Kiedy planuję zakup jakiejś odmiany to pierwsze kroki kieruję do bloga p.Mariana Sołtysa "Moje róże ? moja pasja" a potem zaraz rusza wyszukiwarka na naszym forum. Niektóre odmiany nigdy nie zagościły w moim ogrodzie pomimo och-ów i ach-ów w opisach szkółek, szczególnie tych mniej renomowanych
Szukam róży,gdzie kupić ... i inne dyskusje ogólne
-
sawka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Susan Williams Ellis- szukam informacji
Ja też zgadzam się z Kasią- forum to bezcenna wiedza praktyczna o naszych ulubienicach
. Szczególnie że wszyscy chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami.
Kiedy planuję zakup jakiejś odmiany to pierwsze kroki kieruję do bloga p.Mariana Sołtysa "Moje róże ? moja pasja" a potem zaraz rusza wyszukiwarka na naszym forum. Niektóre odmiany nigdy nie zagościły w moim ogrodzie pomimo och-ów i ach-ów w opisach szkółek, szczególnie tych mniej renomowanych
.
Pozdrawiam. Sławka
Re: Szukam róży
Podepnę się pod ten temat, bo szukam osoby, która posiada w swojej kolekcji różę owocową piro3.
Kupiłem kiedyś maleństwo w szkółce Konieczki, ale niestety była źle zaszczepiona i odpadła od podkładki. Teraz nie mają już jej w sprzedaży a bardzo mi na niej zależy.
Kupiłem kiedyś maleństwo w szkółce Konieczki, ale niestety była źle zaszczepiona i odpadła od podkładki. Teraz nie mają już jej w sprzedaży a bardzo mi na niej zależy.
Róża girlandowa (Rosa majalis)
Bezskutecznie poszukuje sadzonki Rosa majalis. Gdyby ktoś wiedział, gdzie można kupić sadzonki, będę wdzięczna za informację.
- alexia

- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poszukuję Rosa majalis - róży girlandowej
http://www.rosenhof-schultheis.de/Conta ... ssima.html
-- 16 lis 2015, o 18:28 --
I jeszcze taka :
http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... ssima.html
-- 16 lis 2015, o 18:28 --
I jeszcze taka :
http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... ssima.html
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
sawka

Mam taką- prawdopodobnie Rosa majalis Plena

Znalazłam jej nazwę dzięki pomocy koleżanek z forum ale to na 99,9...% ta róża.
Ma odrosty, mogę odkopać i się podzielić jeśli byś chciała.

Znalazłam jej nazwę dzięki pomocy koleżanek z forum ale to na 99,9...% ta róża.
Ma odrosty, mogę odkopać i się podzielić jeśli byś chciała.
Pozdrawiam. Sławka
alexia - cena trochę powala, ale dziękuję za odpowiedź.
-
sawka

alexia, wiesz może ile kosztowałaby przesyłka do Polski?
Pozdrawiam. Sławka
Ze stony: http://www.rosenhof-schultheis.de/Infor ... index.html
Po tłumaczeniu googlowym - niemieckiego nie znam,więc dziwne odmiany nie są moją inwencją twórczą
"Koszty wysyłki poza granice Niemiec są obliczane indywidualnie!
Wysyłki poza Niemcami będą kalkulowane indywidualnie!
Dostawy międzynarodowe będą wysyłane jako "premium" (przesyłki DHL) tylko. Wszystkie przesyłki są ubezpieczone i może być zbadane do czasu ich dostarczenia. Jeśli mamy zamówienia, zostanie ono zarezerwowane dla Ciebie. Po tym, jak ważone swoją paczkę i wiem, powstałych kosztów wysyłki do kraju, wyślemy fakturę do Ciebie. Faktura musi być wcześniej zapłaci kartą kredytową lub rachunek bankowy. Dostarczamy zamówienia na wyznaczony czas jesienią lub wiosną sezonu. Nie jesteśmy w stanie wysłać Standardowy (Treeroses) Container Roses Pot lub do innych krajów!
Strefa UE 1
do 1 kg - 15,70 zł
do 2 kg - 16.30 ?
do 16,90 ? 3kg -
do 4 kg - 17,50 ?
do 5 kg - 18.10 ?
do 6 kg - 18, ? 70
itp ..."
Po tłumaczeniu googlowym - niemieckiego nie znam,więc dziwne odmiany nie są moją inwencją twórczą
"Koszty wysyłki poza granice Niemiec są obliczane indywidualnie!
Wysyłki poza Niemcami będą kalkulowane indywidualnie!
Dostawy międzynarodowe będą wysyłane jako "premium" (przesyłki DHL) tylko. Wszystkie przesyłki są ubezpieczone i może być zbadane do czasu ich dostarczenia. Jeśli mamy zamówienia, zostanie ono zarezerwowane dla Ciebie. Po tym, jak ważone swoją paczkę i wiem, powstałych kosztów wysyłki do kraju, wyślemy fakturę do Ciebie. Faktura musi być wcześniej zapłaci kartą kredytową lub rachunek bankowy. Dostarczamy zamówienia na wyznaczony czas jesienią lub wiosną sezonu. Nie jesteśmy w stanie wysłać Standardowy (Treeroses) Container Roses Pot lub do innych krajów!
Strefa UE 1
do 1 kg - 15,70 zł
do 2 kg - 16.30 ?
do 16,90 ? 3kg -
do 4 kg - 17,50 ?
do 5 kg - 18.10 ?
do 6 kg - 18, ? 70
itp ..."
-
sawka

Dzięki, jakoś nie udało mi się znaleźć tych informacji
a dokładnie o to mi chodziło.
To jednak wychodzi bardzo drogo. Nawet jeśliby zamówić przesyłkę na terenie Niemiec, gdzie mam znajomych którzy często przyjeżdżają do Polski. Tym bardziej że spodobała mi się akurat jedna róża
.
To jednak wychodzi bardzo drogo. Nawet jeśliby zamówić przesyłkę na terenie Niemiec, gdzie mam znajomych którzy często przyjeżdżają do Polski. Tym bardziej że spodobała mi się akurat jedna róża
Pozdrawiam. Sławka
Sama róża girlandowa jako dzika występuje u nas. Chociaż za częsta ona nie jest. Jedną udało mi się wypatrzyć w terenie. Kwiaty różowo-czerwone, nawet ładne.
Sprawdź proszę szkółkę Konieczko http://www.drzewa.com.pl - i nie zrażaj się jeśli akurat nie ma - oferta często jest aktualizowana. Sam nabyłem od nich róże alpejską i Jundziłła.

Sprawdź proszę szkółkę Konieczko http://www.drzewa.com.pl - i nie zrażaj się jeśli akurat nie ma - oferta często jest aktualizowana. Sam nabyłem od nich róże alpejską i Jundziłła.

Nie jestem specjalistką od róż, ale wokół mojego domu na skarpach rośnie masa takich róż. Z ziemi wyrasta kilkanaście długich pędów, ponad 3m. Do 2 metrów rosną wyprostowane, póżniej się przewieszają. Kwiatki drobne, różowe.Owoce bardzo drobne. Bardzo dużo kolćów. Na płaskim terenie rosną wyżej i tworzą baldachim. Fotki mogę zrobić wiosną. Teraz glina za mokra, ciężko dojść. Znalazłam fotki w internecie, jeśli to ta, to mogę ci ukopać, albo patyczki przesłać.

Fot.2 najbardziej oddaje jej wygląd.

Fot.2 najbardziej oddaje jej wygląd.
Viola
- Dorja
- 500p

- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Re: Jakie odmiany pnących róż posadzić ?
Moi drodzy, proszę o kilka słów nt róży Ice Cream. Znalazłam tylko, że wielkokwiatowa, kremowa. I tyle. Jak toto wygląda, jak się chowa? Proszę, podpowiedzcie, bo mam w kartoniku i nie wiem, co dalej. 
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ice Cream to inna nazwa znanej róży - Memoire. Może pod tą nazwa znajdziesz więcej wiadomości... Nie mam tej róży... Widomości można wyłuskać tez tu
http://www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/memoire/
Także tu na forum znajdziesz fotki Memoire- wpisz w wyszukiwarkę - Memoire- np w dziale Mój piękny ogród...
Dzięki temu, że przyjrzałam się dokładnie fotkom w necie róży opisywanej wyżej- okazało się, że moja nn to własnie Ice Cream= Memoire. Ale sie cieszę, bo od 3 lat szukałam jej nazwy a nie wpadłam na to co teraz... Dorja- jeżeli róża z kartonika okaże sie faktycznie Ice Cream- to trafiłaś na piękna różę, jedna z piękniejszych białych.
. Ja ją nazwałam seledynowo- biała- bo tak pięknie rozkwita... Teraz już moge sobie folder podpisac.
A to fotki mojej

http://www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/memoire/
Także tu na forum znajdziesz fotki Memoire- wpisz w wyszukiwarkę - Memoire- np w dziale Mój piękny ogród...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Dorja
- 500p

- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Dziękuję bardzo! Będę mogła jej dogodzić ;). Ja też mam nn, rośnie w tym ogrodzie od czterdziestu kilku lat, nikt nie wie co to. Może niedługo wstawię jej fotki w innym dziale .
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Jedna róża
Gdybyście mieli wybrać jedną różę aby była ozdobą ogródka, którą byście wybrali? Mieszkam w północnej części Polski, w dużym mieście , mam malutki skrawek ziemi i marzę o róży. Jak Mały Książę