Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalszy ciąg prezentacji zdjęć roślin rosnących jako "samotniki" na trawniku "placu centralnego"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu brak mi słów to po prostu BOTANIK.Wielkie brawa ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ja myślałam, że dzięki Twoim zdjęciom uda mi się wybrac kolejnego iglaczka do ogródka, który miałby towarzystwo ketmi z jednej strony i tamaryszka z drugiej tak, aby wydobyć ich piękno ale im więcej oglądam tym więcej chcę kupić bo mi się wszystko u Cibie podoba Tadeuszu. :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu, dziś pomarudzę o tulipanowcu. Czy okrywasz swój egzemplarz na zimę? A może jak był mniejszy to go okrywałeś? Mój ma dwa lata, ponad metr wysokości i w zeszłą zimę właśnie przemarzł. Zastanawiam się czy tulipanowce należy okrywać do pewnego wieku, aż podrosną? Mieszkamy w dość bliskiej odległości więc mamy zbliżone temperatury, no może u mnie wieją silniejsze wiatry.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Gratuluję ładnego tulipanowca , mój co roku przemarzał pomimo okrywania więc musiałem zrezygnować z dalszej walki o jego utrzymanie.
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRZEGORZU- dziękuję za wizytę w ogrodzie, botanikiem to ja nigdy nie będę, najwyżej ogrodnikiem amatorem.

IZO- dziękuję za odwiedziny, ja w swoim ogrodzie mam tylko piękne rośliny, jest ich tyle że długo jeszcze będę je prezentował, mam nadziej że po ich obejrzeniu będziesz chciała rozszerzyć swoją listę zakupów.

EWO- dziękuję za odwiedziny, staram się okrywać wszystkie nierodzime roślinki, zwłaszcza jak są młode i małe.Przez pierwsze dwa lata po posadzeniu tulipanowca, mimo okrywania marzły mi świeżo wyrośnięte gałązki, ruszył z kopyta od 2006 roku i miał przyrosty rzędu 1 metra i więcej. W tym roku też postaram się go owinąć włókniną, oczywiście nie całego bo już ma ponad 3 metry, najpierw sznurkiem związuję stulając gałązki, i dopiero później okręcam włókniną Mam dużo gałązek drzew iglastych i włókniny ( do wiosennego okrywania warzywniaka) i ją wykorzystuję, może niepotrzebnie, ale zimą 2005/6 się przydała.

ZENKU- szkoda że zrezygnowałeś z tulipanowca, jest to piękne drzewo,fakt że następne pokolenie będzie dopiero podziwiać jego kwiaty, u mnie początkowo też przemarzał, ale wybijał z ziemi, zresztą ja nie wyrzucam żadnych " przemarzniętych" sadzonek, przenoszę je w ustronne miejsce - do "szpitalnika" i tam albo wypuszczają pędy nawet w czerwcu czy lipcu, albo wyrzucam dopiero następnego roku.

Dzisiaj zebrałem pospolite ruszenie , ( do moich pracusiów dołączyli inni) i proszę popatrzeć jak czysto w Nokłach:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ale piękny i wypieszczony ten ogród . Ale nie dziwię sie tyle pracusiów
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tadeusz48 pisze:IZO- dziękuję za odwiedziny, ja w swoim ogrodzie mam tylko piękne rośliny, jest ich tyle że długo jeszcze będę je prezentował, mam nadziej że po ich obejrzeniu będziesz chciała rozszerzyć swoją listę zakupów.
Tadeuszu wcale mi nei pomogłeś.. Nie mam tyle miejsca co Ty więc nie kupię sobie tylu roślin...

no dobra ... podpowiem Ci... poleć mi jakiegoś jałowca byle nie Blue Arrow i skyrocet- bo te mam ... a hciałabym posadzić iglaka między tamaryszkiem i ketmią żeby zimą nie było smutno :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Zapraszam do siebie z Pracusiami, bo ja też myślę o swoich liściach .
Tylko myślę ;:100
Co by , było - gdybym miała ...tak jak Ty grabienie za sobą :(

Cieplutko pozdrawiam Zyta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Tadeuszu, zajrzałam do Biłgoraja(ośrodek sitarski!),mam bardzo uzdolnioną studentkę z tego miasta.A ogród bardzo wypieszczony i będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam z mglistego Krakowa
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zyta.malek pisze:Zapraszam do siebie z Pracusiami, bo ja też myślę o swoich liściach .

