Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuziu dobrze,że chorubsko odpuszcza ,tylko szkoda,że tak powoli.Kochana ciesz się,że śnieg cię nie nawiedził bo u mnie położyło krzewy ,bałam się,że połamało ,ale na szczęście nie .Chyba bym się załamała ,ale postraszyło i poszło,nie ma już śladu śniegu za to ciapa jak nie wiem tylko nie tam gdzie trzeba .Pogoda nieźle narobiła nam stracha.Mam nadzieję,że jeszcze będzie fajna pogoda bo każdy ma z nas jeszcze chyba sporo pracy w ogrodzie .Szybkiego powrotu do zdrowia życzę i słonecznej pogody jeszcze,deszczyku też 

Dzisiaj mówili w RMF że weekend ma być ładny i ciepły.
Tak jak Wy liczę na to!
Wg kalendarza księżycowego ten piątek to idealny dzień na sadzenie przede wszystkim drzewek owocowych.
Zamierzam iść za tą wskazówką i posadzić dwa (czekaja w garażu na sprzyjające warunki).
Oprócz tego mam róże, które też chce wysadzić przy tych dobrych siłach astrologicznych
Nie wiem, czy te wskazówki księżycowe mają znaczenie, ale w zasadzie to co szkodzi wybrać dzień akurat sprzyjający. Czy sugerujecie się przy pracach ogrodowych tym kalendarzem?
Zuza u Ciebie w ogrodzie jeszcze takie ciepłe barwy! U mnie za oknem ponuro... wrrrrr
Oby prognozy się sprawdziły!!
Tak jak Wy liczę na to!
Wg kalendarza księżycowego ten piątek to idealny dzień na sadzenie przede wszystkim drzewek owocowych.
Zamierzam iść za tą wskazówką i posadzić dwa (czekaja w garażu na sprzyjające warunki).
Oprócz tego mam róże, które też chce wysadzić przy tych dobrych siłach astrologicznych

Nie wiem, czy te wskazówki księżycowe mają znaczenie, ale w zasadzie to co szkodzi wybrać dzień akurat sprzyjający. Czy sugerujecie się przy pracach ogrodowych tym kalendarzem?
Zuza u Ciebie w ogrodzie jeszcze takie ciepłe barwy! U mnie za oknem ponuro... wrrrrr
Oby prognozy się sprawdziły!!
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuza piwonie pięknie się przebarwiły.
Już zapowiadają ocieplenie zdążymy wszystko posadzić. Miskant już ładny, a w przyszłym roku będzie wielka kępa.
Jeżówki świetnie tam wyglądają.
Jako niedowiarek
nigdy nie kierowałam się kalendarzem księżycowym, sadziłam kiedy miałam czas, lub były wyprzedaże w szkółkach.
.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zuza, i ja przyszłam pooglądać Twoje królestwo. Gospodyni życzę zdrowia, skoro cebule czekają. Przyznam się, że i ja nie lubię i oddalam zawsze w czasie sadzenie cebulowych. Nie wiem, ale nie cierpię tej roboty.Będziemy się wspierać i dopingować
Pospacerowałam sobie po cichutku u Ciebie. Jaki Ty masz porządeczek kochana, no no pozazdrościć
Nawet jednego opadłego liścia nie widać.

Pospacerowałam sobie po cichutku u Ciebie. Jaki Ty masz porządeczek kochana, no no pozazdrościć

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Zuza, cebulami się nie przejmuj, nic im nie będzie. Moja przyjaciółka tak zwlekała z sadzeniem, że styczeń ją zastał
na szczęście cebule trzymała w nieogrzewanym pomieszczeniu i po posadzeniu miała piękne kwiaty, tylko w maju
Jak wrócisz do zdrowia, posadzisz wszystko ino myk
Twoje tuje nie wyglądają źle (moje prezentują się znacznie gorzej). I bardzo spodobała mi się Twoja rabatka z 1 zdjęcia, możesz powiedzieć co to za hortensje i trawy?
Właśnie o czymś takim myślę - w przyszłym roku chcę coś dosadzić wzdłuż tuj.

