Dziekuję za odpowiedzi
Za waszymi poradami to tuż przed śniegiem czy pierwszymi powtarzającymi się przymrozkami obniżę zaczepione pędy jeżyn i malinojeżyn na konstrukcji do połowy i całość okryję agrowłókniną zaczepiwszy ją do linek
Chciałabym się jeszcze zapytać o ochronę przed mrozem i na okres zimowy dla
a) poziomek: czy między poziomkami - mam ich 30 sztuk krzyżowo posadzonych w trzech rzędach - mogę rozłożyć na glebie agrowłókninę z otworami na krzaczki tak aby prawie otulały wystającą część zieloną przy ziemi ? poziomki są tegoroczne z wiosny po obfitym owocowaniu i nie chciałabym aby przepadły
b) malin - czerwone, żółte i fioletowe Glen Coe, razem 25 sztuk w trzech rzędach( zdjęcia dodam w późniejszym terminie). Maliny są posadzone w trzech rzędach na których końcu i początku są wkopane solidne konstrukcje metalowe i poprowadzone linki tak aby utrzymywały pnącza (2-2,5 m!) fioletowej Glen Coe i niższe łodyzki (1-1,5m) czerwonych i żółtych malin. Czy muszę okrywać całe te nizsze żółte i czerwone maliny a fioletowe niżej składać i okryć, czy wystarczy przy wszystkich na ziemi zrobić okrywy pędów przy ziemi każdej z roślin?
przykładowe zdjęcia z internetu
Właśnie jeśli chodzi o zabezpieczenie malin w rzędach - mam podobną metalową ale bardziej nowoczesną i skromnie zespawaną konstrukcję i dodam tutaj na szybko zdjecia z internetu i moje pytanie jest czy mozna maliny na dole przy pędach na ziemi okryć na trwałe agrowłókniną przypiętą do ziemi taką np. brązową mocniejszą? korci mnie aby zrobić takie okrywy niekoniecznie w postaci wysokich kopczyków ale bardziej na płasko wzdłuż rzędów na trwałe aby co roku się z tym nie bawić to przynajmniej by i chwasty nie rosły?