Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Jak Ty to zrobiłaś, że piwonie zakwitły Ci już w pierwszym roku :?: Moje kwitły dopiero w trzecim - może to dlatego, że kupiłam bardzo małe sadzonki ... Właśnie siedzę w necie i szukam ładnym piwonii :D

Jeszcze jedno pytanie, jak długo kwiaty pozostają białe? Ja chyba poszłabym jednak w stronę bieli jak no. miś polarny". Mam co czytać :lol:

ps - każdy ma swoje ulubione zdjęcie w necie :) oto jedno z moich https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/ ... e=56942777
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wagabunga ogródek agam chyba z tego wątku na ogrodowisku pochodzi to zdjęcie :D
Zuza całkiem szybko osiągnęłaś efekt na rabatce :D
ja teraz przymierzam się do hortensji strong annabell planuje minimum 5 krzaczków :wink: ( plany na przyszły sezon)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Z prawej ładniejsze ;:333
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

ZUZA , ;:138 za rabatkę .Pewnie cieszysz się z kopa .Powinnaś być wdzięczna DOROTCE . ;:224
Też by mi się chyba przydał solidny kop i motywacja do zmian . :?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza podziwiam za konsekwencję w tworzeniu rabaty. ;:180 Ja to zawsze pododaję i inspiracja niepodobna do mojego dzieła.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu rabatka piękna ;:215
Soniu skąd ja to znam ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, śliczna ta różowo - biało - różowa rabata! ;:333
Jedna rabata, jakby trzy tam były. Świetny pomysł. ;:138
Jednak trzeba być bardzo zdyscyplinowanym, by nie nawrzucać na taką rabatę jakichś dodatkowych roślin tak, jak ja to potrafię.
Żal mi każdego pustego miejsca i cały zaplanowany wcześniej efekt diabli biorą. ;:223
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bardzo fajnie wyszło, chyba nawet lepiej, bo ja nie gustuję w surfiniach :wink:
Piękne miejsce i w jesiennej, i w letniej szacie!
Podoba mi się też ta odeskowana podwyższona rabata, fajny pomysł ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jak tam, cebule posadziłaś?
U nas pada bez przerwy od soboty. Ogród widziałam tylko przez okno, ale w sumie dobrze, bo deszcz potrzebny i odpoczynek od ogrodu też :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Marlena, myślę że sekretem kwitnienia po wsadzeniu piwonii było to, że one już przynajmniej jeden sezon rosły sobie w donicach, nie były to świeżo podzielone karpy, ale oczywiście mogę się mylić ;:198 Czy pytasz o hortensje o tym pozostawaniu białego koloru? Jeśli tak to jest różnie, zależy od pogody, ale jak kwiatostan zaczyna przekwitać przebarwia się na różowo. Piwonie natomiast mam różowe pudrowe, Ty musiała byś poszukać białych odmian np. Shirley Temple lub Festiva Maxima. Jak chcesz białą niezawodną odmianę hortensji to wybierz Anabelkę - to taka jak ta ze zdjęcia rabaty z netu.
Czekam w takim razie na Twoja nową rabatę oraz daję ci "kopa" do stworzenia takiej jak ta wypatrzona w necie ;:198
Anita, faktycznie fajnie się to wszystko rozrosło, nie spodziewałam się efektu tak szybko. Szpaler ze strong annabell będzie wyglądał bajecznie. Mijam taki widok jak jeżdżę do Poznania okrężną drogą - zapiera dech ;:167
Małgosia-PEPSI - ;:196
Jolu wiem, czasami ciężko się zebrać, za to same efekty dają solidną motywację do dalszej pracy. Więc najgorzej zacząć, potem już jakoś idzie ;:108
Soniu, ja też nie tworzyłam tej rabaty kropka w kropkę. Na początku zamiast traw były chryzantemki ale padły. Liatry miały być wszystkie białe, a pojawiła się fioletowa - tutaj podobieństwo do oryginału stało się przypadkowe ;:oj Hortensja inna, a piwonii w oryginale wcale nie ma ;:185 Tak więc z tym trzymaniem się planu tez nie jest zbyt dobrze ;:306 Najważniejsze że efekt końcowy jest jednak zadowalający ;:108
Małgosia-clem3, dzięki ;:196
Lucynko, z tym wrzucaniem to też nie zawsze się udaje - teraz np. dosadziłam tam czosnków główkowatych, a wcześniejszą chryzantemę wymieniłam na trawy. Rabata nie jest tez zbyt duża, więc za dużo nawrzucać tam się już nie da ;:198
Miłeczko, żebym inne rabaty też potrafiła tak zaplanować to była bym zachwycona. Niestety mojej różance daleeeko do takiego efektu. Ale nie poddaję się i kombinuje dalej ;:183
Dorotko, w ziemi mniejsza połowa cebulowych już siedzi. Resztę planuje z doskoku sadzić po pracy - zobaczymy, jak nie to przyszły weekend. Dobrze że w sob. i niedz. u mnie nie padało, bo bym pewnie jak Ty ogród oglądała przez okno ;:108
--------------------
Ależ pracowity weekend za mną ;:108 Po takim zapiep... ogrodowym nasunęła mi się jedna bardzo ważna myśl - wszelakie prace ogrodowe zdzierżę, niektóre nawet lubię , ale sadzenia cebul NIEZNOSZĘ :twisted: Sobota minęła pod znakiem porządków - wycinania przekwitłych kwiatów, usuwania zamarłych bylin, obrywania porażonych różanych listków, zmiany miejscówek niektórych roślin, sprzątania zrzuconych przedwcześnie liści drzew i krzewów itd, itd. Niedziela to mocne postanowienie posadzenia cebul. Niestety po kolejnych przeprowadzkach po dzieleniu roślin czasu pozostało na wysadzenie ok. 150szt. Reszta wciąż czeka na swoją kolej. W tym tygodniu najprawdopodobniej dostarczą też róże, więc sporo jeszcze przede mną.
A co na ogrodzie się jeszcze ostało:

