Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Monika, moje szczawiki trochę pierwszy mróz przerzedził, ale późniejsze ciepełko spowodowało, że wypuściły nowe listki i wciąż kwitną ;:108 póki co jeszcze są na zewnątrz, podobno znów temperatura ma wzrosnąć do ok 15 stopni ;:oj Na zimę też trafią do garażu.
Aneczka, a Ty znowu o tym chudnięciu, święta za pasem trzeba sobie odpuścić ;:198 Przyjdzie wiosna to zrzucisz przy zrywaniu trawnika ;:183
Sabinko, spaceruje sobie ostatnio często po twoim wspominkowym ogrodzie. Nastraja mnie cudownie, aż czuję słońce na twarzy ;:215 Faktycznie masz zagwozdkę z tymi srokami. Pozostaje robić zdjęcia przy sadzeniu i nimi się wspomagać przy dosadzaniu kolejnych sztuk :uszy
Ola, a jaką kupiłaś tą magnolię, kwitnącą? ja już mam nauczkę żeby kupować już kwitnące okazy. Podobno magnolie ukorzenianie z kwitnących okazów kwitną praktycznie od razu, a te uprawiane z nasion potrzebują do zakwitnięcia około 5-7 lat ;:223 Ja kupowałam swoją z samymi liśćmi, myślałam że to już minął czas jej kwitnienia, a tu okazuje się że sadzonka pewnie nie z patyczka a z nasionka :evil: No nic, wciąż czekam Obrazek
Marlena, zagoniona kobitko :wink: Czytam, że przygotowania do komunii idą pełną parą. Moja siostra niedługo ma komunię syna, a już dwa lata do przodu ganiają ich na jakieś msze i spotkania komunijne ;:202 U Ciebie tez tak jest? Powariowali normalnie :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zuza , no fakt , ja kupiłam magnolię już z paroma kwiatkami... ObrazekNie pomyślałabym wcale....
Jak to trzeba wszystko wiedzieć .
Dobrze że mamy skąd czerpać taką wiedzę i się uczyć od siebie wzajemnie... ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to z drugiej strony domu jeszcze ładnie ;:138 Chyba nie żegnasz się z marcinkami na stałe? tylko do przyszłego sezonu ? To sliczne jesienne kwiaty ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zuzia - a podsypałaś ją trochę - te magnolię - one straszne żarłoki i tak w lipcu trzeba im sypnąć ;:209
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ciekawa jestem co to za różyczka tak pięknie kwitnie w donicy? ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

_oleander_, ja niestety przy zakupie owej magnolii wiedzy tej nie miałam i właśnie dlatego teraz wyczekuję już od kilku lat na ten pierwszy kwiat ;:173
Za to jaka wtedy będzie radość :tan
Karolcia, niestety marcinkom w przyszłym roku mówię stanowcze nie ;:222 Nie zachwyciły mnie pokrojem, pokładają się brzydko, a jak je tnę to późno kwitną i szybko żółkną ;:222 Do tego zaczęły zagłuszać mi rośliny rosnące nieopodal. Dwa sezony to i tak duża szansa jaką dostały. Teraz Obrazek
p.s. napawałam się ostatnio Twoją stokrotkowa łączką, cud miód ;:167
Monika, w tym roku bardziej się nią opiekowałam, dostała papu, odkopałam ją z kamieni w których rosła, wyściółkowałam korą ;:108 Może w przyszłym roku się odwdzięczy... ;:224
Dorotko, różyczka to Snow z serii PatioHit Poulsena. Całe lato była patykiem zjedzonym przez przędziorka, to teraz nadrabia ;:306
--------------------
Ale u mnie dziś była burza ;:108 Tak około 5 rano wicher, grzmoty, błyski ;:202 Kto widział żeby w drugiej połowie listopada burze były, normalnie koniec świata ;:202
Jak wrócę z pracy do domu muszę obejrzeć ogród czy nie było jakiś zniszczeń :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Swoją magnolię kupiłam jako patyczek z jednym podwójnym rozgałęzieniem. Pomału budowała koronę (ma pokrój niewysokiego drzewka), Po sześciu latach wypuściła jeden pąk, który niestety zimy nie przeżył. Za to w następnym roku miała już ponad pięćdziesiąt kwiatów. Warto było czekać :tan
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Tak na wszelki wypadek możesz jej jeszcze pogrozić siekierą :;230
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Zuza naprawdę mówisz marcinkom pa ,pa ??? jakie masz odmiany ,bo moje nowoangielskie rosną w zwartych kępach są co prawda wysokie ale mają sztywne łodygi i jest OK ;:333 astry nowobelgijskie wyprosiłam z ogrodu bo za mocno się rozłaziły i rosną za ogrodzeniem :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też marcinki wyrzucam z ogrodu, bo nieładne mają te swoje łyse i podeschnięte doły. Rzadko widuję ładne i zdrowe kępy, nawet w ogrodach pokazowych.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I ja wyeksmitowałam większość marcinków. Zostawiłam dwie kępki niskich ale i z nimi się pożegnam. :D ;:108 A za sąsiadkowym płotem straszą takie wysokie, do połowy całe w mączniaku a od połowy do dołu łyse lub uschnięte. ;:222
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

OOO, Aneczka, więc i ty spotkałaś Marcinki w mączniaku! Pisałam o tym u Stasi, bo moja mama ma właśnie problem z mączniakiem, ale okazuje się, że nikt nie słyszał o tym żeby Marcinki chorowały.
Zuza ty się pozbywasz, Aneczka się pozbywa, a ja będę sadziła ;:306 Nie mam totalnie kolorów na jesień. Kombinowałam co by tu zmienić i chyba skuszę się na czerwone Marcinki, chociaż w jednym miejscu żeby cieszyły oczy. No chyba, że macie jakieś inne propozycje na jesienne kwitnienia ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko ja posadziłam astry w tym roku, ale niestety mączniak je lubi. ;:223 Wolę chryzantemy, tyle różnych kolorów można kupić.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oj można , można Soniu.... mętlik w głowie od tych kolorów.
Ale to nie tyczy tylko chryzantem , każda grupa roślin ma takie różnorodne , kolorowe odmiany , że chciałoby się mieć więcej...
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Moje wszystkie dwa ;) Marcinki też uwielbia mączniak, ale przeganiam go chemią. Mają sztywne pędy i u mnie się nie wykładają. Mam fioletowy i różowy (jeden od mamci a drugi od mamci eM).. więc pryskam i trzymam.. same rozumiecie.. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”