Minibotanik Jacka cz.10
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Ale masz cudne astry, dużo jeszcze pokażesz ? bo chętnie będę się gapić i podziwiać z otwartą buzią
A masz chryzantemy ? kwitną jeszcze później , warto je mieć, ja mam ale 2 krzaczki
planuję powiększyć ale trochę 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tej porze roku to jedyne kwiatki, które oprócz chryzantem oparły się pogodzie. Jadąc na mały wypad weekendowy podziwiałam z miejsca pasażera mijane ogrody. I astry są na prowadzeniu....jak wiesz nie odróżniam jakie, ale kolor blue i pink w różnym odcieniu panuje
I dlatego posadzę ich więcej u mnie.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Miłeczko, zbierając Twoje dwie wypowiedzi, to chyba się nie pomyliłem. Najpierw wychwalałaś astry, bo ich nie masz u siebie. Teraz jednak przyznajesz, że doceniasz zdjęcia astrów. Bardzo się cieszę ale to różnica
Wiem, że miałem słabą ocenę z logiki na studiach ale teraz czytam uważnie. No dobra - czepiam się
Powracam do astrów krzaczastych, bo tych sporo się zebrało do pokazania:

Karolinko, nie wiem, ile jeszcze nie pokazałem astrów ale wszystkich mam ponad 100 odmian. Więc będą jeszcze trochę gościć, a chryzantemy muszą poczekać. Oczywiście też je mam ale nie w takiej ilości jak astry. Są dużo trudniejsze w pielęgnacji.
Aster, który ucierpiał w tym roku i nie miałem z czego wybierać do zdjęcia:

Małgosiu, astry pięknie kolorują teraz ogrody i to niekoniecznie w typowych dla jesieni barwach ale tak jak piszesz - głównie fiolety i róże we wszystkich możliwych odcieniach i ich kombinacjach (lila, rubinowe, purpurowe, lawendowe itd.). Jeszcze dodałbym biały, bo to też typowy dla astrów kolor ale białe dumosusy już były więc kolejny żarówiasty:

Powracam do astrów krzaczastych, bo tych sporo się zebrało do pokazania:

Karolinko, nie wiem, ile jeszcze nie pokazałem astrów ale wszystkich mam ponad 100 odmian. Więc będą jeszcze trochę gościć, a chryzantemy muszą poczekać. Oczywiście też je mam ale nie w takiej ilości jak astry. Są dużo trudniejsze w pielęgnacji.
Aster, który ucierpiał w tym roku i nie miałem z czego wybierać do zdjęcia:

Małgosiu, astry pięknie kolorują teraz ogrody i to niekoniecznie w typowych dla jesieni barwach ale tak jak piszesz - głównie fiolety i róże we wszystkich możliwych odcieniach i ich kombinacjach (lila, rubinowe, purpurowe, lawendowe itd.). Jeszcze dodałbym biały, bo to też typowy dla astrów kolor ale białe dumosusy już były więc kolejny żarówiasty:

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzeczywiście się czepiasz!
Ja to podziwiam po prostu Twoje astry na Twoich zdjęciach! W realu dla mnie to kolorowe miotły
Ty pokazałeś nam różnice pomiędzy jedną a drugą... 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Piękny ogród piękne kwiaty - tylko pozazdrościć 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cudowne........moje niestety już kończą swój pokaz.
Lady & Black jakoś marniutki, ale może da rady się odbudować po czasie.
A jak twój po tym upalnym lecie, rozrósł się trochę ?
Lady & Black jakoś marniutki, ale może da rady się odbudować po czasie.
A jak twój po tym upalnym lecie, rozrósł się trochę ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku mam ich troszkę ale Twoja kolekcja powala mnie całkiem
co jeden to ładniejszy 
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- JacekP

Dzięki Miłko Astry górą!
Pierwsze kwiatki na nowym astrze nowobelgijskim. Myślałem, że już nie zdąży

Karino witaj i rozgość się
Kolejny nowobelgijski, który jeszcze nie był pokazywany, a ma piękne duże kwiaty (4cm średnicy):

Grażynko, 'Lady in Black' całkiem dobrze zakwitła, biorąc pod uwagę, że była przesadzana i że wolno przyrasta.
U mnie w tej masie odmian jedne kończą, a inne astry dopiero zaczynają spektakl. Na przykład Twój dopiero pokazuje pierwsze pączki. Nazywam go cieniowanym, bo tylko ten jeden mam w takim przechodzących kolorach na płatkach
:

Dziękuję Marysiu
Astry są po prostu cudowne, a mi tylko udało się ich troszkę zgromadzić i w zestawieniu jeszcze pełniej można je docenić.
Bardzo wyrazista i obficie kwitnąca odmiana:

Pierwsze kwiatki na nowym astrze nowobelgijskim. Myślałem, że już nie zdąży

Karino witaj i rozgość się
Kolejny nowobelgijski, który jeszcze nie był pokazywany, a ma piękne duże kwiaty (4cm średnicy):

