Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4

Post »

Roznie. Moze sie udac ze roczna siewka da rade, zakwitnac, a bywa ze dopiero dwuletnia. Srednio poltora roku trzeba by liczyc, tak ze zabawa raczej dla cierpliwych, ale tez i nagroda jest godna trudu - siewki to zawsze kwiaty oryginalne, jedyne takie na swiecie, o niepowtarzalnej kombinacji genow.

Cos mi dzis kwitnie - San Remo.
Obrazek

I bardzo niesmialy grudnik. Nie bardzo sie z nimi dogaduje.
Obrazek
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

San Remo bardzo ładny :) Ja też nie dogadywałam się z grudnikami i żadne rady/zalecenia "internetów" nie pomagały, dopiero w zeszłym roku zawarliśmy porozumienie (czyli znalazłam na nie sposób). Ale jednak kwiatka Ci pokazał, czyli nie jest aż tak źle ;D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tiaaa... ;:223 On ma dwa (Slownie: DWA.) paczki, a pozostale ani pol. Mysle, ze nie dalam im przeschnac w stosownym czasie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Głowa do góry ;D Jak zaczęłam kupować grudniki na Święta kilka lat temu, to nie udało mi się ich utrzymywać, chuchałam, dmuchałam, a i tak nie udało mi się ich zachować do następnych Świąt, a co dopiero żeby kwitły. U mnie zadziałało wywalenie ich na balkon razem z kaktusami i prowadzenie go tak jak kaktusy, z tą różnicą, że kaktusy na zimę idą spać, a grudnika przenoszę do domu na parapet. Od kiedy stosuję taką taktykę grudniki już mi nie umierają i kwitną dość ładnie. Może jakiś fachowiec powie ci coś więcej, może moja metoda cię natchnie :D Znasz swoje warunki domowe, więc szkopuł w tym, żeby znaleźć to, co twojemu grudnikowi by pasowało :)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden mi zszedl. Drugi to ten co kwitnac probuje. Reszte ukorzenialam sama. Nie wiem, czy ja ich nadmiarem troski nie wykanczam.
Kinga
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro schodzą to nie masz nic do stracenia i możesz eksperymentować. Faktycznie, mój testowy grudnik (który jako pierwszy dożył ponownego kwitnienia) zrobił się fajny pomiędzy kaktusami, bo to był mój znak "olewam cię grudniku, rób co chcesz" :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I tu masz rację :) , grudniki nie lubią nadopiekuńczości. Jak przekwitną, trzeba dać im odpocząć i podlewać bardzo mało, póżniej też niewiele. Lubią lato spędzać na zewnątrz, wtedy ładnie rosną, a kiedy robi się chłodniej należy mocno ograniczyć podlewanie. Wtedy tworzą się pączki kwiatowe. Niby takie proste, a ja w ub. roku za późno wniosłam do domu pięknie zapączkowanego białaska. Widocznie była za duża różnica temperatur i wszystkie pączki opadły ;:145 .
Basia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisnia, zszedl jeden i to wkrotce po zakupieniu. Reszta sie trzyma - anemicznie, ale sa. Nie kwitna. Byc moze nawalilam z okresem spoczynku.
Barbra, ja sadze, ze im nie dalam okresu spoczynku jesienia. Nie przeschly na pewno, bo przeciez dbam o podlewanie. :;230 Moze w przyszlym roku wywale je na pole...A niech sie wietrza.
Kinga
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjecia z wczoraj...

San Remo
Obrazek

Obrazek

Drzewo - masa paczkow jeszcze, wciaz kwitnie.
Obrazek

I dwa cudenka nowe w kolekcji - ten z listkami to M. Imperial Blossom, lysy to Black Rainbow
Obrazek
Kinga
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remo już chwaliłam ostatnio, a drzewo super, lubię taki czerrrrrwony kolor :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ja jeszcze nie chwaliłam- to chwalę. Śliczny jest i solidnie zapączkowany ;:333 .
Basia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Biały hibiskus(!) San Remo uroczy. Bardzo mi się podoba jego kształt i kolor. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Nie mam ketmiozy ale patrząc na to, co pokazujesz w wątku można na nią zachorować :;230
Kingo wrzucisz zdjęcia eszynantusów? Jakiś czas temu je pokazywałaś a ciekawa jestem czy coś urosło lub może zakwitło? ;:108
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

San Remo ;:167 ;:167 ;:167 Cudowny jest i jeszcze tyle kwiatów ;:oj Ładny ten Twój grudnik, mimo że nie postarał się za bardzo ;:204 Wam grudniki padają, a u mnie rosną jak na drożdżach - największy właśnie obsypał się pączkami ;:oj i dorobiłam się też kolejnego ;:224 A zmieniając temat - wrócę na chwilę do dyskusji o nawozie: jakiś czas temu kupiłam właśnie biały Kristalon, już trochę go używam. Nie wiem czy na początku zrobiłam za słaby, czy też czegoś w nim brakuje, ale zaczęły pojawiać się zdeformowane liście. Za to kwiatów od razu przybyło. Teraz podlewam na zmianę, raz Kristalonem, raz zwykłym biohumusem i jest idealnie, rośliny zrobiły się ładniejsze i nadal kwitną, mimo że słońca jak na lekarstwo ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Śnieżnobiały hibiskus. Nie wiedziałam, że są odmianowe hibiskusy w korze białym.

U Ciebie coraz większy gąszcz liści hibiskusowych ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”