Danusia Mój ogród cz.4
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Danusia Mój ogród cz.4
Danusiu ja tez jestem ciekawa z czego zrobiłaś tą donice ?? śliczna wyszła 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Danusiu co czytam już powoli zaczynasz chodzić, to dobrze
już z górki!
Koszyczki to moje ulubione, mam ich dziesiątki
a donicy takiej nikt nie ma
Ogród jest tak zadbany że nie martw się da sobie radę, a na wiosnę już sama się nim pomalutku zajmiesz

Koszyczki to moje ulubione, mam ich dziesiątki

Ogród jest tak zadbany że nie martw się da sobie radę, a na wiosnę już sama się nim pomalutku zajmiesz

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ula, Terenia, nad doniczką myślałam od ubiegłego roku, w pierwszym zamyśle miała to być doniczka z zimnej porcelany, ale tu sprawa bardzo pracochłonna. Zrobiłam ja z cienkiej tkaniny moczonej w zaprawie betonowej, ale zaprawę robiłam delikatną, więc musiałam materiał utwardzić. Jako powłokę usztywniającą użyłam farb olejną zmieszana z wikolem. Szczegóły operacji opisałam tu http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/1 ... elany.html
Marysiu, to nie o to chodzi żeby nikt nie miał, tylko żeby była akurat taka jaką sobie wymyślę. Mam w kuchni takie miejsce, chciała bym żeby tam stała wysoka, smukła doniczka właśnie z rhipsalisem. Doniczka gotowa. Teraz cierpliwie poczekam aż kwiatek podrośnie.
W ostatnich dniach pogoda była tak piękna że od rana byłam w ogrodzie. Część rabat zrobiona, reszta pomalutku się zrobi. Na razie u nas mrozów nie będzie, deszcz by się przydał, ale cóż, na razie tylko są obiecanki.
Jutro zrobię parę fotek nowej rabatki. Połowę roślin eM wyniósł w nowe miejsce. Zrobiło się przejrzyście.
Marysiu, to nie o to chodzi żeby nikt nie miał, tylko żeby była akurat taka jaką sobie wymyślę. Mam w kuchni takie miejsce, chciała bym żeby tam stała wysoka, smukła doniczka właśnie z rhipsalisem. Doniczka gotowa. Teraz cierpliwie poczekam aż kwiatek podrośnie.
W ostatnich dniach pogoda była tak piękna że od rana byłam w ogrodzie. Część rabat zrobiona, reszta pomalutku się zrobi. Na razie u nas mrozów nie będzie, deszcz by się przydał, ale cóż, na razie tylko są obiecanki.
Jutro zrobię parę fotek nowej rabatki. Połowę roślin eM wyniósł w nowe miejsce. Zrobiło się przejrzyście.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Danusiu bardzo dziękuję
poczytałam , pooglądałam i może coś podziałam
A teraz czekam na zdjęcia nowej rabatki .
Dużo zdrówka i deszczyku życzę

A teraz czekam na zdjęcia nowej rabatki .
Dużo zdrówka i deszczyku życzę
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu, o begonie bym się nie bała. Przecież bulwa jest w ziemi i jak przymrozek zetnie liście to przejdzie w stan spoczynku. Przecież dalii tez nikt nie wykopuje w pełni kwitnienia
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 200p
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Danutko, to już jakaś wskazówka. Ja myślałam o zakupie kawałka rury PCV o większym przekroju.Zastanawiałam co dać na dól żeby była stabilna. Już teraz wiem może być doniczka lekko rozszerzona górą i połączona z rurą. Podobnie można zrobić górą. Mam kilka odmian ripsalisów o dużych rozmiarach więc i ta donica musi być stabilna. Są to dopiero plany na zimowe dni.
Miłego tygodnia i dużo słońca każdego dnia życzę. Ulka
Miłego tygodnia i dużo słońca każdego dnia życzę. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- Tacca
- Kontakt:
Edytko, dalii nigdy nie uprawiałam, z begoniami poczekam aż mróz je zetnie.
Ula, z rurą to dobry pomysł. Nie stawiała bym jednak rury na doniczce, tylko na dole nałożyła więcej materiału.
Ciekawa jestem jak Ci wyjdzie. Ja Tobie też życzę samych pogodnych dni.
Tereniu, działaj, przy takich pracach dużo fajnej zabawy jest.
To stara, odnowiona rabatka. Strasznie się zagęściło, a teraz bardzo przestronnie jest.

