Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Zbieram do worków i potem przez cały sezon przekładam na przemian warstwa liści - warstwa skoszonej trawy - warstwa liści -warstwa skoszonej trawy itd. itd. :roll:. Niedawno zużyłam ostatni worek liści z poprzedniej jesieni ;:306. Roboty trochę, ale kompost z takiej mieszanki pierwsza klasa ;:333
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co widać, to dopiero początek ;:224 . Większość liści jeszcze na drzewie. Oto jeden z winowajców (ale czyż można nie kochać takiego przystojniaka, mimo, że jest takim bałaganiarzem? :;230 )

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kochać trzeba , a jeśli się jeszcze okazuje , że z tych liści tyle dobra , to tylko kochać !

Ja mam działkę położną na górce i wiatry tak szczęśliwie wieją , że liście z brzóz do mnie na trawnik nie lecą . Spada ich trochę na małą skarpę , ale je tam zostawiam , bo nie przeszkadzają .
Swego czasu też miałam katasrofę z liśćmi . Za płotem rosła duża lipa i 5 olbrzymich brzóz . Szczęśliwie dla nas leśnicy je wycieli , bo przyszedł na nie czas .
Muszę Ci powiedzieć , że jak słyszę w lesie pracujące piły , to zawsze robi mi się przykro . Odgłos padającego drzewa jest dla mnie przeraźliwy . Zawsze jest mi wtedy smutno .
Ja wiem , że tak trzeba . Że to tylko drzewa . Mieszkam w lesie tyle lat i tak mam . ;:174
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wituś Pamiętam, jak dywagowaliśmy o moich parapetach i podchodach do działki sąsiadki ale wtedy nawet przez głowę mi nie przeszło ;:oj Jak mogłam tak się rozpędzić :roll:
Mam na szczęście parę miesięcy na to, żeby zastanowić się, które sieję a które czekają na swoją kolej. Ale wszystkie kuszą i nęcą ;:306
W ogrodzie chyba sobie poradzę... Będę miała do dyspozycji jakieś 15m2 na pomidory, papryki, cebulę i arbuza. Pomidory posadzę 2/1 bo ten sposób w większości przypadków dobrze się sprawdził. Gorzej z tym parapetem...
Na pewno w nadchodzącym sezonie będę siała później niż ostatnio ;:215

Beatko Doskonale pamiętam widok Twoich upraw na oknie w pracy. Na pewno jest to jakieś rozwiązanie u Ciebie. Ja niestety nie mam takiego okna do dyspozycji. Mój "gabinet" jest od północnej strony, na parterze i na dodatek wchodzą tam pacjenci więc mogę mieć jedynie kilka doniczkowców.
Pamiętasz m,oj regałek na parapecie? Pewnie powstanie kolejny ;:306

Kasiu Piękną masz jesień a takiego bałaganiarza szczerze zazdroszczę ;:215 Przystojny i pięknie mu w garniturze więc to śmiecenie trzeba wybaczyć.
Kompost z dodatkiem liści jest fantastyczny. Ja liście też dokładam partiami a część pójdzie do okrywania wrażliwych roślin. Jak będziesz miała już Kalifornijki z kupką liści pójdzie szybciej ;:215
Co do półek- mam jedną taką bardzo sprytną, która w zeszłym sezonie świetnie się sprawdziła ale obawiam się, że tym razem może być za mała :;230 Mam tylko jedno okno o strony wschodniej więc muszę łapać dla roślin każdy promyczek.
Irenki konstrukcji nie widziałam ;:185