Zytko aleś się rozmarzyła :;230

Pozdrawiam cieplutko
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

"Tadeusz 48" , a ten krzywy płot z siatki co masz przy stawie , naciągałeś przyrządem specjalistycznym ?
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

tija pisze:
zyta.malek pisze:Zapraszam do siebie z Pracusiami, bo ja też myślę o swoich liściach .

Zytko aleś się rozmarzyła :;230

Pozdrawiam cieplutko
Wpadłam po kolejną porcję zdjęć do Tadeusza ...
a tu widzę...że się rozmarzyłam.
One właśnie się spełniają.
Cud 1/3 liści zniknęła z naszego sadu. ;:54

tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, te "pracusie", to moja najcenniejsza pomoc, bez ich pracy nie mógłbym pokazać tak pięknego ogrodu.

IZO- dziękuję za odwiedziny, nie wiem co Ci podpowiedzieć, tamaryszek nie cięty mocno jest wysoką rośliną, ketmia z kolei nie jest zbyt wysoka. Wysokich jałowców mam tylko dwa, pozostałe, a jest ich kilkadziesiąt (pokazane są przy prezentacji roślin na rabatach) są raczej niskie i bardzo niskie , cenię sobie i polecałbym Ci niezbyt wysoki ( ok 150 cm) jałowiec Meyera posadzonego w 2000r widocznego na zdjęciu na stronie 56, mam jeszcze jeden o wysokości około 120 cm, z którego na siłę (przy pomocy palików i sznurków ) robię jałowiec "płaczący" ( pokazuję go dzisiaj), drugi płaczący jałowiec widoczny jest na stronie 36 u samego dołu, jest to jałowiec płaczący Horstman, wys 120 cm.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, Ty przestań myśleć ,że masz grabienie za sobą , tylko do bierz się za grabie i pamiętaj by" grabić do siebie", a nie od siebie, a moich pracusiów nie dam i już.

EWO- witam na naszym ogrodzie, chciałbym byś była u nas częstym Gościem,cieszę się że Biłgoraj kojarzy Ci się z tradycją sitarską, cieszy mnie również że mamy w naszym mieście uzdolnioną młodzież, chciałbym dodać że biłgorajanie słyną z pracowitości zaradności, jest to jeden z niewielu prężnie rozwijających się ośrodków na ścianie wschodniej. Dziękuję za pozdrowienia z pięknego Krakowa, w którym mieszka wiele osób z mojej rodziny.

ELU- dziękuję za wizytę, rzeczywiście Zytka się rozmarzyła, myśli że jak 1/3 liści zabrał z jej ogrodu wiatr, to resztę zabiorą jej moje "pracusie" , niech nadal marzy, może i resztę liści wiatr zabierze.

TAD-( podejrzewam że mój imiennik) dziękuję że znalazłeś czas na spacer po naszym ogrodzie, zapraszam do częstszych odwiedzin, krzywy płot z siatki przy stawie jest zabezpieczeniem przed odwiedzinami w stawie takich pięknych i inteligentnych stworzeń jak wydry, są one smakoszami rybek i nie odpuszczą dopóki nie zjedzą ostatniej, płot jest nachylony do stawu by wydra nie mogła wydostać się ze stawu, ( a jest to niemożliwe przy takim nachyleniu siatki), jeżeli nie wiesz ,to wiedz że wydra nie wejdzie za ogrodzenie jeżeli nie będzie miała pewności wydostania się na zewnątrz, dlatego też nie da się złapać w klatkę. W tym "naciąganiu przyrządem specjalistycznym"wyczuwam nutę ironii, lecz wiedz że nic u mnie nie jest robione bez powodu i uzasadnienia.

ZYTO- dziękuję za dzisiejszą wizytę, nie rozmarzyłaś się , tylko pośpieszyłaś, porcja zdjęć będzie jak zwykle, a że liście wiatr wywiał, to dobrze, gorzej , jak Ci sąsiad wręczy grabie, byś u niego zgrabiła swoje liście .

Dalszy ciąg prezentacji zdjęć roślin rosnących jako "samotniki" na trawniku "placu centralnego"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu myślałam właśne o tym jałowcu Meyera tylko zastanawiam się, czy nie zdominuje swoją urodą kwitnących roślin... chciałabym, żeby był dla nich tłem:)

Wielkie Dzięki za pomoc.
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”