Jak wrócisz do zdrowia, posadzisz wszystko ino myk

Twoje tuje nie wyglądają źle (moje prezentują się znacznie gorzej). I bardzo spodobała mi się Twoja rabatka z 1 zdjęcia, możesz powiedzieć co to za hortensje i trawy?
Właśnie o czymś takim myślę - w przyszłym roku chcę coś dosadzić wzdłuż tuj.
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beata, u mnie na szczęście śniegu nie było, ale deszczu niestety też na lekarstwo
Dobrze że Twoje krzewy wytrzymały, bo widziałam że ten "śnieg" to taka mokra ciężka pulpa był. Faktycznie jak coś mniej twardego bądź giętkiego, to mogło by się połamać.
Aga, mam nadzieję że ten RMF ma coś więcej wiedzy w temacie pogody niż wymysł prowadzącego audycję radiową
Przyda mi się kilka cieplejszych dni na prace ogrodowe
Co do kalendarza księżycowego, to nigdy go nie brałam pod uwagę, bardziej sugeruję się pogodą i czasem w którym roślinki nabywam
Ale mam nadzieję, że ten idealnie pasujący piątek rozciągnie się na cały weekend, bo chcę trochę wtedy do ziemi powkładać.
Soniu, mam nadzieję że zapowiedzi pogodowe się potwierdzą, bo pracy mam sporo a czas ucieka. Co do BQ to mam nadzieję że w przyszłym roku jeszcze się rozrośnie, specjalnie wsadziłam go ok metra od tuj, żeby go nie zagłuszyły. Ja z sadzeniem roślin mam taką samą filozofię jak Twoja
Małgosia, no to ja Cię już dopinguję, wysadzaj w weekend bo ponoć będzie ładny. Ja mam zamysł właśnie tak zrobić. Sadzenia cebul też nie lubię, więc z tym większym podziwem patrzę na dziewczyny, które całe swoje zdobycze powysadzały w koszyczkach i doniczkach
Ja idę na łatwiznę - co ładniejsze do koszyków, im zwyklejsze sadzareczką do ziemi 
Marlena, moje tuje tylko z "zewnętrza" wyglądają ok. Całe środki brązowe, a tych najgorszych co to od połowy wyłysiały na zdjęciach nie widać. Co do rabatki z 1 foto to rosną na niej: tuja szmaragd jako tło, przed nimi dwie hortensje Vanilla Fraise, przed nimi pięć piwonii Sarah Bernhardt (co prawda cztery, bo jedna to pomylona Aleksander Fleming), przed nimi dwie ostnice a z boków liatry kłosowe.
Rabata na wiosnę (niestety nie mam foto z kwitnącymi wszystkimi piwoniami na różowo) hortensje jeszcze śpią
latem (wtedy z różowej zamienia się na białą) hortki wiodą prym, skończyły już piwonie i kwitną liatry jedna biała, druga fioletowa (pomyłkowa) ale dosadzę chyba do białej jeszcze jedną fioletową a do fioletowej białą i się wyrówna
.... a może nie....
i jesienią (zanim się zbrązowi znów robi się różowa za sprawą vanilek które się przebarwiają)

Aga, mam nadzieję że ten RMF ma coś więcej wiedzy w temacie pogody niż wymysł prowadzącego audycję radiową

Co do kalendarza księżycowego, to nigdy go nie brałam pod uwagę, bardziej sugeruję się pogodą i czasem w którym roślinki nabywam

Soniu, mam nadzieję że zapowiedzi pogodowe się potwierdzą, bo pracy mam sporo a czas ucieka. Co do BQ to mam nadzieję że w przyszłym roku jeszcze się rozrośnie, specjalnie wsadziłam go ok metra od tuj, żeby go nie zagłuszyły. Ja z sadzeniem roślin mam taką samą filozofię jak Twoja

Małgosia, no to ja Cię już dopinguję, wysadzaj w weekend bo ponoć będzie ładny. Ja mam zamysł właśnie tak zrobić. Sadzenia cebul też nie lubię, więc z tym większym podziwem patrzę na dziewczyny, które całe swoje zdobycze powysadzały w koszyczkach i doniczkach

Marlena, moje tuje tylko z "zewnętrza" wyglądają ok. Całe środki brązowe, a tych najgorszych co to od połowy wyłysiały na zdjęciach nie widać. Co do rabatki z 1 foto to rosną na niej: tuja szmaragd jako tło, przed nimi dwie hortensje Vanilla Fraise, przed nimi pięć piwonii Sarah Bernhardt (co prawda cztery, bo jedna to pomylona Aleksander Fleming), przed nimi dwie ostnice a z boków liatry kłosowe.
Rabata na wiosnę (niestety nie mam foto z kwitnącymi wszystkimi piwoniami na różowo) hortensje jeszcze śpią

latem (wtedy z różowej zamienia się na białą) hortki wiodą prym, skończyły już piwonie i kwitną liatry jedna biała, druga fioletowa (pomyłkowa) ale dosadzę chyba do białej jeszcze jedną fioletową a do fioletowej białą i się wyrówna

i jesienią (zanim się zbrązowi znów robi się różowa za sprawą vanilek które się przebarwiają)

