Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Super Ulka ;:138 ... Uwielbiam wszystko , co można z grzybów przyrządzić - od pierożków , uszek , a skończywszy na marynatach . U mnie podgrzybki złotawe znalazłam za domem - już są ususzone . Nie ma robaczywych , bo lato suche było :-) .

Pozdrawiam z gorącej Małopolski :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Was miłe panie
Patrycjo, myślę że grzybków mam dość, mogę nawet obdarować przyjaciół, więc już chyba się nie wybiorę do lasu

Iwonko, mnie zatkało wczoraj, w lesie - jak zobaczyłam tyle grzybów :) chyba nam się wcześniej aż tak dużo jednego dnia nie trafiło

Marysiu, pakuj się kochana i w Bory, zabierz ze sobą Terenię i w drogę, a mój M za przewodnika będzie, bo ja w lesie nie mam orientacji ;:185

Iguniu, ja to z przyjemnością chodzę po lesie, nawet jak nic nie rośnie, a grzybki stosuję jako dodatek do dań, przydadzą się, zima długa

Również pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Uluś po co orientacja ;:oj zbierając grzyby wrócę pieszo do domu ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających, zapewne większość z nas nie jest zadowolona z nadchodzących chłodów, zwłaszcza przymrozków. Ja większość roślin uprawianych w donicach umieściłam na tarasie, gdzie mam jeszcze kolorowo i już dość ciasno, a jeszcze to nie wszystkie donice

Obrazek

Obrazek

Tereniu, jest śliczna ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do soboty wypełnię jeszcze puste miejsca pozostałymi pelargoniami, ale gdzie ja to na zimę rozlokuję, już się boję
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulka to jest właśnie najgorszy czas dla ogrodników kiedy to trzeba się uwijać z lokowaniem roślin w przechowalni. Co dzień coraz to chłodniej. Tej nocy sporo roślin już zmroziło. Wczoraj schowałem fuksje. Zauważyłem że masz bugenwilę. Ja mam pierwszy rok tylko że żółtą. Młoda roślina. Zmartwiłem się wczorajszym rankiem kiedy zobaczyłem że jej liście oklapły. Myślałem że zmarzła. Zabrałem ja do pomieszczenia i podniosła liście. Mam nadzieję że nic się jej nie stało. Uczę się dopiero jak ją pielęgnować. Dużo sił ci życzę i obyś znalazła jak najwięcej miejsca na kolejna roślinę.
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ulka roślinkom lepiej będzie u Ciebie.

Pięknie masz,jak w raju...tyle cudowności w jednym miejscu.

Kolejne donice dla Ciebie przygotowane,czekają na Wasz przyjazd....tylko dużym samochodem przybywajcie. ;:306

Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Przemku, masz rację, teraz to większość z nas biega z donicami, ale nie narzekajmy, mamy tak na własne życzenie ;:306. Ja cały weekend wnosiłam, co się nie dało to okrywałam i jeszcze wszystko nie zrobione.
Tę bugenwillę, którą widziałeś na tarasie, to nowo nabyta w tym roku, ale mam taką już chyba 7- letnią i ta już mi czasami trochę przymrozku dostała, ale z piątku na sobotę to było na pewno -5, albo i więcej i nie wniosłam jej. Liście i czubki młodych pędów przemarzły całkowicie. Mam nadzieję, że grubę zdrewniałe pędy nie ucierpiały i że na wiosnę będzie wypuszczać nowe pędy.
To ta właśnie
Obrazek

Tereniu, oby ten raj jeszcze długo cieszył moje ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu, a co do kolejnych roślin,to już prawie wszystko mamy omówione ;:306
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p

Post »

Ulka rośliny które mam jeszcze dla Ciebie zabezpieczyłam dodatkowo,mam nadzieję że wytrwają bez wnoszenia do piwnicy. ;:224
U nas sypie biały puszek a najwięcej radości miała malutka Kaja...bo przecież choinka zaraz będzie. ;:306

Moje fuksje tzn.ich część w piwnicy ale bez skracania pędów bo już brak czasu na takie zabawy.
Kiedy ogarnę resztę nie mam pojęcia,może dołożę jeszcze coś dla Ciebie.?

Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, śniegu nie zazdroszczę, a z roślinkami dla mnie masz tylko kłopot, bo zabezpieczać dodatkowo musisz. Nasze plany o których mówiłam będą zrealizowane, już się cieszę ;:138. Dzisiaj kolejne godziny pracy przy roślinach, głównie w piwnicy, ustawianie przycinanie, kombinowanie gdzie, co postawić - a Ty kochana chcesz mi jeszcze dołożyć ;:306
Pozdrawiam, pa

A na tarasie nadal kolorowo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Uleńko ale u ciebie masa wspaniałości, nacieszyłam oczy tymi kwitnącymi :wit
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Ulka twoja bugenwila to już piękny okaz. Szkoda że takie rośliny nie rosną u nas w gruncie. Serdeczności dla ciebie i Tereski z Bielska Białego. :wit
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p

Post »

Przemku delikatnie poprawię.... z Bielska-Białej....a z białego bo był wczoraj śniegiem przysypany.

Ulka dalej kolorami po oczach dajesz.
Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno mnie nie było na FO ...nic mi się ostatnio nie chce - jakiś leniwiec się ze mnie ostatnio zrobił :-( .
Jak tak patrzę Uleńko na Twój raj , jaki stworzyłaś na ziemi , to aż serce się raduje - tyle kolorów możesz jeszcze mieć na widoku pomimo zimnicy na dworze .

A to co za cudo ?

http://i61.tinypic.com/293ucyu.jpg

I to - jakiś egzotyk ?

http://i59.tinypic.com/2dtdtsp.jpg

Ciekawe - nawet bardzo - to są domowe i pnące ?

Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Partycjo :wit , o tej porze miło popatrzeć na kwitnące, mnie ich widok zaraz poprawia nastrój, mogłabym wśród nich cały dzień przebywać i cieszę się zapowiadają lekkie ocieplenie, więc nie muszę wszystkiego transportować do domu lub piwnicy.

Przemku :wit , ta bugenwilla ma już kilka latek, ale mam starsze okazy u siebie, np. tę psiankę z 1995 r.
Obrazek

a ten kaktus liściasty jest z 1990 r.
Obrazek

mam jeszcze kilka bardzo starych fuksji, hiubiskusa i nie potrafię się rozstać z takimi ogrodowymi staruszkami :D
Tereniu :wit, a czy Bielsko - Biała jeszcze biała, czy śnieżek już zniknął ?

A jeszcze kwitnie lespedeza
Obrazek

pelargonie cały czas kwitną
Obrazek

i jeszcze taki maluszek - od Ciebie Tereniu
Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iguniu
Pierwsza roślina o którą pytasz to Basella rubra, a druga dotarła do mnie w paczce z wymiany na forum - jako NN, ale czy to nie jakaś ceropegia, czy jakoś podobnie, gdzieś nazwę już widziałam, ale nie pamiętam ;:185
Miło, że odwiedziłaś, a wiesz i mnie się zbytnio nic nie chce, ale zamierzam uzupełnić katalog, mam zaległości z całego roku, a jak się bardzo będzie ochładzać to to wszystko z tarasu muszę ulokować w bezpiecznym miejscu, więc jeszcze nie mogę sezonu zakończyć
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”