Witku walczę z grządką truskawkową
Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
No Kochani najbardziej mnie ucieszy jak wszystko wykiełkuje i zaowocuje, a najlepiej jak spełni Wasze oczekiwania! No to do następnego sezonu!
- besia

- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu
Wczoraj odwiedził mnie listonosz i przyniósł przesyłkę od Ciebie
Bardzo Ci dziękuję .
Gratisów całe mnóstwo ! I to jakich !
Bardzo , bardzo Ci dziękuję.
Zerknij na maila .
Pozdrawiam Cię . Beata .
Wczoraj odwiedził mnie listonosz i przyniósł przesyłkę od Ciebie
Bardzo Ci dziękuję .
Gratisów całe mnóstwo ! I to jakich !
Bardzo , bardzo Ci dziękuję.
Zerknij na maila .
Pozdrawiam Cię . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Jej! Wy wszyscy już się wymieniacie, a ja jeszcze nasiona kwiatów zbieram. Szarłat jeszcze cały czas sypie nasionami i co kilka dni otrząsam je nad wielkim pudłem. Aksamitki się suszą, dzisiaj wszystkie kwiaty namarzły
świat robi się brzydki i ponury. Mam jeszcze Wilce do pozbierania, Perowskie i Niecierpki Balsamina. Tykwy już prawie wszystkie odmiany rozprułam i wyjęłam nasiona, suszą się na balkonie. Myślę, że jeszcze tydzień na zebranie nasion potrzebuję. Zaczynam robić listę wszystkiego. Wkrótce wszyscy ją otrzymacie.
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
No co Ty?ela151 pisze: świat robi się brzydki i ponury
Z nasionkami nie ma pośpiechu, do wiosny jeszcze trochę czasu
- besia

Kasia , ma rację
Pogoda dopisuje i trzeba sobie doładować baterie .
Ja mieszkam w lesie i nigdy nie mam go dość
.
Każda pora roku jest w lesie piękna , ale jesień ...
Pogoda dopisuje i trzeba sobie doładować baterie .
Ja mieszkam w lesie i nigdy nie mam go dość
Każda pora roku jest w lesie piękna , ale jesień ...
Pozdrawiam, Beata.
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Zaczynają się w moim lesie pokazywać w większej ilości podobno te szlachetniejsze grzyby.W niedzielę pójdę na zwiady.
Zdam Wam dziewczyny relację. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- besia

Witku
Coś mi się poplątało i myślałam , że jesteś dzisiaj w pracy !
U mnie grzyby się kończą .
Deszcz u nas nie padał od trzech tygodni , trzy ostatnie noce poniżej zera . Warunki grzybom nie sprzyjają .
Ten rok jeśli chodzi o grzyby to był -niesamowity !
Tu u mnie na Warmii i Mazurach takiego grzybowego roku dawno nie było .
Małgosiu
Większość kwiatków , których nasiona mi podesłałaś znam i mam lub miałam na działce . Muszę przyzanać Ci rację , że są prawie bezobsługowe .
Z przyjemnością wysieje je wedlug Twoich zaleceń .
Coś mi się poplątało i myślałam , że jesteś dzisiaj w pracy !
U mnie grzyby się kończą .
Deszcz u nas nie padał od trzech tygodni , trzy ostatnie noce poniżej zera . Warunki grzybom nie sprzyjają .
Ten rok jeśli chodzi o grzyby to był -niesamowity !
Tu u mnie na Warmii i Mazurach takiego grzybowego roku dawno nie było .
Małgosiu
Większość kwiatków , których nasiona mi podesłałaś znam i mam lub miałam na działce . Muszę przyzanać Ci rację , że są prawie bezobsługowe .
Z przyjemnością wysieje je wedlug Twoich zaleceń .
Pozdrawiam, Beata.
- Faworyt

