Pierwszy raz widzę tyle Ariaków na raz i jeszcze z kwiatkami
Sukulentowy Meksyk - ejacek
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek
Ariaki fantastyczne
Obergenia zjawiskowe
super

- mrooofka
- 1000p

- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
coś pieknego 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
"Zbiorówka" robi
wrażenie. Porównując wielkość roślin w "oparciu" o wielkość doniczek w których rosną,
jeszcze większe uznani dla tych roślin, że tak piękne "wyprodukowały" kwiaty.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za komentarze
Lubie eksperymentować z kaktusami , a czasami byłem zmuszony eksperymentować (np brak miejsca) , jeszcze raz załączę fotkę którą kilka stron wcześniej zamieściłem jeśli temat doniczek został poruszony

te rośliny są w jednym wieku , byłem zmuszony z braku miejsca jakiś czas temu choć kilka "zminiaturyzować".
Jak widać kwitną i te w dużych i te w małych . Ja zaobserwowałem , że jednak lepiej rozwijają się w dużych choć szkoły są różne.
Lubie eksperymentować z kaktusami , a czasami byłem zmuszony eksperymentować (np brak miejsca) , jeszcze raz załączę fotkę którą kilka stron wcześniej zamieściłem jeśli temat doniczek został poruszony

te rośliny są w jednym wieku , byłem zmuszony z braku miejsca jakiś czas temu choć kilka "zminiaturyzować".
Jak widać kwitną i te w dużych i te w małych . Ja zaobserwowałem , że jednak lepiej rozwijają się w dużych choć szkoły są różne.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Tylko pozazdrościć, Jacku! Jestem pod wielkim wrażeniem, ariaki są wyjątkowe, a Ty jeszcze pokazujesz tutaj szał kwiatów - wspaniałe widoki! 
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ale brzydactwa! Nie będę sie już na nie patrzeć, bo mnie denerwują.
------------------------------
Czy masz takie mineralne podłoże Jacku, czy ten piasek to tylko posypka?
------------------------------
Czy masz takie mineralne podłoże Jacku, czy ten piasek to tylko posypka?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
U Ciebie Jacku sezon jeszcze trwa, kaktuchy nadal kwitną
Pozdrawiam Lidia
Pozdrawiam Lidia
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja mam słabe serce
Ja się nie mogę tak wzruszać
Ja tu chyba nie powinnam jednak zaglądać
Ja się nie mogę tak wzruszać
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
tak jestraflezja pisze:Turbiniaczki sa zawsze sympatyczne. )
ten sezon to zbyt szeroko powiedziane , po ostatnich chłodnych nocach w granicy 3-4C to widzę , że wszystkie malusieńkie pąki stanęły w miejscu , ani drgną , dopiero po dzisiejszej nocy w granicy 10 C jakby ciut urosłyAileen pisze:U Ciebie Jacku sezon jeszcze trwa, kaktuchy nadal kwitną![]()
Pozdrawiam Lidia
zaglądaj , zaglądajonectica pisze:Ja mam słabe serce![]()
Ja się nie mogę tak wzruszać![]()
Jak już napisałem , są nowe pąki na tych co już kwitły i całkiem nowych okazach z gatunków Ariocarpus agavoides i A. kotschoubeyanus ale bardzo malusieńkie, mam nadzieję , że się rozwiną, ale musi być ciepło.
Z nowych gatunków nie pokazywanych wcześniej to szykuje się
Ariocarpus fissuratus

Odpowiedziałeś na wszystko, a nawet na więcej.ejacek pisze: Harvi na stronie 59 są zdjęcia Obregonii z kwiatami , wcześniej także kwitły i wiem że fotki zamieszczałem. Na tej stronie napisałem też trochę o podlewaniu ariaków . Ariaki podlewa się kilka razy w roku w okresach upalnej pogody. Trzeba śledzić prognozy pogody i gdy zapowiadają upały i ciepłe noce to jest to wymarzony okres na podlanie i to obfite podlanie .Ariak w czasie takiej upalnej pogody ma mieć podłoże mocno wilgotne a nawet błoto , wilgoć w czasie upałów i tak dość szybko się zmniejszy aż do całkowitego wysuszenia substratu.Dlatego nie mam żadnych obaw co do zalegającej wilgoci.Cykanie niewielkich ilości wody to nie jest najlepsze rozwiązanie. Już wcześniej, kilka stron o tym pisałem i ponownie polecam zapoznać się ze stroną Jurka Kłosińskiego o Ariocarpus agavoides , ja praktycznie postępuję z ariakami wg tam zawartych instrukcji . Dobre informacje o ich uprawie są też w temacie o Ariocarpus w dziale Kaktusy i sukulenty . Rzepy nie obkładam drenażem , ale górna część podłoża zawsze jest bardziej piaszczysta , a dolna żyźniejsza .
Wydaje mi się , że nadopiekuńczość , że tak to ujmę to największy błąd przy uprawie ariokarpusów szczególnie po ich zakupie.
Kupionego ariaka powinno się posadzić do doniczki i zostawić w spokoju na długi czas i nie podlewać . jeśli będzie wykazywał duże oznaki odwodnienia brodawek to ewentualnie można go wstawić do jakiegoś dużego szklanego naczynia np słoika 5l itp i tam wytworzyć dużą wilgotność powietrza ale substrat niech pozostanie suchy niepodlewany. jeśli tak postoi sobie z 1 albo 2 miesiące i po tym okresie nastąpią upały to jak najbardziej można go podlać i to nawet dość mocno i ponownie zostawić na 2 miesiące do całkowitego wysuszenia podłoża. W miarę upływu czasu jest coraz lepiej , goją się uszkodzenia korzeni i można podlewać nawet cześciej. Ariokarpusa kupionego teraz przed zimą posadził bym do doniczki i całkowicie sucho przetrzymał do wiosny bez podlewania.Nie wiem czy na wszystkie pytania Ci odpowiedziałem ?
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- fantastycznie wygląda ta roślina z jeszcze nierozkwitniętym pąkiem kwiatowym. Rozwinięty kwiat, "maskuje fakturę" na jego "tułowiu", ale sam kwiat również bardzoAriocarpus fissuratus
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław