Dziękuję bardzo za odpowiedź!ERNRUD pisze:30 owoców na to drzewko to nie jest aż tak źle.
Latem możesz skrócić gałęzie o 1/3. Ważne aby latem. Nie teraz, ani nie na wiosnę. Cięcie letnie osłabi nieco jej "pociąg" do wzrostu.
Drzewa owocowe - cięcie Cz.II
Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można zrobić odciągi, ale z czasem i tak konary odegną się nieco pod wpływem swojej masy i owoców. Pokrojowo śliwa wygląda dobrze.
Serdecznie dziękuję za pomocERNRUD pisze:Można zrobić odciągi, ale z czasem i tak konary odegną się nieco pod wpływem swojej masy i owoców. Pokrojowo śliwa wygląda dobrze.
Chciałbym się was o coś spytać. Mianowicie posadzilem sobie mały sadek przydowmowy z kilkonastoma drzewkami. i mniej więcej wszystki jest dla mnie zrozumiałe poza kilkoma sprawami ;)
Wiśnia... Dużo osób pisze żeby po posadeniu wycinać gałązki po posadzeniu i zostawić tylko pionowy "kij", inni zaś piszę, żeby obcinać te gałązki za drugim oczkiem... Jak mam je obciąć? Wiśnia posadzona niedawno, ma ładny przewodnik i ładne długie gałązki boczne. Ktoś mi może to wytłumaczyć?
I mam jeszcze jeden problem. Mianowicie jabłoń... Kiedy ma wrzecionowatą formę to nie trudno mi przycinać, ale co zrobić z tym?... Jak to obciąć, żeby miało piękną koronę.

Wiśnia... Dużo osób pisze żeby po posadeniu wycinać gałązki po posadzeniu i zostawić tylko pionowy "kij", inni zaś piszę, żeby obcinać te gałązki za drugim oczkiem... Jak mam je obciąć? Wiśnia posadzona niedawno, ma ładny przewodnik i ładne długie gałązki boczne. Ktoś mi może to wytłumaczyć?
I mam jeszcze jeden problem. Mianowicie jabłoń... Kiedy ma wrzecionowatą formę to nie trudno mi przycinać, ale co zrobić z tym?... Jak to obciąć, żeby miało piękną koronę.

- ERNRUD

Wiśnię ciąłbym w czerwcu. Skracałbym boczne gałęzie, a te niepotrzebne wycinał w całości. Natomiast jabłonka.. cóż, no dwóch przewodników bym nie zostawiał. Jeden do kasacji na wiosnę, a pędy boczne, które odrosną odginamy spinaczami do poziomu.
Ale wiśnia tyle co posadzona, więc chyba na wiosnę zacząć formować? A co do jabłoni to obciąć jedna gałąź i skrócić trochę przewodnik? O co chodzi z tymi spinaczami?
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odgina się za ich pomocą młode gałązki które są plastyczne, w ten sposób uzyskuje się na drzewach gałęzie o kącie prostym (zakładasz spinacz na przewodnik i odginasz ile się da gałązki/podrośnięte zawiązki, ale na tyle aby ich nie uszkodzić).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Dziękuję bardzo za pomoc, teraz mam trochę jaśniej w głowie 
- NOWY 83

- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Każdą odmianę jabłoni można prowadzić w formie osiowej ?
- ERNRUD

Tak. W mniej lub bardziej intensywnym programie cięcia.
- NOWY 83

Czy obrywanie kwiatów na młodej jabłoni przyśpiesza wzrost pędów i drzewka ?
- pawelp1320

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Witajcie mam krótkie pytanie.
Pies obgryzł mi dwie gałązki w młodym drzewku. Jedna ugryziona totalnie, druga ułamana zwisa. Zostawić tak do wiosny, czy - pomimo że nie w terminie - jedną wyrównać (poszarpane ułamanie) drugą uciąć i zasmarować?
pozdrawiam,
Pies obgryzł mi dwie gałązki w młodym drzewku. Jedna ugryziona totalnie, druga ułamana zwisa. Zostawić tak do wiosny, czy - pomimo że nie w terminie - jedną wyrównać (poszarpane ułamanie) drugą uciąć i zasmarować?
pozdrawiam,
- NOWY 83

Uciąć wyrównać i zasmarować teraz .