Beatko
byłem dziś na dniówce
a jutro idę na noc. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Po krótkim pobycie na L4 wracam do Was. Dziś wreszcie mogę zebrać już myśli i sklecić jakieś sensowne zdanie
Marysiu Bardzo, bardzo jeszcze raz dziękuję. Nie spodziewałam się, że tyle nasionek od Ciebie otrzymam. Sezon paprykowy będzie fantastyczny
Najbardziej intryguje mnie szarotka więc trzymaj kciuki, żebym czegoś nie spartoliła
Beatko Cała przyjemność po mojej stronie i niech rośnie "potomstwo" na wiosnę
Elu Ty się nic nie stresuj, że my już ruszyliśmy z wymianą. Ja część nasion kwiatowych nadal mam na rabacie i pewnie będę dosyłać, jeśli ktoś będzie tylko chętny. Kwiatowe (przynajmniej część) tak jak dynie- potrzebują więcej czasu i są niemal na końcu.
Kasiu Zazdroszczę takich widoków- w Krakowie tak jak u El- jakoś szaro i nie kolorowo. Najgorzej wyglądają kasztany-Szrotówek niestety wygrywa
Wituś Aleś mi wypchał kopertę
Bardzo, bardzo dziękuję za multum nasionek kwiatków, pomidorów, cebuli i jodły
Dziękuję, że pomyślałeś o moim zdrowiu i przesłałeś "zestaw mini"- dotarł w fantastycznej kondycji i nie będzie najmniejszych problemów z sadzeniem.
Jeszcze raz dziękuję
Na relację grzybową oczekujemy
- Faworyt

Dotarła paczuszka?
No to już sukces.
Teraz Małgosiu masz dużo czasu przez zimę żeby to sobie rozplanować,gdzie wysiać i posadzić. 
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Margo_margo

Mimo choroby pojechałam dziś na wieś. I nie żałuję
Choć było wietrznie i chłodno, słońce rekompensowało swoimi promieniami wszelkie niedogodności.
Udało mi się zebrać kilka jabłek

Posadziłam kilka róż

Przymrozek w nocy był na pewno, gdyż w zbiornikach z wodą znalazłam cieniutkie tafle lodu a ogonek mojej mini dyńki potwierdza, że był niewielki

W gruncie pozostały jeszcze puste krzaczki papryki i fasolka szparagowa. Niestety wszystkie owoce zrobiły się szkliste więc ostatniego zbioru fasolki nie będzie
Udało mi się także przewrócić na lewą stronę część trawnika

To będzie nowe pole truskawkowe. Sadzonki wczoraj przyjechały od Witusia ale muszą poczekać w kompostowniku na sadzenie.

Ostatnio rozmawialiśmy o drzewach i ilości liści do "przerobienia". To fragment zagajnika sąsiada, z którego niebawem sypną się liście- i pewnie znów na moją stronę

A jak Wam- weseli ogrodnicy minęła sobota?
Udało mi się zebrać kilka jabłek

Posadziłam kilka róż

Przymrozek w nocy był na pewno, gdyż w zbiornikach z wodą znalazłam cieniutkie tafle lodu a ogonek mojej mini dyńki potwierdza, że był niewielki

W gruncie pozostały jeszcze puste krzaczki papryki i fasolka szparagowa. Niestety wszystkie owoce zrobiły się szkliste więc ostatniego zbioru fasolki nie będzie
Udało mi się także przewrócić na lewą stronę część trawnika

To będzie nowe pole truskawkowe. Sadzonki wczoraj przyjechały od Witusia ale muszą poczekać w kompostowniku na sadzenie.

