Moje zielone zakręcenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie

Post »

Julio witaj :wit jestem pierwszy raz u Ciebie - przeczytałam U Marysi Maski o tym zagazowywaniu siarką i przyszłam zobaczyć czy coś więcej nie napisałaś .
Proszę jeśli możesz napisz coś więcej ;:180
Jeśli pozwolisz popatrzę też na Twoje kwiatuszki , tak po cichutku i bez przeszkadzania :oops:
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Zagazowanie tunelu robię systematycznie co roku jesienią po zebraniu wszystkich pomidorów, jako profilaktyka przed zarazą , mam spokój bez oprysków. To wbrew pozorom bardzo proste jak tunel można szczelnie zamknąć. ;:172 Kupuję siarkę techniczną( u mnie w ogrodniczym) porcjuję na niewielkie porcyjki kładąc na kawałkach niepalnej blachy. Delikatnie kropię denaturatem ( siarka bardzo trudno się pali) i podpalam stopniowo wycofując się z tunelu. Opary są drażniące więc nie wdychać ! Zamykam drzwi dopiero po 24 godzinach wietrzę i można wejść. Niestety jest jeden minus, jak ktoś ma metalowe elementy w tunelu to niestety korodują. Ja mam teraz z tworzywa. Poprzedni właśnie tak załatwiłam :oops:
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu ja też byłam ciekawa tej siarki ale u mnie odpada, bo mam metalową konstrukcję. Konstrukcja z PCV trwała krótko, to nie na moje wiatry. Pewnie są i inne metody dezynfekcji tunelu tylko trzeba poszukać. Podejrzewam, że ślimaki nagie i nornice ubierają maski przeciwgazowe i przetrwają, a te są największym zagrożeniem mojego foliaka. Wstawiłam sobie wszystkie donice z ukorzenianymi różami i muszą tam stać do wiosny ;:333
Słoneczko u mnie świeci więc życzę Ci radosnego tygodnia ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio, dzięki za opisanie owego gazowania siarką. Faktycznie proste i nieabsorbujące. Też tak zrobię, tzn. zrobię za pomocą eMa.
Masz jeszcze trochę kolorków na działeczce. Jest jeszcze czym oczęta nacieszyć. ;:138
U mnie też coś tam jeszcze kwitnie, ale z powodu małej ilości czasu nie zabierałam ostatnio aparatu. Muszę o nim pamiętać podczas najbliższej wycieczki na swoje hektary.
Niech Cię słoneczko swoim ciepełkiem otula. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko niestety też już rzadko bywam na działce, jeszcze pracuję zawodowo po pracy często wnuki a potem niestety już ciemno.Bywam na twoim ogroczie cichaczem i wiem ,ze i u Ciebie nie brak kolorków ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julio ja też bardzo dziękuję za ten opis gazowania siarką - niestety mam metalową konstrukcje i nie będę mogła skorzystać :(
Pozdrawiam i życzę deszczu :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu :oops: przepraszam ze nie przywitałam w swoim wątku od razu. Szkoda,ze nie możesz skorzystać, bo sposób wypróbowany i skuteczny. Naprawdę bardzo pomaga wykluczyć opryski na pomidorkach. W tym roku moje pomidory opryskałam po wsadzeniu tylko miedzianem , później już niczym nie pryskałam, a dotrwały w zdrowiu do przymrozku, który zakończył ich żywot.
Dziś mimo delikatnego deszczu byłam na działce ,bo już zżerała mnie ciekawość co kwitnie.Teraz dni już krótkie i w ciągu tygodnia nie daję rady ;:185
Zgrabiłam hałdę liści i popodziwiałam kwitnące chryzantemy ;:173
Obrazek

Obrazek
śliczna jest chryzantema od Marysi

Obrazek
Nawet nie najgorzej kwitną resztki kwiatów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julio nic nie szkodzi - to ja Cię witam niedzielnie jeszcze ;:196
Piękna chryzantema Czechowski i ta od Marysi tez super ;:333 że ja będąc u Marysi jej nie zauważyłam , byłaby bym skubnęła szczepkę :oops: ;:306
Jeszcze sporo kwiatuszków Ci kwitnie ;:63
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu cieszę się bardzo że się spodobała, a ja mam od Ciebie Czechowskiego? tak się zapowiada. To bardzo się cieszę bo to moja ulubiona. Po cichu się przyznam, że Terenia też mi przywiozła bo ta od Ciebie jeszcze koloru nie pokazała. Chciałam Cię właśnie kiedyś zapytać czy kwitną Ci jeszcze lewkonie, bo ja mam ta fioletową i kwitnie ;:333

