Galeria.Dalie Stanisława cz.4
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie Stanisława cz.4
Wykopki zrobione
Teraz tylko zostało poczekać na piękną wiosnę .

Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Ależ cudeńka... A największe cudeńka to te najprostsze, niepełne. Tak sobie myślę, że warzywa i tak marnie u mnie rosną...
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muzyka doprowadziła by mnie do obłędu ,ale filmik ładny .
Najbardziej przypadła mi do gustu odm . Terrie Bandey
Najbardziej przypadła mi do gustu odm . Terrie Bandey
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Włączyłam, obejrzałam, wzięłam notes i długopis aby spisać nazwy do moich chciejstw i jakby to najprościej ując... Ciężki wybór bo wszystkie piękne, ale muszę sobie sprawić jakąs pomponową - śliczne te kuleczki. I o ile mnie oko nie myli to w tle były piekne ostróżki - no ale to nie ten dział 

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tak, słuchanie sonaty h-moll Chopina w wersji syntetycznej (instrument i wykonawca-cyborg) może doprowadzić do obłędu
Ale dalie pierwsza klasa 

Cyborg chyba też filmował, za szybko miotał kamerą po kwiatach. Czy ktoś może wie jaka odmiana ukrywała się pod numerem 511 w ubiegłym roku? Przy pakowaniu karp znalazłem ten numer, kwiat czysto ciemnoróżowy, peoniowy, liście ciemne, około metra wysokości.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Karolu, albo jakaś pomyłka, albo to jakaś nowość - do tej pory nr 511 należał do odmiany Charles de Gaulle...
Istotnie Chopin zabrzmiał jakoś tak nie po-ludzku, ale muzykę zawsze można wyciszyć, a dalie piękne...
Może więc coś bardziej egzotycznego... ale bez muzyki proponuję - za to co za przecudne dalie typu ball !!!
Katarzyno - naciesz oczy....
https://www.youtube.com/watch?v=DQgdOq96dOQ
Istotnie Chopin zabrzmiał jakoś tak nie po-ludzku, ale muzykę zawsze można wyciszyć, a dalie piękne...
Może więc coś bardziej egzotycznego... ale bez muzyki proponuję - za to co za przecudne dalie typu ball !!!
Katarzyno - naciesz oczy....
https://www.youtube.com/watch?v=DQgdOq96dOQ
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Nacieszyłam oczy
Piękne dalie - to co w tych kwiatach urzekające to te przecudne formy płatków takie zróżnicowane i niesamowita bogata kolorystyka. Natura naprawdę była dla tego gatunku bardzo łaskawa. Oby do lata

Pozdrawiam Katarzyna
Nareszcie zaczęłam wykopki...
Podczas dzisiejszej bytności na działce udało mi się jeszcze uciąć ostatnie tegoroczne dalie, które przyczaiły się gdzieś w przytulnym kąciku i uniknęły przymrozku...

Ale to już nieodwołalne i ostateczne zamknięcie sezonu 2015.
Jutro mam w planie zakończyć wykopywanie, o ile aura okaże się łaskawa dla moich planów.
Podczas dzisiejszej bytności na działce udało mi się jeszcze uciąć ostatnie tegoroczne dalie, które przyczaiły się gdzieś w przytulnym kąciku i uniknęły przymrozku...

Ale to już nieodwołalne i ostateczne zamknięcie sezonu 2015.

Jutro mam w planie zakończyć wykopywanie, o ile aura okaże się łaskawa dla moich planów.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wykopki zakończone... Karpy urosły spore, nawet byłam zaskoczona, bo spodziewałam się gorszych przyrostów. Jednak podlewanie w okresie suszy, choć tylko trochę i od czasu do czasu, opłaciło się.
Gorzej przedstawia się sytuacja z karp(ka)mi z sadzonek, które otrzymałam od Stanisława. Niektóre z nich nawet dosyć urosły i powinny przetrwać do wiosny,

a niektóre, pożal się Boże, takie niteczki, że mam poważne obawy, czy nie uschną przez zimę...

Zastanawiam się, co zrobić, żeby je uratować. Może coś podpowiecie?
Niektóre zaś posmakowały nornicom i prawie całkowicie zostały schrupane! Tylko dlaczego akurat te, na których mi najbardziej zależy - np. Aunt Norma?

Na pryzmie kompostowej też jeszcze nieźle się prezentują

Ale przecież znów nadejdzie wiosna, a potem znów będzie lato - i już nie mogę się doczekać
Gorzej przedstawia się sytuacja z karp(ka)mi z sadzonek, które otrzymałam od Stanisława. Niektóre z nich nawet dosyć urosły i powinny przetrwać do wiosny,

a niektóre, pożal się Boże, takie niteczki, że mam poważne obawy, czy nie uschną przez zimę...

Zastanawiam się, co zrobić, żeby je uratować. Może coś podpowiecie?
Niektóre zaś posmakowały nornicom i prawie całkowicie zostały schrupane! Tylko dlaczego akurat te, na których mi najbardziej zależy - np. Aunt Norma?

Na pryzmie kompostowej też jeszcze nieźle się prezentują

Ale przecież znów nadejdzie wiosna, a potem znów będzie lato - i już nie mogę się doczekać

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Basiu te niteczki ja bym wsadziła do doniczki z torfem .
Pozdrawiam Alicja
Może przed sadzeniem trzeba je obtaczać w jakimś arszeniku albo innym świństwie?
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może jakoś chłodnia czy lodówkaBarbaraR pisze: Zastanawiam się, co zrobić, żeby je uratować. Może coś podpowiecie?

Jestem też po rozmowie z Panem Staszkiem .
Pan Stanisław Twierdzi że jest najnowsza metoda ratowania takich nitkowych karp poprzez zanurzanie ich w parafinie .
Niestety nie zna szczegółów tej metody .
Pozdrawiam Grzegorz