Kasiu to jest lilia przywieziona z Jersey tak kwitła w czerwcu - nazwy oczywiście nie pamiętam , gdzieś mam zapisane jak znajdę to Ci odpowiem
Witaj Martusiu 
dzięki w imieniu chryzantem , część jest młodziutkich z wiosny , część nie zakwitła jeszcze a część śnieg wyłamał - gdyby wszystkie zakwitły to byłoby pięknie
Przykro mi bardzo ale jutro i we wtorek mam wizyty u lekarzy w Kielcach - szkoda bo mogłybyśmy się spotkać

mam zadołowane dla Ciebie trzy krzaczki porzeczko agrestu ale pewnie dopiero wiosną się spotkamy
A kiedy wracacie ?? ostatnio coś mówili że są opieńki ale ja nie byłam bo ciągle jeżdżę po lekarzach .
Ja również Was serdecznie pozdrawiam
Marysiu już wiem co to za kwiatek - Ipomopsis Rubra Roślina jest krótkowieczną byliną. Z uwagi na wysiewanie się oraz krótkowieczność potraktujmy ją jako roślinę dwuletnią. Roślina ma długi korzeń palowy. W pierwszym roku pojawi się tylko rozeta liściowa, która sama w sobie należy do ładnych. W kolejnym roku wyrośnie wysoki pęd kwiatowy zakończony kwiatostanem. Pęd jest nierozgałęziony i dość sztywny. Liście na pędzie są bardzo drobno pocięte i przypominają liście piwonii delikatnej. Kwiatostan jest kłosokształtny i dość długi. Pojedyncze kwiaty lejkowate o pięciopłatkowej koronie i nieco gwiazdkowatym kształcie. Długość pojedynczego kwiatka to około 3,5 cm. W naturze zapylany jest przez kolibry. Owocem jest owalna torebka zawierająca liczne kanciaste nasiona o jasnej barwie.
Stanowisko
Wyłącznie pełne słońce.
Wymagania i pielęgnacja
Łatwa w uprawie roślina, lecz tylko na glebach dobrze przepuszczalne. Na cięższych glebach traktować jako roczną. Jest to gatunek bardzo podatny na zgniliznę korzeni, ulistnieniejeśli gleby nie są dostatecznie przepuszczalne. Proces nasila się zimą. Odczyn gleby nie jest szczególnie istotny oczywiście poza skrajnościami. Nie wymaga gleb o dużej zasobności lecz chcąc uzyskać ładne rośliny warto wymieszać miejsce sadzenia z dużą ilością kompostu. Warto wczesną wiosną dać dawkę nawozów fosforowo-potasowych. Zawiąże się wówczas więcej kwiatów. Jeśli nie dysponujemy superfosfatem i solą potasową to użyjmy do tego celu nawozów do typowy jesiennego stosowania.