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zuza bardzo pomysłowa rabata na każdą porę roku 

- wagabunga123
- 1000p
Zuza, przez pryzmat całego roku Twoja rabata jeszcze bardziej mi sie podoba
i tam zmiana różu na biel - super! Ja planuję hortensje i trawy a zamiast piwonii u mnie będę borówki, bo nie mam gdzie ich przesadzić
zobaczymy co z tych moich planów wyjdzie, bo niestety majowa komunia mojej córy to calkiem spore obciążenie domowego budżetu 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Zuziu
Bardzo spodobała mi się ta twoja zmienna i o każdej porze roku piękna rabata
może i ja do piwonii dosadzę hortkę

Bardzo spodobała mi się ta twoja zmienna i o każdej porze roku piękna rabata

może i ja do piwonii dosadzę hortkę

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Pierwsza strona robi ogromne wrażenie
Ileż tam pracy musiałaś włożyć. Wpisuję się, zeby nie zgubić 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuza i takie powinny właśnie być nasze rabaty. Cały rok atrakcyjne. Ładnie się postarałaś.
A może by te liatry wszystkie albo białe albo fioletowe?

A może by te liatry wszystkie albo białe albo fioletowe?
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuza u Ciebie nadal ogród b. ładnie wygląda
śliczne jesienne kolorki . ja sadzenie cebul mam już za sobą a miałam ponad 100 i tak jak Duju powiem-nigdy więcej tyle 

- sweetdaisy
Aniu-Annes 77, dzięki
Marlena, twórz rabatę, kombinuj
Tylko tak sobie myślę, że jak zastąpisz piwonie borówką to wiosną nie będziesz miała tam nic kwitnącego, gołe badylki hortki i borówki. Poutykaj może jak najwięcej cebulowych gdzieś pomiędzy, żeby wiosną też rabata cieszyła oko
Aniu-anabuko1, dziękuję
Hortka do piwonii to zgrany duet, bo fajnie wymieniają się porą kwitnienia
Małgosiu, wpadaj, zaglądaj, popisuj - zapraszam serdecznie
Aniu-aneczka1979, Same takie rabaty w ogrodzie to byłoby coś
Ale powoli, powoli kombinuje i uczę się dopasowywać rośliny kolorami i porą kwitnienia żeby zawsze coś tam cieszyło oko.
Karolcia, szczęściara - moje cebule wciąż czekają. Ty miałaś jakieś 100, u mnie pewnie ze cztery razy tyle
Ale zakasuję już rękawy, weekendzie nadchodzę...
-----------------------
Powiem Wam coś na temat tej ostatniej rabaty, którą ostatnio u mnie oglądacie. Otóż wypatrzyłam i przypięłam sobie kiedyś (w wiadomo jakim programie
) fotkę - zaznaczam, że to nie moje zdjęcie a znalezione w necie. Na początku bytności na Fo przy pogaduchach z Dorcią7 wstawiłam u niej to foto jako cel jaki bym chciała osiągnąć i ..... dostałam od niej kopniaka w stylu "to co za problem" zobaczcie, Dorciu
No to nic innego, jak wzięłam się do pracy i o, po lewej z netu, po prawej moja
:

Czasami dobrze jak ktoś da ci kopa

Marlena, twórz rabatę, kombinuj

Aniu-anabuko1, dziękuję

Małgosiu, wpadaj, zaglądaj, popisuj - zapraszam serdecznie

Aniu-aneczka1979, Same takie rabaty w ogrodzie to byłoby coś

Karolcia, szczęściara - moje cebule wciąż czekają. Ty miałaś jakieś 100, u mnie pewnie ze cztery razy tyle

-----------------------
Powiem Wam coś na temat tej ostatniej rabaty, którą ostatnio u mnie oglądacie. Otóż wypatrzyłam i przypięłam sobie kiedyś (w wiadomo jakim programie

No to nic innego, jak wzięłam się do pracy i o, po lewej z netu, po prawej moja

Czasami dobrze jak ktoś da ci kopa

- wagabunga123
- 1000p

- sweetdaisy
Marlena, piwonie, lub inne rośliny wczesno i bujnie kwitnące to dobry wybór, a piwonia ma też ozdobne liście które po kwitnieniu też ładnie rabatę zdobią
Moją zakładałam w maju 2014 i już w tym samym roku zakwitły mi pierwsze piwonki
tak było w V 2014 przy zakładaniu

Moją zakładałam w maju 2014 i już w tym samym roku zakwitły mi pierwsze piwonki