Historia jednego parapetu
Re: Historia jednego parapetu
Kilka dni temu zrobiłam nalot na supermarket i upolowałam dwa mini storczyki, białego i jasno-różowego w prążki i jednego dużego różowego, który podczas przesadzania okazał się dwoma storczykami. Wsadziłam je wszystkie do kermazytu i postawiłam na podstawkach z mokrym kermazytem. Wszystkie zakończyły kwitnienie, tylko prążkowany ma jednego kwiatka. Liście w dużych falkach są dziwnie pokręcone. Pewnie to skutek przebywania w folii, bo są jak harmonijka. Zastanawiam się czy się rozprostują. Wszystkie stoją na regale na samej górze bo na parapecie miejsca brak
Do kolekcji doszła szczepka grubosza i kalanchoe chyba różowe. Cissus zawisł na ścianie,. Mam nadzieję że nie zmarnieje tak jak moje poprzednie bluszcze które z parapetu wędrowały na ścianę

Stało się nieuniknione.
Na parapecie zabrakło miejsca. Próbowałam jakoś upychać to wszystko ale nie da się.. Ale najważniejsze że coś tam rośnie. Pomysł ze szklarenką wypalił i begonia ma już maluśkie listki

Wilczomlecz mimo że się jeszcze nie ukorzenił rozwiną kwiatka

Fikusy puszczają listki.. Jeszcze zimy nie czują

Skrętnik też się ruszył i ma nowy listek.

Maluchy mają swoją doniczkę

szybko rosną

Grudniki się ukorzeniły. Czekam na maluchy

fiołek rośnie w siłę

Mini

Storczyki bliźniaki. Mam nadzieję że coś z nich będzie

I te nieszczęsne liście. Co z tym zrobić

Wilczomlecz mimo że się jeszcze nie ukorzenił rozwiną kwiatka

Fikusy puszczają listki.. Jeszcze zimy nie czują

Skrętnik też się ruszył i ma nowy listek.

Maluchy mają swoją doniczkę

szybko rosną

Grudniki się ukorzeniły. Czekam na maluchy

fiołek rośnie w siłę

Mini

Storczyki bliźniaki. Mam nadzieję że coś z nich będzie

I te nieszczęsne liście. Co z tym zrobić
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roślinki pięknie Ci się rozrastają. Co do storczyków to musisz czekać na nowe jędrne listki.
Iwona 0103 pisze:Roślinki pięknie Ci się rozrastają. Co do storczyków to musisz czekać na nowe jędrne listki.
Listki nie są oklapnięte tylko w tej folii w której stały w sklepie miały za mało miejsca i nie miały jak rosnąć prosto i normalnie tylko się pofalowały. Czy ktoś z was miał też taki przypadek i czy szybko się te listki wyprostowały? Nieładnie to wygląda. Już 2 tyg siedzą w keramzycie i nic się nie dzieje, żadnych nowych korzonków a i nowe listki się nie pokazują.. Tak bym chciała przyspieszyć i doczekać się kwiatów.
-
- 100p
- Od: 19 lis 2013, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze, że tu zajrzałam, pięknie u Ciebie, oczy nacieszyłam, a i wiedzę zdobyłam o anturium, mam ten sam problem i już się rozwiązał
.

anula2007 pisze:Dobrze, że tu zajrzałam, pięknie u Ciebie, oczy nacieszyłam, a i wiedzę zdobyłam o anturium, mam ten sam problem i już się rozwiązał.
Bardzo się cieszę że do mnie zajrzałaś. Cieszę się że moje małe doniczkowce się komuś podobają. Miód na moje serce

Moje anturium niestety wegetuje i dość marnie wygląda. Poczekam do wiosny. może się ruszy.
Postanowiłam poeksperymentować i przesadziłam szczepkę kalanchoe do samego keramzytu. Rośnie on teraz w przeźroczystej doniczce do storczyków która z kolei stoi w osłonce w której znajduje się woda, zauważyłam że kalanchoe wypuściło korzonek na łodyżce. I tu pada pytanie... czy ktoś próbował takiej uprawy takiej roślinki. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Jestem bardzo ciekawa

- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alicjo ukorzenianie w keramzycie to bardzo dobra metoda - ja stosuję jak robię szczepki z roślin, które z nieznanych mi powodów zaczynają padać. U mnie długi czas rosła tak jedna hoja (i w jej wypadku miałam problem, bo jak w końcu postanowiłam ją jednak przesadzić do ziemi to się okazało, że tak poprzerastała ten keramzyt, że musiałam go posadzić razem z nią albo pourywać korzenie) a teraz rosną tak syngonium, które w ziemi mi gniją. Jeśli chcesz, żeby tak rosło na stałe to musisz pamiętać o nawożeniu, bo w keramzycie nie ma składników, które są w ziemi.
Tutaj piasek pustyni tłumaczyła mi taką nieco hydroponiczną uprawę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=98
Trzymam kciuki za twoje kalanchoe.
Tutaj piasek pustyni tłumaczyła mi taką nieco hydroponiczną uprawę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=98

Trzymam kciuki za twoje kalanchoe.

