Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2543
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Proszę, napisz czy ten sok robisz na bieżąco czy do dłuższego przechowywania .Jeśli tak to w jaki sposób go robisz i czy używasz sokowirówki czy wyciskarki ?
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Obraną dynię ,marchew i owoce zmiksowałam robotem kuchennym(ale możesz tylko pokroić na drobno ).Przerzuciłam to do dużego garnuszka ,dodałam wody i gotowałam około 30 minut.Potem ponownie zmiksowałam ,ale już blenderem,bo przeszkadzały mi te włókienka duże z dyni.Zrobiła się papka.Osłodziłam cukrem do smaku,dodałam soku z cytryny i zagotowałam .Takie gęste nakładałam do słoików.Zakręcałam i odwracałam do góry dnem ,żeby zawekowały się.Jeśli chcesz ,to możesz je jeszcze pasteryzować ,ale ja miałam tego mnóstwo i nie nie chciało mi się już pasteryzować ;:131 .U mnie one i tak nie doczekają do końca zimy :D Ja zrobiłam gęste ,bo nie miałam buteleczek po kubusiach i w zimę będę rozcieńczać wodą.Ale jeśli chcesz takie gotowe już do picia ,to po prostu dolewasz więcej wody na etapie gotowania i później wlewasz do butelek i zakręcasz.
Wychodzi taki sok przecierowy,dla mnie prawie identyczny w smaku jak soki marchwiowo-owocowe ze sklepu ,tylko ,że bez dodatku ulepszaczy.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2543
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Dziękuję za instrukcję :D Myślę , że przyda się nie tylko mi ;:108
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Tak wyglądają moje soczki :lol:

Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

U mnie dzisiaj zupa z dyni i dżem dynia z jabłkiem.
Beata
azamag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 18 paź 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ten sok to bardzo ciekawa koncepcja, muszę wypróbować. Ja w tym roku gotowałam już zupę taką zwykłą na wywarze warzywnym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jedna z forumek zapytała mnie o przepis, więc wklejam tu dla wszystkich.
To taki bardziej świąteczny przepis (z książki "Nigella świątecznie).

Faszerowana dynia z imbirowym sosem pomidorowym

dynia o wadze 3 - 3,5 kg, wydrążona, natarta w środku czosnkiem i solą; "czapeczkę" zostawić do nakrycia
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku posiekane, do farszu
150 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta szafranu (jak nie macie, to zamiennikiem jest tzw. szafran imretyński, stosowany w kuchni gruzińskiej - czyli suszone płatki aksamitek! :) )
skórka otarta z klementynki
400 g ryżu basmati
1 litr bulionu
sól, pieprz

W dużym rondlu podsmażona cebulka, dodane dwa ząbki czosnku, 150 gr suszonej żurawiny, przyprawy, skórka otarta z dużej mandarynki/klementynki, dodane 400 gr ryżu basmati i dobrze wymieszane, wtedy zalewamy bulionem i od zagotowania dusimy 15 min. na malutkim ogniu. Potem to wszystko trzeba ugnieść w wydrążonej dyni, nałożyć mocno "czapeczkę". To się wszytko dopiecze w środku i smaki się przegryzą - ja owinęłam dynię od spodu dwoma arkuszami folii aluminiowej i tak wstawiłam do formy, gdzie na dno wlałam trochę wody i piekłam w tzw. kąpieli wodnej. To było chyba 1,5 do 2 godzin w 160 stopniach. Przepis tego nie precyzuje, zależy chyba od wielkości dyni i jak miękką lubimy jeść.

Do tego zrobiłam sos pomidorowy z 700 ml przecieru/passaty i 500 ml wody, z podsmażoną cebulką, czosnkiem, imbirem, 15 g masła i łyżeczką cukru.

Tak to wygląda:
Obrazek

Obrazek
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Daria, przy tak przyrządzanej dyni genialnie sprawdza się szybkowar. Wydrążoną dynię gotuje się ok.4 minuty(hokaido), dekompresja naturalna. Potem normalnie zapiekasz z farszem już bez aluminium, no i bez takiego obciążenia kieszeni :wink:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2909
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Oooooooooo Pelikano, dzięki serdeczne, super pomysł ;:215
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Pelikano11, super - dzięki za pomysł, bo to rzeczywiście bardziej ekologiczne podejście, ale tylko małe dyńki zmieszczą się do szybkowaru.
Te francuskie muszkaty są jednak za duże, żeby zmieścić się w garnku, ale wchodzą w całości do piekarnika.

P.S. do powyższego przepisu - podejrzewam, że dynię da się piec krócej, ale naprawdę nie pamiętam ile to zajęło. Trzeba sprawdzić, czy jest miękka.
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Masz rację, my po wielu próbach i błędach robimy tak tylko małe suche hokaido i kroimy je wzdłuż - połówka wychodzi na głowę, jak tu
Obrazek
Bez 'czapki' którą jest tylko efektowna podczas podawania a potem kłopotliwa. Lepiej się takie je, bo niektórzy jedzą ze skórką inni bez, na wierzch sypiemy ser.
Wiem że przed pieczeniem żona nakłuwa je wewnątrz gęsto nożem, żeby mocno przeszły nadzieniem, bo jednak dynia jest dość mdła. Bez szybkowaru piekły się przynajmniej 2 godziny
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2971
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ja uwielbiam faszerowane dynie na różne sposoby; słodko lub ostro :D Słodko to ryż z cynamonem i jabłkiem lub orzechami. Jedne dynie faktycznie można zjeść z skórką gdy dynie są młode - uwielbiam ,,turbany" gdy nie są jeszcze twarde. Szybko też robi się je w mikroweli, ok 15-20 min .
Taka mała fotorelacja ale końcowego efektu już nie ma bo głodni czekali. Faszerowana kiełbasą i pieczarkami z ryżem.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2909
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

...się zaraz śliną zadławię...
Jolek, o jakich "turbanach" piszesz??? O tych ozdobnych? One podobno są gorzkie :roll:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Właśnie, Jola, jakie to "turbany"?

Pelikano11, napisz jeszcze jakiej pojemności masz szybkowar? Na dno dajesz trochę wody? Ile? A dynię wkładacie po połówce na raz?

Ja mam chyba jakiś lewy szybkowar, albo coś źle robię, bo mój tak szybko nie osiąga ciśnienia wewnątrz, od momentu zamknięcia pokrywy licząc. Woda w środku się ileś czasu gotuje i dopiero po jakichś 15-20 minutach lub więcej, zależy od tego ile jest jedzenia w środku, taki czerwony znacznik pokazuje, że już wytworzyło się ciśnienie.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2971
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jak wygooglujecie dynie ,,tureckie turbany" to wiadomo będzie o jakie mi chodzi. :D
Ja je przygotowuję już od wielu lat gdy są wyrośnięte ale jeszcze skórka nie przebarwia i jest zielona. Wrzucam w zależności od wielkości na 5-10 min do gotującej się wody z solą. Jak dla mnie są smaczne, porównywalne do faszerowanego ziemniaka z jadalną delikatną skórką.
Inne dynie do faszerowania przygotowuję w mikroweli ale muszą być zafoliowane aby zbyt nie wyschły w czasie podgrzewania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”