W połowie kwietnia wysiałam experymentalnie na redlinie nasionka PNOS i powoli zbieram plony
Jak na mój pierwszy raz uważam, że mi się udała, chociaż popełniłam kilka błędów- oczywiście za gęsto posiałam, w moim przypadku wymagała przerwania przynajmniej raz w tygodniu, ostatecznie w jednym rzędzie mam tylko 8 rzepek
W sierpniu sieję cały rząd na długość
i podaję przepis na moją ulubioną surówka z rzepy:
6 średnich rzep starkować na średnich lub małych oczkach dodać śmietanę 18% 180g, 2 łyżki majonezu, pół łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki cukru wg uznania. Ja preferuję na słodko więc daję 3 łyżeczki cukru.
Surówka idealna do kotletów z fileta kurczaka lub schabu + ziemniaczki, na końcówkę obiadu tę śmietanką z rzepy można polać ziemniaczki. Smacznego
Jeśli macie jakieś doświadczenia w uprawie rzepy, będę wdzięczna za porady i uwagi.