W keramzycie trzymam wszystkie falki z przeceny z nadzieją że wypuszczą jakieś korzonki i odżyją .. Kalanchoe trafiło tam z ciekawości. Zobaczymy co z tego wyniknie. Czekam do wiosny. Wiadomo że wiosną wszystko budzi się do życia więc może i mój parapet zaskoczy mnie mnóstwem nowych listków u moich młodych roślinek. Jak na razie to ukorzeniony grudnik wypuszcza listki 

-
- 100p
- Od: 19 lis 2013, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja reanimowałam falka w kamykach i się udało, teraz czekam na kwiaty bo zapowiedź już jest
.

anula2007 pisze:Ja reanimowałam falka w kamykach i się udało, teraz czekam na kwiaty bo zapowiedź już jest.
Jak ja ci zazdroszczę. Moje siedzą w keramzycie już grubo ponad miesiąc i nic

Mój Stefanotis zaraz zdechnie od ataku tych wstrętnych wełnowców. Na początku było ich mało i zabijałam pojedyncze robaczki ale dzisiaj zdjęłam żeby dokonać ogólnych oględzin stanu Stefana i co się okazało... cały się lepi jakby od kleju a robaki są wszędzie. Na łodygach i liściach. Chciałabym się kogoś doradzić jak to zwalczyć, czy poobrywać liście które są najbardziej zarobaczone i czy obciąć ten łysy pęd. Kupię jakiś środek do zwalczania wełnowców ale nie wiem czy lepiej w pałeczkach czy do pryskania i czy przesadzić do nowej ziemi. Proszę o radę bo nie chcę mu zaszkodzić. Jakby tego było mało to już 2 lata nie kwitnie.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczekaj jeszcze na radę kogoś mądrzejszego ode mnie, ale powiem ci co ja bym zrobiła:
wyjęłabym z doniczki choćby po to, żeby sprawdzić czy na korzeniach nic nie siedzi, obcięłabym liście najbardziej obsadzone przez szkodniki i przycięła na ile to możliwe, resztę liści i łodyg wytarłabym jak tylko się da. No i oczywiście kupiłabym jakąś chemię, raczej do spryskiwania, tylko uważaj z dawką, bo jak dasz za dużo, to razem ze szkodnikami wypali też liście. Myślę, że roślina nie kwitnie właśnie dlatego, że jest chora i nie ma to siły. Ja tak ratowałam storczyki.
Mam nadzieję, że uda ci się uratować biednego Stefana, trzymam kciuki
wyjęłabym z doniczki choćby po to, żeby sprawdzić czy na korzeniach nic nie siedzi, obcięłabym liście najbardziej obsadzone przez szkodniki i przycięła na ile to możliwe, resztę liści i łodyg wytarłabym jak tylko się da. No i oczywiście kupiłabym jakąś chemię, raczej do spryskiwania, tylko uważaj z dawką, bo jak dasz za dużo, to razem ze szkodnikami wypali też liście. Myślę, że roślina nie kwitnie właśnie dlatego, że jest chora i nie ma to siły. Ja tak ratowałam storczyki.
Mam nadzieję, że uda ci się uratować biednego Stefana, trzymam kciuki

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Tu masz wątek o wełnowcach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=84108
Ja osobiście na wszystko używam actelic, ale z pewnością są mniej cuchnące i bezpieczniejsze środki. Obawiam się, że te wełnowce możesz też mieć na innych roślinach, kuracja potrzebna wszystkim.
Basia
Ja osobiście na wszystko używam actelic, ale z pewnością są mniej cuchnące i bezpieczniejsze środki. Obawiam się, że te wełnowce możesz też mieć na innych roślinach, kuracja potrzebna wszystkim.
Basia
Dziękuję Wisnia897 za radę. Spróbuję uratować jak najwięcej. Szkoda mi go stracić. Kiedyś tak pięknie kwitł.... a pachniał aż głowa bolała 
-- 2 lis 2015, o 13:22 --
Już zaglądam na ten wątek. Spróbuję znaleźć ten środek o którym piszesz Basiu

-- 2 lis 2015, o 13:22 --
barbra13 pisze:Tu masz wątek o wełnowcach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=84108
Basia
Już zaglądam na ten wątek. Spróbuję znaleźć ten środek o którym piszesz Basiu