Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
Re: Maliny
Witam. Zastanawiam się nad małą plantacją malin i chciałbym je posadzić na polu klasa ziemi 4B pole leci z łagodnej górki. W niektórych miejscach może pojawić się piasek da rade uprawiać na tym maliny taka by dobrze owocowały?
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na piasku to maliny uschną, chyba ze będziesz podlewać, radził bym na jakiejś lepszej ziemi posadzić.
Pozdrawiam Marcin
Cały ten grunt to nie sam piasek. innego nie mam.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wkrótce pora na obcinanie malin.Czy ktoś obcinał maliny na wysokości 15-20cm? Chodzi mi efekt rozkrzewiania na wiosnę.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Dawniej tak obcinałam , teraz jak najniżej ,bo i tak mam za gęsto a przy szyjce u samego dołu też widać pączki .
Beata
Beata

-
- 500p
Ale gdy tniesz przy samej ziemi to powodujesz wzrost odrostów korzeniowych.Ja chcę właśnie tego uniknąć ,bo już mam rozrośniętą "plantację". Nigdy tak wysoko nie ciąłem malin ,stąd moje pytanie odnośnie tego cięcia.
No to pisaliśmy w tej samej chwili
No to pisaliśmy w tej samej chwili

A czu nowe maliny - posadzone jesienią tego roku (drugas połowa września) ciąć, czy lepiej poczekać do wiosny w myśl zasady, że zawsze jest wtedy jeszcze czas na zweryfikowanie co przetrwało zimę i w jakiej kondycji i ewentualnie dostosować cięcie do zastanych po zimie warunków?
-
- 500p
Nie ma to większego znaczenia.Przycinasz przy samej ziemi celem lepszego przyjęcia się sadzonki i rozkrzewienia.
Cewe tak to będzie w przybliżeniu wyglądać

- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Co ma rozkrzewianie do cięcia 20 cm . , ten kawałek 20 cm i tak usycha nawet jak się go zostawi . A tnie się tak nisko ponieważ maliny te podatne są na choroby i to niweluje rozprzestrzenianie się ich .
Beata
Beata

A czy takie młode (dopiero co posadzone) maliny trzeba kopcować czy niekoniecznie?
-
- 500p
Przecież sama zacytowałaś poradnik,więc nie rozumiem o co masz pretensje?beatazg pisze:Co ma rozkrzewianie do cięcia 20 cm . , ten kawałek 20 cm i tak usycha nawet jak się go zostawi . A tnie się tak nisko ponieważ maliny te podatne są na choroby i to niweluje rozprzestrzenianie się ich .
Beata
Ja zawsze zostawiałem około 10cm,ale wycinania mam coraz więcej.Pomiędzy rzędami idzie kosiarka.
Teraz teretycznie -zostawiasz 20cm to główna siła wzrostu idzie na ten pęd i z niego wyrastają nowe.
Tniesz przy samej ziemi-główna siła idzie tylko na 2-3 pąki z przyciętego,a reszta wbija z korzenia.
Tak to rozumiem,ale nie sprawdziłem,czy wysokie cięcie na 20 cm ograniczy rozłażenie się malin po całej okolicy.
-- 2 lis 2015, o 11:57 --
Jeśli będzie śnieżna zima to nie ma konieczności.Dla wszystkich roślin bezśniezna i mroźna zima jest niebezpieczna ,w szczególności na korzenie.Malina ma bardzo płytki system korzeniowy i jest bardziej narażona na niekorzystne warunki atmosferyczne,głównie mróz w zimie i brak wody w lecie.Marrr pisze:A czy takie młode (dopiero co posadzone) maliny trzeba kopcować czy niekoniecznie?
Można kopcować,można również zastosować kompost,rozdrobnioną słomę i inne materiały ściółkujące ,a wpływające korzystnie na tworzenie próchnicy w przyszłości.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Rozłażenie się po bokach jest też wtedy gdy naruszamy im korzenie .Ja ponieważ często komuś daję więc mam ich coraz więcej , ale gdzieś też przeczytałam,że to powoduje guzowatość korzeni ,którą faktycznie zaobserwowałam . Sama mam dwa rzędy szerokie na metr .
Chyba dzisiaj pójdę i trochę pościnam zanim jeszcze liście nie spadły , ale umnie jeszcze można urwać kilka owoców a w tamtym tygodniu nazbierałam ponad 4 litry
Beata
Chyba dzisiaj pójdę i trochę pościnam zanim jeszcze liście nie spadły , ale umnie jeszcze można urwać kilka owoców a w tamtym tygodniu nazbierałam ponad 4 litry
Beata

-
- 500p
A ja zrobię eksperyment i z tego powodu ,że mam maliny w dwóch miejscach jedne przytnę jak zwykle,drugie na 20cm. U mnie tez wisi co nieco ,ale bez smaku już.
Pelikano11- czy zdjęcie przedstawia cięcie właśnie na 20cm? Poza tym maliny u ciebie rosną ja krzewy ozdobne.Ściółka,zrębki itp. Full wypas
Pelikano11- czy zdjęcie przedstawia cięcie właśnie na 20cm? Poza tym maliny u ciebie rosną ja krzewy ozdobne.Ściółka,zrębki itp. Full wypas

-
- 500p
Ooooooooooooo! Prawie takie same nicki! Nie zauważyłem,że Beatagc,to ktoś inny niż Beatagz 
Tu Beata i tu Beata. Sorry.
Poza tym tu Mazury,tam Bieszczady.Piękne okolice.
Odnośnie wyłamywania- narażone są chyba te wolnostojące,bo u mnie rząd ograniczony drutami.Tutaj to niebezpieczeństwo raczej ograniczone?

Tu Beata i tu Beata. Sorry.
Poza tym tu Mazury,tam Bieszczady.Piękne okolice.
Odnośnie wyłamywania- narażone są chyba te wolnostojące,bo u mnie rząd ograniczony drutami.Tutaj to niebezpieczeństwo raczej ograniczone?