Ostatnio rozmawialiśmy o drzewach i ilości liści do "przerobienia". To fragment zagajnika sąsiada, z którego niebawem sypną się liście- i pewnie znów na moją stronę

A jak Wam- weseli ogrodnicy minęła sobota?
- besia

Małgosiu
U mnie sezon pomidorowy zakończony .
Od pniedziałku nocami były przymrozki. Po dzisiejszej nocy i -6C zmarzło już totalnie wszystko co mogło zmarznąć .
Na szczęście owoce z pomidorów , papryki i cyklantery zdążyłam zebrać .
Pomidory i papryka leżą sobie w kartonowych pudełkach , a cyklanterę przerobiłam .
Teraz zostało nam posprzątanie ogrodu i szklarni .
Małgsiu
Zdążyłaś napisać post przede mną ,
Pięknie , cała taczka jabłek .
Czeka Cię niezła robota !
Dyńkę też trzeba szybko załatwić , bo szkoda żeby zmarniała .
U mnie sezon pomidorowy zakończony .
Od pniedziałku nocami były przymrozki. Po dzisiejszej nocy i -6C zmarzło już totalnie wszystko co mogło zmarznąć .
Na szczęście owoce z pomidorów , papryki i cyklantery zdążyłam zebrać .
Pomidory i papryka leżą sobie w kartonowych pudełkach , a cyklanterę przerobiłam .
Teraz zostało nam posprzątanie ogrodu i szklarni .
Małgsiu
Zdążyłaś napisać post przede mną ,
Pięknie , cała taczka jabłek .
Dyńkę też trzeba szybko załatwić , bo szkoda żeby zmarniała .
Pozdrawiam, Beata.
- Margo_margo

Beatko
Patrzę przy prognozach w Twoje rejony i nie zazdroszczę temperatur. Dobrze, że udało Ci się wszystko pozbierać bo widok takich przemrożonych roślin jest przykry.
Jabłka, na razie nie będą przerabiane tylko zapakuję i do przechowalni. Moja mama od pewnego czasu robi już kompoty i marmolady ale ostatnio tato zgłosił brak miejsca w piwnicy
Ja nastawiłam ocet jabłkowy ale to wszystko za mało.
Na tej taczce jest jedynie niewielka część tego, co jeszcze pozostało na drzewach. Nawet nie przypuszczałam, że te wszystkie moje zabiegi, to ciągłe skakanie po drabinie przez cały sezon przyniosą tak ogromne plony.
Co jeszcze można z jabłek zrobić?
Dyńka do konsumpcji za mała ale będzie pełniła przez jakiś czas funkcję ozdobną w domu
Patrzę przy prognozach w Twoje rejony i nie zazdroszczę temperatur. Dobrze, że udało Ci się wszystko pozbierać bo widok takich przemrożonych roślin jest przykry.
Jabłka, na razie nie będą przerabiane tylko zapakuję i do przechowalni. Moja mama od pewnego czasu robi już kompoty i marmolady ale ostatnio tato zgłosił brak miejsca w piwnicy
Ja nastawiłam ocet jabłkowy ale to wszystko za mało.
Na tej taczce jest jedynie niewielka część tego, co jeszcze pozostało na drzewach. Nawet nie przypuszczałam, że te wszystkie moje zabiegi, to ciągłe skakanie po drabinie przez cały sezon przyniosą tak ogromne plony.
Co jeszcze można z jabłek zrobić?
Dyńka do konsumpcji za mała ale będzie pełniła przez jakiś czas funkcję ozdobną w domu
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Margo_margo

Kasia
Niestety mój piekarniczek jest mini- mini i mogę zrobić szarlotkę 25x30cm ale to bardzo dobry pomysł
Jak brakuje Ci trawnika, to mogę podesłać kilka metrów kwadratowych
Myślisz, że taki przeszczep się przyjmie?
Zaintrygowała mnie ta siatka przy rabacie. Co z niej będziesz robiła? Jakieś zabezpieczenie przed nornicami?
Niestety mój piekarniczek jest mini- mini i mogę zrobić szarlotkę 25x30cm ale to bardzo dobry pomysł
Jak brakuje Ci trawnika, to mogę podesłać kilka metrów kwadratowych
Myślisz, że taki przeszczep się przyjmie?
Zaintrygowała mnie ta siatka przy rabacie. Co z niej będziesz robiła? Jakieś zabezpieczenie przed nornicami?