BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja
Przyznam Błażej ze liczyłam na jakąś Twoja straszaca dynie
Bardzo ładna. A pomidor jakiej odmiany? Zapewne jak nadrobie wątek to się dowiem. 
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witaj Paula. 
Jakoś nie miałem weny na dynie ale akurat trafiła się wolna sobota i w przerwie malowania pokoju, wziąłem się i ją pociachałem.
Pomidor jest odmiany Big zac ale to nasionka są od hodowcy gigantów z prywatnej wymiany. Nie są nasiona opisane odmianą, a wagą i nazwiskiem hodowcy.
Jakoś nie miałem weny na dynie ale akurat trafiła się wolna sobota i w przerwie malowania pokoju, wziąłem się i ją pociachałem.
Pomidor jest odmiany Big zac ale to nasionka są od hodowcy gigantów z prywatnej wymiany. Nie są nasiona opisane odmianą, a wagą i nazwiskiem hodowcy.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Fajnie. Może jak zgłębiać będę przez jakiś czas "u Ciebie "
to może i ja takiego Big zaca się dochowam
Będę zaglądać częściej
Jesienią i zimą mam więcej czasu na czytanie 
- BobejGS

- Kontakt:
Pewnie otworze wątek w dziale ofert i tam jakieś nasionka na wymiane będe proponował.
Większość nasion pójdzie na stowarzyszenie ale zapewne coś zostanie.
Mam nadzieje, że zimą nie zaczne zbytnio przynudzać i ktoś jeszcze będzie zaglądać.
Mam nadzieje, że zimą nie zaczne zbytnio przynudzać i ktoś jeszcze będzie zaglądać.
No właśnie miałam Ci Błażej podpowiedzieć co z tej dyni zrobić, ale widzę sam na to wpadłeś 
- BobejGS

- Kontakt:
Nie a bardzo miałem ostatnio na to czas ale jednak się udało. 
Obecnie przeprowadzam próbe kiełkowania nasion z mojej dyni i ładnie puściły kiełki wszystkie 8/8nasion.
Jakoś ostatnio brak czasu na cokolwiek.
Obecnie przeprowadzam próbe kiełkowania nasion z mojej dyni i ładnie puściły kiełki wszystkie 8/8nasion.
Jakoś ostatnio brak czasu na cokolwiek.
O takiej porze roku pomidora z własnej uprawy kroiłabym w bardzo cienkie plasterki- po jeden na kanapke i kazała przesuwać do końca kromki- choć swoją drogą- jeden plasterek z TAKIEGO i tak pewnie zakryłby całą kromkę
Dynia bombastyczna-aż tupię nóżkami żeby doczekac się choć połowy tego w przyszłym roku
Gratulacje!
Dynia bombastyczna-aż tupię nóżkami żeby doczekac się choć połowy tego w przyszłym roku
Gratulacje!
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To takie 3 w 1. 
- BobejGS

- Kontakt:
Pomidora to faktycznie plasterek na całą kanapke.
Nasiona dyni dziś zaczne pakować na Akcje wymiany.
Jeszcze mi na działce zostały do zebrania selery, pory i brukselka. Na czasie staram się zbierać selery, bo reszta może zaczekać. Szkoda tylko że ich wielkość muszę nadrabiać ilością, bo korzenie nie są super ekstra.
Nasiona dyni dziś zaczne pakować na Akcje wymiany.
Jeszcze mi na działce zostały do zebrania selery, pory i brukselka. Na czasie staram się zbierać selery, bo reszta może zaczekać. Szkoda tylko że ich wielkość muszę nadrabiać ilością, bo korzenie nie są super ekstra.
Oooj tam- moje "giganty" były w tym roku wielkości orzecha włoskiego- takie szalone
Usprawiedliwia je tylko to, że pierwszy rok mam działkę i rosły w ziemi nie nawożonej od 10-15 lat.
Usprawiedliwia je tylko to, że pierwszy rok mam działkę i rosły w ziemi nie nawożonej od 10-15 lat.
- BobejGS

- Kontakt:
Dużo zależy od nasion. Ja uprawiając jedną dynie na zaniedbanym trawniku osiągnąłem 178kg. Jednak przygotowałem dołek i nawoziłem pogłównie.
W nowym sezonie będzie lepiej.
W nowym sezonie będzie lepiej.
- ullak

- Od: 10 mar 2015, o 11:45
A dużo musisz podlewać taką dynię?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- BobejGS

- Kontakt:
W takim suchym seonie jak ten, to bardzo dużo. Ja ciągle za mało podlewam, z braku możliwości po prostu. Wciąż kombinuje jak tu poprawić ten aspekt. 
- BobejGS

- Kontakt:
Wczoraj była dostawa obornika na działke, więc na poważnie ruszyłem z przekopywaniem warzywnika. 

A tak wyglądała moja działka po przyjezdzie na nią. Widać, że już sezon praktycznie zakończony. Na planie głównym pozostały tylko pory i brukselki.

3/4 porów było wyrwanych wcześniej, a reszte wyrwałem wczoraj, bo miejsce po nich też skopałem.

Brukselki były zaniedbane przeze mnie w związku z brakiem czasu i faktyczną niewiedzą jak je uprawiać.
Nie było nawet zbytnio myśli o tym by doczytać, więc zostały same sobie. W efekcie niektóre są zabiedzone, a większość brukselek mniejsza niż powinny być, chyba. 

Po przekopaniu wygląda to tak.
(Wyrwanym porom nie zrobiłem jakoś zdjęć, bo wykorzystałem fakt przyjazdu na działke znajomego i dałem mu je, by je zawiózł do mnie do domu.)

Do przekopania jeszcze sporo. Część z obornikiem, a część bez, bo pod marchewki i pietruszke nie będe obornika dawać.

A tak wyglądała moja działka po przyjezdzie na nią. Widać, że już sezon praktycznie zakończony. Na planie głównym pozostały tylko pory i brukselki.

3/4 porów było wyrwanych wcześniej, a reszte wyrwałem wczoraj, bo miejsce po nich też skopałem.

Brukselki były zaniedbane przeze mnie w związku z brakiem czasu i faktyczną niewiedzą jak je uprawiać.

Po przekopaniu wygląda to tak.
(Wyrwanym porom nie zrobiłem jakoś zdjęć, bo wykorzystałem fakt przyjazdu na działke znajomego i dałem mu je, by je zawiózł do mnie do domu.)

Do przekopania jeszcze sporo. Część z obornikiem, a część bez, bo pod marchewki i pietruszke nie będe obornika dawać.

- marcin10312
- 500p

- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Błażej masz trochę do przekopania
. Nie masz możliwości zaorania ogródka jakimś małym ciągnikiem?
Pozdrawiam Marcin