Ula, z rurą to dobry pomysł. Nie stawiała bym jednak rury na doniczce, tylko na dole nałożyła więcej materiału.
Ciekawa jestem jak Ci wyjdzie. Ja Tobie też życzę samych pogodnych dni.
Tereniu, działaj, przy takich pracach dużo fajnej zabawy jest.
To stara, odnowiona rabatka. Strasznie się zagęściło, a teraz bardzo przestronnie jest.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Danusiu widzę ,ze nie możesz wytrzymać bez pracy
Fajna donica i z pewnością roślina będzie w niej wyglądać elegancko

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Danusiu ogród zadbany
widać że M stara się żebyś przypadkiem nie chciała coś poprawić
Kaktus jeszcze w ogrodzie

Kaktus jeszcze w ogrodzie

- Tacca
- Kontakt:
Jadziu, taką mam nadzieję, zobaczymy jak kwiatek podrośnie.
Marysiu, taki nadzór z jednej strony jest bardzo miły, a z drugiej trochę upierdliwy. Muszę się bardzo pilnować, bo zaraz leca skargi do dzieci, a wtedy to dopiero się nasłucham.
Kaktusy mam 2 i obydwa stoją na dworze aż do pierwszego przymrozku. Potem troszkę na ganku i dopiero jak jest bardzo zimno lądują w domu.
Marysiu, taki nadzór z jednej strony jest bardzo miły, a z drugiej trochę upierdliwy. Muszę się bardzo pilnować, bo zaraz leca skargi do dzieci, a wtedy to dopiero się nasłucham.
Kaktusy mam 2 i obydwa stoją na dworze aż do pierwszego przymrozku. Potem troszkę na ganku i dopiero jak jest bardzo zimno lądują w domu.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj Danusiu naoglądałam się a naoglądałam . Ślicznie jest u Ciebie . Piękna rabata, koło ślicznej ścieżki z kamienia, super. Wspaniale wygląda z szyszkami , do głowy by mi to ni8e przyszło, a tak fajnie
Super wymyśliłaś ,że między hortensjami parzydło. Wpiwrw zakwitnie parzydło , potem hortensje
Wspaniale. Cudowne koszyczki-doniczki robisz. Artystka
uwielobiam takie rzeczy, zresztą to jest na topie. Danusiu na nogę uważaj. Często trzymaj do góry, wtedy lepiej się wszystko goi, nie puchnie
Masz wspaniałego pomocnika, to bezcenna i cudowna sprawa. Mój też jest ok
Podzielam zdanie ,ze teraz lepiej przesadzać wszystko. Wiosną , tak jak mówisz, wpierw zamarznięte, potem już za późno....Ja też robię nową rabatę 

- Tacca
- Kontakt:
Karolinko, miły gościu. Szyszki to mój ulubiony materiał do ściółkowania, koleżanki zaopatrują mnie regularnie, nie ukrywam że przygarnęła bym dużo więcej. Ta jesień, przynajmniej u mnie jest piękna, aż nie chce się siedzieć w domu. Z nogą uważam już trzeci miesiąc i mam serdecznie dość, ale nie ma innej rady jak tylko uzbroić się w cierpliwość. Nie wiele mogę zrobić, ale już stołeczek zaadoptowałam i co dzień po troszku coś dzióbię. Dziś przesadziłam delospermy. rosły w cieniu, po dwa kwiatulki miały, to teraz będą w pełnym słońcu.

Jasnota wreszcie pięknie się rozrosła. Ta jest różowa, pod domem mam białą, w porzeczkach żółtą.

Wreszcie pokazują się pierwsze kwiatki

Figa

Jasnota wreszcie pięknie się rozrosła. Ta jest różowa, pod domem mam białą, w porzeczkach żółtą.

Wreszcie pokazują się pierwsze kwiatki

Figa

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Danusiu, ano, wycieczkuję, ostatnie podrygi przed zimą, ale na działkę czasem wpadnę, coś nie coś dziubnę, jakoś ostatnio nie mam natchnienia, głowa czymś innym zajęta niestey 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Oj pracusiu,ładnie tą rabatkę zrobiłaś
a ta roślinka o pstrych listkach to ??

a ta roślinka o pstrych listkach to ??
- Tacca
- Kontakt:
Iwonko, sezon ma się ku końcowi a Ty jeszcze rekonwalescentka jesteś. Zimą na forum głowę nabijesz nowościami i od wiosny zaczniesz od nowa.
Aniu, nie wiem o którą pytasz. Z przodu jesz szałwia lekarska,

Tam koło trawy pod korzeniem to jasnota różowa.
Mam jeszcze jasnotę białą, rośnie razem z lawendą.

Jasnota to bardzo cenne ziele, szkoda tylko że zapach ma odstraszajacy.
Aniu, nie wiem o którą pytasz. Z przodu jesz szałwia lekarska,

Tam koło trawy pod korzeniem to jasnota różowa.
Mam jeszcze jasnotę białą, rośnie razem z lawendą.

Jasnota to bardzo cenne ziele, szkoda tylko że zapach ma odstraszajacy.