Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Te grubaśne miskanty naprawdę zwalają z nóg. ;:180
Ja tam widzę jeszcze miejsce na Twoich rabatach. :wink: Możesz szaleć! :lol:
U mnie nawet dalie nadal dumnie stoją, choć hostowe listki całkiem zżółkły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu lubię te duże miskanty. Wiosną mogą być też u ciebie. :) Między rozchodnikami a lawendą i przetacznikiem jest sześć róż, tylko dwie kwitną, ale słabo je widać, bo malutkie.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Soniu przyznam, że odkąd jestem na FO to inaczej patrzę na pomysły ogrodowe. Do tej pory sterty gazet ogrodniczych...prenumeraty.. ale to tylko fotki i opis... a do tego wszystko z górnej półki..

A tu?!! Zdjęcia całych historii ogrodowych, piękne kompozycje, nasadzenia w różnych porach roku.. Świetna sprawa!
Oglądam Twój piękny ogród i innych dziewczyn.. oswajam się z myślą, że może i ja bym założyła swoją historię (która dopiero się zaczyna). Nie mam tak spektakularnych metamorfoz jeszcze ;)
Kompletuję w wolnym czasie zdjęcia i się okaże, czy jest z czym startować.
Nie mniej jednak, bardzo Ci dziękuję za słowa zachęty! ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne trawiszcza Soniu :wit
I widzę jeżówki ci jeszcze kwitną.Jakieś twardzielki ;:333
Róże mają po kilkanaście pąków, ;:224 ;:224 Może zdąża jeszcze wykwitnąć.Jeszcze trochę jesieni mamy
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No i popadało nam solidnie szkoda , że to weekend ;:oj Choć ja mam same weekendy już ale może jakąś pomoc bym sobie zorganizowała do wycinania liści przynajmniej ;:oj
Żaden z dużych miskantów u mnie nie zakwitł...już nie mam nawet nadziei. ;:131 Chryzantemy natomiast "dochodzą".
Miłej niedzieli Soniu!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Soniu :wit ale pięknie u ciebie :D

Trawy, rozchodniki , lawenda ,berberysy - wszystko to co lubię , jesienią wyglądają cudnie ;:333

Czytałam o białej rabacie , czy masz białą odętkę wigirlijską bo nie doczytałam a też by tam pasowała ;:108

Dokupujesz różyczek - a ja róże ograniczam , moje piaski to nie to co one lubią najbardziej :wink:

Gratuluję przyszłej Babci ;:215
Awatar użytkownika
Ulsi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 sie 2015, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej, jestem nowa na forum i to mój pierwszy post. Chciałam napisać, że masz piękny ogród. Od jakiegoś czasu go podglądam. Jesteś dla mnie inspiracją i chyba nie pogniewasz się gdy podkradę pare patentów na moją działkę :wink: Przede mną jeszcze długa droga, ale mam nadzieję, że kiedyś będzie tak pięknie jak u Ciebie.

Mam pytanie co jaki odstęp sadziłaś swoje Żywotniki i jaka to odmiana?
Twoje funkie dalej mają liście? U mnie już wszystkie brązowe i opadły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko dziękuję. ;:196 Zakładamy wątki nie tylko po to, żeby ktoś wychwalał nasze ogrody. Wielu jest takich pasjonatów, jak ja, którzy bez doświadczenia, od niedawna tworzą rabaty. Sami się uczymy, poznając ogrody i korzystając z doświadczeń innych. ;:180 Ja nie boję się pokazywać porażek i nieudanych eksperymentów, może ktoś już podobnych błędów nie popełni. Wygląd ogrodu, to odzwierciedlenie charakteru właściciela, jego potrzeb i inspiracji, które czerpiemy z nasadzeń, które nam się podobają. Na szczęście każdy ogród inny, nie spotkałam jeszcze dwu takich samych, jak nie ma takich samych osobowości. Twórz własny wątek, ;:65 też nie miałam wielu zdjęć, nie mówiąc o ich jakości. :oops:

Aniu trawy ładnie się rozrastają. Dziś stałam w oknie i już obmyślałam, które trzeba przesadzić. :) Jeżówki, które posadziłam w sierpniu, wrześniu jeszcze mają pąki i mimo chłodów kwitną. Zaglądałam do długoterminowej pogody i gdyby się sprawdziła, to pod koniec miesiąca jeszcze mogłyby być temperatury ponad dziesięć stopni. Może różom udało by się jeszcze rozwinąć pąki. ;:218

Marysiu miskanty jednak lubią pełne słońce, może w dojrzałym ogrodzie więcej cienia. ;:218 Z deszczu bardzo się cieszę, moje zimozielone łatwiej przeżyją zimę, jak będą nawodnione. Sporo bylin zostawiam z liśćmi, trochę chronią korzenie zimą, bo śniegu coraz mniej u nas. :shock: Liści z rabat też nie sprzątam, bo mając 5 m od płotu zagajnik brzozowy, wykonywałabym syzyfową pracę. Trawnik M przejeżdża kosiarką i zbiera liście. ;:215

Kasiu dziękuję. ;:196 Mam białą odętkę, ale ona dość ekspansywna, a ta rabata z białymi jest wąziutka. Musiałabym ją cięgle ograniczać. Wiosną posadzę już takie rośliny, żeby jak najmniej przerabiać. ;:204 Wczoraj wsadziłam tam 21 tulipanów liliokształtnych. :) Te róże, które kupuję będą na skarpie przy tarasie. Dokupiłam trochę dobrej, gliniastej ziemi i pomieszałam z rodzimą piaskową. Może dadzą radę. ;:218

Ulsi miło mi, :) witam kolejną zakręconą ogrodniczkę. Zaglądaj i inspiruj się, też korzystam z pomysłów innych osób. ;:108 Nigdy nie da się skopiować dokładnie, ale mając wzór rabaty, która nam się podoba, łatwiej tworzyć własną. Żywopłot mam ze Szmaragdów sadzonych co 80 cm, mają dać szczelną zasłonę, bo dom stoi blisko drogi. Na razie nie mam sąsiadów, ale jak zaczną się budowy na okolicznych działkach, chciałabym już mieć trochę spokoju. Wiosną były po raz pierwszy cięte na jednakową wysokość. Co roku będę je równać. Hosty w zależności od odmiany są w różnym stadium, od zielonych do żółtych liści.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja dziś wycięłam wszystkie liscie hostowe. Od przymrozków zgalareciały a deszcz dopełnił i juz zaczęły pleśnieć. Zresztą zawsze wycinam i nic złego nigdy się im nie stało. Soniu, pięknie Ci się przebarwiają hortensje, moje praktycznie w parę dni zrobiły się brązowe ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Masz jeszcze w bardzo dobrej kondycji wszystkie rośliny. Moje trawy i hortensje juz zaczęły żółknać :wit
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

u mnie już wszystko brązowe a u ciebie piękna jesień Soniu ja zdecydowanie w innej strefie klimatycznej :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, co to za żurawka :?:
Ma piękne liście i kolor .
Moje hortensje zrobiły się brązowe :(
Naparstnica lubi sama wybrać sobie miejsce w którym jej dobrze.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Aż noedowiary, u mnie ogród brązowy po przymrozkach, a u Ciebie prosze jak pieknie :)

Wnusia spóźniona mocno gratuluję :)

Co do lawendy to chętnie ją przytulę, jak ma iść na kompostownik to mnie mega ucieszy :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu u ciebie wszystko jeszcze pięknie rośnie. Widok od strony domu masz cudny.
U mnie po tygodniu deszczu dziś super słoneczny dzień. Życzyłabym sobie taki cały tydzień bo od jutra mam urlop. :heja :heja :heja
Miłej niedzieli dla ciebie i twojej rodzinki. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie po deszczach jest tak zielono jak nie było podczas lata.
Tylko mało kwitnie.
No, ale kolorków nabierają liście i chryzantemy zaczynają.
Jeszcze będzie się działo
Bardzo lubię żółknące liście host.
U Ciebie widze, że jeszcze całkiem zielone
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”