Brzoskwinia stare odmiany
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stara brzoskwinia
Dzięki ERNRUD!
Obciąłem gdzieś w czasie ostatniego postu(w sensie- odpowiedzi, nie powstrzymywania się...) większość gałęzi- te, co były największe i najmniej owoców, a zostawiłem cztery lichocinki. Tydzień temu patrzę, a tu 30 cm poniżej raka puściła z pnia pijawkę- na razie skromną, ale zawsze! Chyba nie wytrzymam i standardowo po owocowaniu zetnę wszystko powyżej.
Obciąłem gdzieś w czasie ostatniego postu(w sensie- odpowiedzi, nie powstrzymywania się...) większość gałęzi- te, co były największe i najmniej owoców, a zostawiłem cztery lichocinki. Tydzień temu patrzę, a tu 30 cm poniżej raka puściła z pnia pijawkę- na razie skromną, ale zawsze! Chyba nie wytrzymam i standardowo po owocowaniu zetnę wszystko powyżej.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brzoskwinia-bardzo stara odmiana.
Witam,miesiąc temu byłem na spacerze na łąkach moją uwagę przykóła brzoskwinia rosnąca w kępie rdestowca. Drzewko miało ok 3 metrów a owoce były zielone,spróbowałem i okazało się że jest wyśmienita w smaku miała mało soku i trochę 'mączysty' smak ale słodki. Zna ktoś może tą odmianę ? Dodam jeszcze że to bardzo późna odmiana i chyba stara jak świat
szukałem w internecie tej odmiany ale nie znalazłem
Proszę o pomoc 

-
- 50p
- Od: 10 wrz 2015, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia-bardzo stara odmiana.
Nie musi to być żadna odmiana, po prostu dziczka sobie wyrosła. Ona mają to do siebie, że są późne i kolorystycznie odbiegają od standardu.
Mandżurska prawdopodobnie :P
- bartosz les
gladkib,nie to nie ta,tamta była zielona przechodząca w biel 
ale możliwe też że to jakaś dziczka. A wie ktoś jak mogę ją ukorzenić byle nie z nasion bo już próbowałem i guzik.

ale możliwe też że to jakaś dziczka. A wie ktoś jak mogę ją ukorzenić byle nie z nasion bo już próbowałem i guzik.
bartosz les przecież mandżurska jest żółto-zielona
mam jedną na podkładki to wiem 

-
- 50p
- Od: 10 wrz 2015, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może być mandżurska, nie wiem. Ale ja mam jakąś dziczkę od sąsiada, sąsiad ma drugą (z siewu) i mają takie same owoce patrząc na opis.
- bartosz les
Ta brzoskwinka wygląda mniej więcej tak Brzoskwinia
Ja obstawiam mandżurską lub coś co od niej pochodzi, rakoniewicka jest wcześniejsza i dostaje rumieńca.