Chińska róża (Hibiskus) - zrzuca pąki

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: hibiskus zrzuca pąki..

Post »

Zgodnie z moimi obserwacjami hibiskusy lubią dużo światła, a zimą pewnie południowy parapet będzie dla niego za ciemny. Dodatkowo musi być mocno nawożony, więcej niż inne rośliny, ale spalić też można, czyli trzeba dawkować codziennie coś - z wyczuciem. Kwitnące rośliny potrzebują dużo potasu, zawiązywaniu pąków sprzyja fosfor. Twoja roslinka jest młoda, pewnie dlatego zrzuca pąki, których nie może wykarmić.
A kropki, mini nakłucia świadczą, że coś jepodżera, w niewielkiej ilości, ale jednak. Ja na takie stwory używam pałeczek przeciw szkodnikom, które wsadza się do ziemi. Roślina pobiera z nich preparat i staje się trująca dla szkodników.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Maribat masz pięknego hibiscusa. Aczkolwiek ,by zakwitł nie należy przede wszystkim zmieniać mu miejsca, bo to kapryśnik jest- zaraz rzuci pączkami. Na dodatek- wydaje mi się,że powinien dostać od Ciebie nawozu- np. planton s do surfinii jest doskonałym nawozem również do hibiscusów. I zraszanie - one to uwielbiają.
I tyle. Daj mu już spokój, a zobaczysz, że jego kwiat wreszcie całkiem się otworzy.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, prawie dwa miesiące, mogę się wreszcie pochwalić jakby. ;:224
Roślince dałam spokój, zadbałam o stale wilgotne podłoże, odżywiłam, odrobinę zakwasiłam podłoże. Żadnych drobnych szkodników ani na roślinie, ani w doniczce, żadnego obracania, przekręcania, czasem zrosiłam i są efekty :P

Obrazek Obrazek

Na drugiej fotce kolor rzeczywisty ;:167
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Na jakiejś stronie amerykańskich hodowców hibiskusów wyczytałam, że nie lubią nawozów zawierających fosfor, a potrzebują bardzo dużo potasu. I żelaza trochę więcej, niż inne doniczkowce.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

W okresie zimowym jak czytałem, hibiskusy często zrzucają pąki ze względu na zmienną temperaturę w mieszkaniu i z własnych doświadczeń nie lubią przestawiania .
Już był taki i opadł ostatnio, gdy go przestawiłem.

Obrazek
Ten był chyba za mały i zrzucił pączka.

Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”