Obrazek Obrazek
Zakwitł wreszcie po dwóch sezonach tojad niebieski

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I bukieciki do domu można było zrobić

Obrazek Obrazek

Podsumowanie (na razie ;:183 ) moich cebul i za radą niektórych osóbek Obrazek, poprzesadzane w jedną z rabat podzielone wcześniej żurawki, a miedzy nie poukrywane krokusiki i tulipany

Obrazek Obrazek

Kochani udanego tygodnia i pracowitego ogrodowo weekendu Wam życzę ;:100
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

O jennny! Zuza! Ile cebul!!! No ja też wysadziłam mnóstwo, ale chyba tylko połowę z tego! ;:oj
Pocieszyłaś mnie z tym tojadem. Wiosną posadziłam i byłam zbulwersowana, że nie raczył zakwitnąć ;:306
Róże piękne!
I to niebieskie (zatrwian?) miałam mieć, bo dostałam nasionka, ale może ja czegoś nie zrozumiałam i wyrósł mi ten amarantus z kuleczkami ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza napracowałaś się, ;:180 już niedługo tylko planowanie nasadzeń nam zostanie. ;:174 Jeżówka i zawilce piękne, śniedek ciągle pokazuje nowe kwiatki. ;:oj Zatrwian ma cudny kolor. Miałam w ubiegłym roku, ale jakieś wyblakłe kolory, nie zachwycił mnie. Nasiona rozplenicy dobrze wysusz. Czerwone rozplenice moim zdaniem już trzeba sadzić do donic, powinny jeszcze się zaaklimatyzować w nich.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka wcale a wcale nie zazdroszczę Ci tego sadzenia cebul, bo widzisz, ja też nie cierpię tej czynności! Koszmar! Najgorsze jest to, że wreszcie zostało mi ok 40 sztuk do posadzenia a ja już obmyslam plan czy by nie dokupić jeszcze kilka paczek Queen'ów. ;:124

Patrząc jak pięknie wyszła Ci ta rabata, to myslę, że o różankę też nie musimy się martwić. Nasze oczęta w przyszłym sezonie na pewno nie ucierpią. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Oj tam, oj tam, jaki znowu koszmar z tym sadzeniem cebulowych. Wiadomo, mozolna praca i dłuży się w nieskończoność, ale wystarczy sadząc mówić sobie "a teraz różowiutki. Jaki on będzie fajny, a jak posadzę obok niego jeszcze kilka różowiutkich - ach, to dopiero będzie efekt.. A może wrzucę im na tyły kilka fioletków.. gdzie są te fioletki? No pakujemy się do ziemi.." :lol: I tak cały czas, a oczami wyobraźni widzieć już kwitnącą rabatę ;:224 ;:306 Ostatnio wsadziłam prawie setkę samych krokusów więc wiem co mówię :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halo ,wpadam :wit
A mówisz się cebul nasadziłaś...
Ja się 800 w jedną sobotę nawsadzałem,o ile tulipanki to czysta radość to 400 krokusów to już nie :|
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”