Grażynko, 'Lady in Black' całkiem dobrze zakwitła, biorąc pod uwagę, że była przesadzana i że wolno przyrasta.
U mnie w tej masie odmian jedne kończą, a inne astry dopiero zaczynają spektakl. Na przykład Twój dopiero pokazuje pierwsze pączki. Nazywam go cieniowanym, bo tylko ten jeden mam w takim przechodzących kolorach na płatkach

Dziękuję Marysiu
Bardzo wyrazista i obficie kwitnąca odmiana:

- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku wzięło i mnie jesienią na nowe astry i trochę dokupiłam /4
tylko/ ale cierpliwie poczekam jak się u Cieboe zaczną rozrastać a zwłaszcza aster Hozera 
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Piękne te nowo dodane astry Jacku
I piękne zdjęcia, zwłaszcza te słoneczne, takie ciepłe.
Na pewno w przyszłym sezonie się pokuszę o kilka odmian.
Na pewno w przyszłym sezonie się pokuszę o kilka odmian.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- karolacha

Robi wrazenie 100 odmian astrów
dobrze,że masz też chryzantemy, będzie co oglądać długo

- JacekP

Marysiu, gratuluję nowych astrów! Aster Hozera był już dwukrotnie pokazywany, to dziś może inne ciekawostki. Zostały do pokazania dwa asty lateriflorus:

Sylwio, dziękuję
Tak, słońce dodaje astrom blasku. No i zlatują się wtedy owady i tyle motyli nawet latem nie widuję.
Dla Ciebie kolejny aster lateriflorus o bardzo zwartym kwiatostanie:

Beatko, jako ciekawostkę podam, bo może nie wszyscy wiedzą, skąd wzięły się nazwy: aster nowoangielski czy nowobelgijski. Nowa Anglia i Nowa Belgia to były terytoria zamorskie Anglii i Belgii, czyli obecna Ameryka Północna. Bo właśnie ten kontynent jest ojczyzną astrów
Ale jeśli chcesz niskie, to najbardziej będziesz zadowolona z astrów krzaczastych czyli dumosus. Chyba że jakiś karłowy nowobelgijski się trafi
Dla Ciebie jednak dziś fotka wysokiego astra z gatunku laevis

Karolinko, chryzantem mam niewiele w porównaniu z astrami ale one rzeczywiście będą kwitły jeszcze dłużej niż astry
Astry laevis niby podobne do nowobelgijskich, a jednak zachowują się inaczej. Przede wszystkim nie rozłażą się. Mają zredukowane listki i łukowato przewieszają się więc wyglądają zwiewnie:

Sylwio, dziękuję
Dla Ciebie kolejny aster lateriflorus o bardzo zwartym kwiatostanie:

Beatko, jako ciekawostkę podam, bo może nie wszyscy wiedzą, skąd wzięły się nazwy: aster nowoangielski czy nowobelgijski. Nowa Anglia i Nowa Belgia to były terytoria zamorskie Anglii i Belgii, czyli obecna Ameryka Północna. Bo właśnie ten kontynent jest ojczyzną astrów
Ale jeśli chcesz niskie, to najbardziej będziesz zadowolona z astrów krzaczastych czyli dumosus. Chyba że jakiś karłowy nowobelgijski się trafi
Dla Ciebie jednak dziś fotka wysokiego astra z gatunku laevis

Karolinko, chryzantem mam niewiele w porównaniu z astrami ale one rzeczywiście będą kwitły jeszcze dłużej niż astry
Astry laevis niby podobne do nowobelgijskich, a jednak zachowują się inaczej. Przede wszystkim nie rozłażą się. Mają zredukowane listki i łukowato przewieszają się więc wyglądają zwiewnie:

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Przepięknie wygląda ta twoja kolekcja astrów.
Cieszę się, że mój przypadł Ci do gustu, oby kwitł i wszystkie inne jak najdłużej.
Bardzo lubię je u Ciebie oglądać, bo ładnie wychodzą na twoich zdjęciach.
Cieszę się, że mój przypadł Ci do gustu, oby kwitł i wszystkie inne jak najdłużej.
Bardzo lubię je u Ciebie oglądać, bo ładnie wychodzą na twoich zdjęciach.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Kocham astry za ich póżne kwitnienie. Razem z chryzantemami sprawiają, że pażdziernik a nawet listopad, nie są już takie beznadziejnie szare. Gratuluję kolekcji. Astrów lateriflorus nigdy nie widziałam, ale już są wpisane na przeszłoroczną listę zakupów. Są piekne. Może nawet i ty będziesz sprzedawał (?)
Podziwiam też twoje dalie, sama sadzę co roku tylko kilka sztuk, bo u mnie glina i mój kręgosłup stoi w kontrze do ich wykopywania jesienią.
Viola
- karolacha

Ale piękne astry te różowe w srodku. Ciekawe czy w miarę jak się rozwijają stają się też białe?
Szukałam ciekawych odmian w internecie ale wcale nie ma. Powtarzają się takie same dość znane
Szukałam ciekawych odmian w internecie ale wcale nie ma. Powtarzają się takie same dość znane