Irenko Pokaż proszę swój regalik na parapety ;:180 ;:180 ;:180

Beatko W pełni rozumiem Twoje odczucia przy wycince drzew ;:168 Mnie także szkoda każdego drzewa i ogarnia mnie ogromna złość jak widzę, że wycina się w Krakowie przepiękne, stare drzewa tylko dla tego, że śmiecą i zawadzają przy budowie nowych osiedli.
Na szczęście jest jedna zasada jedno wycinasz- jedno lub dwa sadzisz ;:215
Na wsi jednak jest totalna samowolka- sadzą jakieś iglaki, żeby było gdzie bańki powiesić a po 10 latach okazuje się, że za duże i ciach ;:145 Kto na wsi przejmowałby się zezwoleniami na wycinkę :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko mam to samo, na ogół piły pracują o świcie jak idę do kurnika i serce mnie boli. Wydaje mi się że za dużo wycinają ;:145 Tym bardziej, że u nas wycięli chyba 2 ha i ustawili ambony, często słychać strzały i coraz mniej pokazuje się dzików czy jeleni ;:222
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze: Kasiu Piękną masz jesień a takiego bałaganiarza szczerze zazdroszczę ;:215 Przystojny i pięknie mu w garniturze więc to śmiecenie trzeba wybaczyć.
Bez garnituru tez wygląda całkiem okazale ;:306
Tak sobie myślę, że może jeszcze teraz zamówię na all. te dżdżownice (widziałam, że jest sporo ofert) i zacznę ich hodowlę w pojemniku w domu, a na wiosnę jak mi się rozmnożą, to przeniosę część na pryzmę.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Kasiu- jak tylko masz warunki do tego, to możesz już teraz ;:215 Ja myślałam o małej hodowli w piwnicy ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Boję się chodzić do piwnicy ;:306
Mogę Ci nazbierać w sobotę i wysłać w poniedziałek ;:108
Pamiętaj tylko, że potrzebują celulozy do rozmnażania (do budowy kokonów konkretnie) więc wszelkie rolki po papierze toaletowym czy ręczniki papierowe mile widziane.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dziękuje, ale nie rób sobie kłopotu, już i tak się nie wyrabiasz ze wszystkim. Zamówię w necie ;:108
Będę dla nich zbierała rolki :lol:. Muszę tylko doczytać w jakiej temperaturze mogą przebywać, żeby je dobrze ulokować. Myślę o kotłowni, albo strychu.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Z dżdżownicami pomysł świetny ;:333
Jak czytam to zaraz i mnie się zachciało je hodować ;:108

Tylko kompostowniki mam na nie nie bardzo . ;:185

Jeden to plastikowy , termokompostownik , w nim robota idzie szybko . Szczególnie latem . Trochę gorąco by im tam było :;230
Drugi to dziura w ziemi , za ogrodzeniem . Ten z kolei ma taki feler , że jak się w nim same namnożą dżdżownice to albo dziki lub borsuki rozgrzebują go i po dżdżownicach .

I żeby ktoś nie pomyślał , że to dlatego , że wyrzucam tam resztki jedzenia , nie tam są tylko badyle z działki .
Obierki z warzyw lądują w tym zamkniętym . Po to by nie dokarmiać leśnych zwierząt . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko to idealnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie hodowla w pojemnikach. A uzyskany biohumus jest dobry do wszystkiego ;:333
Zakładaj hodowlę ;:108 , w grupie raźniej. Będziemy się wymieniać spostrzeżeniami.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Pomysł niezły ;:333
Muszę zgłębić temat od tej strony ;:108
Trochę poczytam na temat takiej hodowli , nie wiem czy zimą będę miała u siebie warunki . Ogrzewamy dom ciepłem z komimka , niestety kotłowni nie mam .
Piwnica jak wiesz ziemna , zimą temeratura oscyluje 2 - 4 C .
Poczytam , zobaczę .

Masz rację , że w grupie raźniej . ;:215
Może masz namiary na artykuły na interesujący nas temat ?

Małgosiu , a jak Ty zaczęłaś swoją przygodę z dżdżownicą kalifornijską :?:
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie zdążyłam przeczytać całego wątku, ale myślę, że powinien dostarczyć wszystkich potrzebnych informacji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=25957
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Dziękuję za link do tego wątku o dżdżownicach . Podpisałam go sobie . Poczytam .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, kupiłam dziś domek dla kalifornijek :) . Muszę tylko zrobić otwory w dnie, no i mogę zamawiać lokatorki ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Ja dziś zajmowałam się pomidorami . ;:108
Przerobiłam je już wszystkie ;:174
Zostawiłam 3 , słownie trzy na pizzę ( jest jutro w planach ) ;:137
Zupełnie nie miałam czasu poczytać o dżdżownicach , może jutro ?

Domek zapowiada się pierwsza klasa . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”