Moje oczko w głowie cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 7

Post »

Witaj imienniczko ;:196
Tak trochę zapasów jest a co do zimy to też mam taka nadzieję że się opóźni ;:108
Chryzantemy te co śnieg nie połamał powolutku się zbierają .
Witaj Marysiu :wit
Zarówno cyklanterę jak i tykwę miałam pierwszy raz a więc suszę cyklanterę też pierwszy raz - naczytałam się i mam zamiar dodawać ją do potraw ;:108
Staram się też coś robić w ogrodzie ale tak powolutku , bo ciągle jakieś wizyty u lekarzy i inne sprawy .
Dzisiaj nic nie robiłam nawet nie zajrzałam na działkę , może jutro się uda .
Bardzo dziękuję za życzenia i ja też Was pozdrawiam i życzę dużo dobrego ;:4 ;:196
Ewuniu witam :wit
Dziki ogórek to cyklantera - smak ma taki pomieszany ogórek z papryką , ja z niego zrobiłam sałatki , jadłam na surowo i suszyłam .
Cyklanterę miałam pierwszy raz i wsadziłam ją w ziemie jaką miałam w ogrodzie .
Zielone rogate ;:306 to kiwano , też pierwszy raz uprawiałam - nawet nie wiem z czym się to je ? a to żółte to jakieś dyńki chyba ?? bo też nie jestem pewna - tak to jest jak się nie pilnuje etykietek ;:223
Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie ;:196
Jadziu ;:196 Cyklantera jest dobra na surowo ale taka młoda jak ma do trzech cm. większe już trzeba wysuszyć albo dodać do czegoś .
Naczytałam się o niej że jest bardzo zdrowa i chciałam spróbować - i wyrosła :D
Arku witaj :wit :wit Cieszę się że mnie odwiedziłeś .
Zima mnie zaskoczyła jak drogowców ;:306 ;:306 trochę mi poniszczyło roślinek ale już mi przeszło - przecież wiosna idzie i będą nowe kwiatuszki.
Dziękuję za miłe słowa które motywują do dalszej pracy , za życzenia i również serdecznie pozdrawiam ;:168
Danusiu może i ja spróbuję - wysieję jedną grządkę pietruszki teraz i zobaczę co z tego wyjdzie :)

