-shr ... -marshall/ podają 120 - 150 , zastanawiam się czy to nie jest sprawa podkładki.
Rabata "malinowa" wygląda wspaniale, a co najważniejsze sama jesteś z niej zadowolona