Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Śliczne . U mnie rosły tradycyjnie Zemble i Disco Club , ale raczej drugi raz nie zastosuję metody uprawy promowanej przez Holendrów
Uprawa szybka , 10 tygodni , ale margaretki takie jak holenderskie , cieńka łodyga i średnio rozgałęzione. Zaletą jest duża trwałóść kwiatów , można ją uzyskać też w powszechnie stosowanych metodach.

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Zibi_41
Są piękne , ale zwróć uwagę na wielkość donic i warunki w jakich są uprawiane
Dziewięćdziesiąt centymetrów uzyskują chryzantemy drobnokwiatowe sadzone w połowie maja w klasycznej uprawie 

Witam,jestem nowa na forum
i laikiem w uprawie chryzantem
Mam pytanie jak na chwilę obecną prezentują się Wasze kwiaty,u mnie w niektórych zaczynają "otwierać" się pąki, ale większość jest zamknięta
i teraz nie wiem czy rozwiną się na czas. Jeśli uda mi się przez telefon wstawić zdjęcia to przedstawię jak prezentują się na chwilę obecną.Może macie jakieś wskazówki i porady jak przyspieszyć rozkwit. Dodam że chryzantemy były uprawiane na powietrzu w donicach. Od końca września są w tunelu. Podlewam kristalonem żółtym.

- Zibi_41
Witaj
Na początek musisz więcej napisać o uprawianych odmianach , od tego zależy sposób postępowania. Jeśli są to odmiany późne , to bez sterowania może być pewien problem
Zacznijmy od podania odmian 

Witam, są to Chryzantemy Doniczkowe Drobnokwiatowe Jesienne .
Odmiany:
1.Jagoda Dark Pink
2.Belvedere
3.Staviski White
4. Sicardo Laman
5.Jasoda Dark Yellow
6.Aduro Violet
7.Jasoda Dark Orange
Odmiany:
1.Jagoda Dark Pink
2.Belvedere
3.Staviski White
4. Sicardo Laman
5.Jasoda Dark Yellow
6.Aduro Violet
7.Jasoda Dark Orange
-
- 100p
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje teraz wyglądają tak:

I szczerze powiedziawszy też się boję, że mi nie zakwitną, niektórym nie robiłam zdjęć, a mają jeszcze mniejsze pączki. Dzisiaj byłam w Tychach, kupiłam nawóz fertipland i popryskałam chryzantemy. I nie wiem czy jutro będę mogła podlać je tym nawozem czy odczekać kilka dni? Za dużo tego nawozu chyba nie dałam, ponieważ na 5 litrów wody dodałam 5 g nawozu i tak popryskałam je... Ogólnie to się troszkę zdziwiłam, że niektórzy na giełdzie mają chryzantemy jeszcze w pączkach, zielone
(choć co prawda dzisiaj za wiele to ich nie było)

I szczerze powiedziawszy też się boję, że mi nie zakwitną, niektórym nie robiłam zdjęć, a mają jeszcze mniejsze pączki. Dzisiaj byłam w Tychach, kupiłam nawóz fertipland i popryskałam chryzantemy. I nie wiem czy jutro będę mogła podlać je tym nawozem czy odczekać kilka dni? Za dużo tego nawozu chyba nie dałam, ponieważ na 5 litrów wody dodałam 5 g nawozu i tak popryskałam je... Ogólnie to się troszkę zdziwiłam, że niektórzy na giełdzie mają chryzantemy jeszcze w pączkach, zielone

-
- 100p
...teraz zwróciłam uwagę jaką powinna użyć dawkę tego nawozu... jeśli dobrze zrozumiałam to mam użyć 100 g na 10 litrów wody? bo tak Zibi napisałeś 10 dkg na 10 l

Moje są w takiej samej sytuacji albo jeszcze gorszej co twoje eva05. Jak do tej pory opryskałem je dwa razy Blossom Boosterem w odstępie co trzy dni i w dawce 10 gram na litr do tego podlewam kristalonem żółtym . Czy dalej kontynuując takie dawkowanie oprysku i podlewając oby ich nie przenawożę? Co jaki czas podlewacie swoje chryzantemy ? Dodam, że odmiana to staviski.
-
- 100p
Jeśli o mnie chodzi to nawożenie, jak do tej pory było bardzo ubogie. Niestety nie miałam nawadniania na polu i jedyne co mogłam to podsypać czymś każdą chryzantemę...najpierw był mocznik, później azofoska
Jeśli chodzi o te co miałam w doniczkach to podlewałam mniej więcej tak jak pisało w katalogu kristalonem, później przestałam, bo przez tą suszę jaka była, wszystkie chryzantemy mi padły. Na szczęście nie podlewając nic na polu wszystkie chryzmki przetrwały.
Nie wiem, ale popełniłam wielki błąd, że ich nie sterowałam,a są to odmiany późne, no i to skromne nawożenie...
W tamtym roku na Wszystkich Świętych miałam takie...

Nie wiem, ale popełniłam wielki błąd, że ich nie sterowałam,a są to odmiany późne, no i to skromne nawożenie...
W tamtym roku na Wszystkich Świętych miałam takie...

- Zibi_41
Evo , wszystkie z Twoich odmian wymagają sterowania co najmniej od 25 Lipca . Katalog podaje od 28-30 Lipca , ale to troszkę na styk. Bez sterowania będzie trudno , ale jeszcze może się udać. Przede wszystkim każde podlewanie z nawozem fosforowo-potasowym w normalnym stężeniu czyli 100g na 100 l. Polecam Polifoskę 8. Sprawdziłem na opakowaniu , nie zawiera chlorków. Dwa razy w tygodniu oprysk stymulantem , np. Fertiplant 10-20-30 w stężeniu jak już podawałem 100g na 10 L. Można użyć też zastępczo Polifoski 8.
Justynko , ostrzegałem przed Azofoską , jak czytam , bezskutecznie. Teraz są efekty
Zdjęcia z 09.10

Jutro wstawię aktualne fotki
Justynko , ostrzegałem przed Azofoską , jak czytam , bezskutecznie. Teraz są efekty

Zdjęcia z 09.10

Jutro wstawię aktualne fotki

Zibi, a co myślisz o dogrzewaniu tunelu w dzień i w nocy, pomoże to coś żeby szybciej zakwitły ? Staviski wymaga sterowania? U Pychyńskich powiedziano mi że nie.
- Zibi_41
Sprzedają go w grupie odmian letnich , czyli wczesnych , ale bez sterowania jest tak na styk
Kolega robi go pod sterowaniem do wczesnej sprzedaży . do tego sprawdza się doskonale. Do tego nakładają się anomalie klimatyczne , susza , chryzantemy się w tym pogubiły. W ubiegłym sezonie niektóre odmiany miałem już dawno okwitnięte i sprzedane , a w tym prawie wszystkie są u mnie na termin. Gorsza sprawa , że teraz brakuje mi miejsca pod dachem
Wracając do pytania , jeśli sprawdzą się prognozy , to w dzień temperatury będą wystarczające , ale w nocy dogrzanie na pewno nie zaszkodzi 

To jakie odmiany wcześniejsze niż staviski poleciłbyś mi na przyszły rok? Zaopatruje się właśnie u Pychyńskich . Bo w tym już wątpię, że mi wyjdą, może niektóre, pryskam tym blossom boosterem w stężeniu takim jak pisałeś i daje to efekt, ale wciąż te paki są jednak za słabe.