Tereniu u mnie ona też dopiero teraz zakwitła, ale przecież Michał obiecał przyjechać po marcinki na wiosnę to się zabierzesz z nim ;:108

Dobrego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu dziękuję za nazwanie mojej chryzantemki ;:168
Marysiu skoro Terenia twierdzi ,że to właśnie ona to chyba tak. :oops: Twoja jest śliczna ma taki delikatny srebrzysty połysk na płatkach i jest wyższa od mojej ,choć bardzo podobna w kolorze przynajmniej teraz .Moja chryzantema wcześnie zakwita bo czasem już w sierpniu, jednak te letnie kwiatki są jaśniejsze jakby spłowiałe od słońca, i kwitnie aż nie zmarznie. ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, patrzę i oczom nie wierzę: jak pięknie zakwitły Twoje róże! ;:138 Teraz? Naprawdę ślicznie. ;:215
Nie mówię o chryzantemach, bo to ich czas i stąd ich aktualna uroda! ;:303
Czyżby u Ciebie mrozu nie było?
Mnie zmroziło znakomitą większość kwitnących. Nie płakam jednak, bo i tak miałam dla nich mało czasu. Idzie zima - wolnym kroczkiem, fakt, ale jednak .....
Pozdrówka. ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko mróz był zmroził dalie, pomidory, aksamitki i inne, ale róże poległy tylko te rozwinięte ,a te w pąkach przetrwały.
Zresztą jak pisałam wcześniej moje róże nie kwitły drugi raz latem z powodu suszy i po przenawożeniu obornikiem :oops:
Dopiero pod koniec sierpnia dałam nawóz potasowy .Wtedy zawiązały mnóstwo pąków i teraz kwitną ;:138 mimo że liście zaczerwieniły się od chłodu :lol:
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Julio, jakoś pusto w Twoim wątku. Mam na myśli fotki. Czy już nic u Ciebie nie kwitnie?
U mnie to nawet nie wiem, bo mam taki nawał domowej roboty, że jakoś nie mogę się wyrwać na działkę.
Pozdrówka ;:79
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JULKA już pewno takich widoczków nie ma w ogrodzie, u mnie pogoda iście jesienna, szaro-buro i ponuro i jeszcze pada.
Pospieszyłam się i nawodniłam rododendrony i iglaki już na zimę, natachałam się konewek a tu pada, ale przy takiej suszy chyba deszczu nie za wiele.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,Krysiu i Lucynko wątek umarł śmiercią naturalną wraz z rzadkimi wizytami na działce. ;:145
Niestety krótkie dni , po pracy już wykluczają działkę a w wolne dni przeważnie pada :twisted:
Zresztą nawet jak uda mi się wyrwać na działkę, to już pokazać nie mam co zrobiło się szaro buro i smutno, ostatnie roślinki ściął mróz, róże sama przycięłam do przykrycia ,bo nie wiadomo kiedy przyjdą większe mrozy i będzie konieczność za kopczykowania
na cito. Co prawda byłam w ubiegłą sobotę na działce kawałek warzywnika przekopałam, ale niewiele bo pod cienką wilgotną warstwą popiół ;:222
Więc chwalić nie mam się czym.
Bardzo angażuję się znów w pomoc synowi bo synowa znów gorzej się czuje, więc wnuczek nocuje u mnie ,jak syn na nocnej zmianie , przed pracą muszę go odtransportować do przedszkola. Jak jest w pracy po południu to pilnuję obu.
Popołudniami próbuję szydełkować firany do kuchni córki, bo niedawno przeprowadzili się do nowego domku i dopiero się urządzają.
Jednym słowem pochłonęła mnie codzienność.
Działki i takiego wytchnienia od codzienności już koniecznie potrzebuję, a szczególnie ruchu na świeżym powietrzu bo trasy do i z pracy nie ma co liczyć ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”