tak rosła moja cyklantera
Obrazek

a to jeszcze kwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Tereniu, masz rację.Nie ma co się za bardzo przejmować, zaraz wiosna będzie. W tym roku się napracowałaś a w przyszłym będziesz podziwiała. U mnie co dzień deszczyk trochę podlewa ogród jest fajnie ciepło, jak na koniec października.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu fajnie sobie zaszalał Twoja Cyklantera ;:oj To wysokie pnącze nawet ozdobne z liści jak winobluszcz.Codzienne deszcze szybko zniszczą astry, a jak one padną to już nic nam nie pozostanie w ogródkach tylko czekać białego puchu ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ale fajnie cyklantera obrosła pień ! super roślinka pnąca :D
Dzisiaj dzień pochmurny a jutro powinno wyjść słońce to odwiedzisz ogródek :lol:
Dobrego dnia!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Achocha czy cyklantera rośnie wysoko jak jej pozwolisz - jednego roku wlazła mi na wysoki orzech, na sam czubek. A jako że nikt stamtąd owoców nie zbierał, to strzelała z wysoka nasionami, a potem rosła w różnych dziwnych miejscach... Ale nasiona nie zimują, wiec nie ma niebezpieczeństwa, ze sie porozłazi. Ona tak jak jaskółcze ziele dojrzała strzela, a rozpęknięte strąki zwijają się w ruloniki.
Tereniu ja jeszcze dusiłam z innymi warzywami, dodawałam do leczo i gulaszu. Sama marynowana jest trochę bez smaku wiec zwykle dorzucam jej ostrą papryczkę. Może to kwestia ziemi, na której rośnie, ale mi młoda surowa achocha przypomina raczej groszek zielony w smaku. Nigdy nie suszyłam, wiec czekam na relację :D
Ciekawa jestem Twoich eksperymentów z kiwano, bo u mnie nikomu nie smakowało, a rosło jak szalone i miało dużo owoców.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Tereniu czy na purpurowym niskim astrze masz mączniaka pierwszy raz czy pojawiał się wcześniej?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu oby Twoje słowa się sprawdziły - ze będę tylko oglądać i podziwiać :D
U mnie szaro , buro ale deszczu nie ma - trochę popracowałam na działeczce .
Jadziu Cyklantera rośnie tak jaj jej pozwolimy - ma prześliczna jasno zielone liście i już za samo to można ją posadzić ;:108
U mnie jeszcze nie wszystkie astry zakwitły - czekam na te zakupione w tym roku , bo miały być pełne :)
Marysiu teraz już przy tym pniu posadziłam milina i trzy róże pnące - zobaczymy co ładniej go zarośnie ??
U mnie cały dzień pochmurno , tylko do południa trochę mżyło - trochę popracowałam w ogródku : wsadziłam w końcu wisterię , pustynniki , wykopałam dalie , acidantery , kalie , zebrałam orzechy , zgrabiłam trochę liści .
Bardzo dziękuję dzień był miły ;:196
Witaj Kasiu :wit Dziękuję za radę odnośnie cyklantery - wypróbuję też dodając do leczo i gulaszu ;:108
Może młoda ma coś z groszku zielonego w swoim smaku - trudno określić :D
Ja jeszcze kiwano nie próbowałam , nawet nie wiem kiedy można go zjeść ;:306 ale zdam relacje jak już popróbuję :D
Michał witaj :wit nareszcie się odezwał :D
Te astry są młode sadzone tamtej jesieni tak że pierwszy raz się pojawił :( może dlatego ze podlewając polewałam liście ??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ciebie już tak cudnie kwitną chryzantemy, a moje dalej w pąkach ;:174 .Nie wiem co im dolega w tym roku
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ;:196 te chryzantemy co pokazałam to wszystko młodziutkie z wiosny , natomiast te moje starsze wszystkie duże rozrośnięte to albo połamane albo w pąkach też nie wiem co im jest ;:185
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu u mnie tylko moje stare kwitną i też nie zbyt rewelacyjnie większość z nich ma dopiero pąki
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Tereniu, trochę chryzantem u Ciebie kwitnie. Ja się trochę wnerwiłam, bo wydawało mi się że mam cztery kolory a okazuje się że są dwa i to ciemne. Wiosną muszę się zaopatrzyć w jasne i dobrze oznaczyć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj miałam niespodziankę pootwierały się pąki chryzantem oczywiście nie całkowicie ,ale widać już kolorek :heja To samo dalia Black Jack całkiem sie otwarła
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu Ja mam sporo chryzantem tylko że te stare chyba są za stare i nie chcą kwitnąć ;:306 ;:306
Jadziu :D cieszę się razem z Tobą i zaraz lecę zobaczyć zdjęcia ;:65 ;:65 na pewno im zrobiłaś ;:108
Może i moje zakwitną .
Witaj Beatko ;:196 Szkoda że tak późno o tym piszesz - ja miałam trzy wiadra dwudziestu literowe gałązek chryzantem wyłamanych przez śnieg , część już wyrzuciłam a część jeszcze stoi - muszę spróbować dać im cukru ;:306 Może chociaż w domu będę miała ładny bukiet .
Cyklantera jest super nawet bez owoców ;:333
Pozdrawiam i posyłam ;:196

Dzisiaj byłam na starej działeczce i są zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Piękne masz te chryzantemy :D mi zawsze kojarzyły się ze Świętem Zmarłych i nie mam ani jednej :( ale jak oglądam zdjęcia z ogrodów to się zastanawiam nad posadzeniem u siebie bo o tej porze u mnie już nic nie kwitnie:(
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu ale śliczne chryzantemy! ta różowa po żółtej spodobała mi się ;:63 zaznacz ją proszę ;:180
Piszesz że starsze nie chcą kwitnąć, a ja dawno temu czytałam że chryzantemy co parę lat trzeba wykopywać i dzielić (odmładzać) bo inaczej zanikają. Zapamiętałam, bo tak straciłam dawno temu kupione na pierwszej działce.
Życzę Ci miłej niedzieli i dobrego wypoczynku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”