Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Mam ponad setkę róż ale żadna nie jest na twojej liście ;:306 Nie podzielę się więc doświadczeniem niestety.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z Twojej listy ma First Lady. U mnie choruje co roku. Ma jakiegoś grzyba, który poraża brzeg liścia.
Do tego roku nigdy nie otwierała kwiatów, widać potrzebuje dużo słońca. Poprawiła się z kwitnieniem, jest bardziej obfite.
Drugi raz bym jej nie kupiła.
Na mojej liście zakupowej jest Acropolis (róże Meillanda dobrze u mnie rosną) i Princess Anne . Tej ostatniej jeszcze nie namierzyłam, a w ubiegłorocznym zamówieniu nie dostałam. :(
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witaj Aneczko :wit U mnie jeszcze przed jesiennymi zakupami i aż mnie skręca, bo miejsca mało, a wybór ogromny. Z tym twoich cudeniek to mam jedynie
Pastellę i First Lady, którą zdecydowanie polecam. Może nie rozwija idealnie kwiatów, ale w tym jej czar. Jest bardzo zbita, ma gęsto upchane płatki, wygląda fenomenalnie i do tego pachnie. Jeśli ją obficie dokarmisz to odwdzięczy się niesamowitym kwitnieniem. U mnie właśnie powtarza ;:108
Artemisa chcę dopiero zamówić, Garden of Roses również mam na liście. O Pashminie chodzą opinie, że jest piękną różą na zdjęciach, a w realu nie robi takiego wrażenia.. nie wiem co o tym myśleć, bo sama o niej marzyłam, a teraz przyznam się, jakoś się waham
Różę Wedding Piano ma bodajże Mandragora (zastrzel mnie jak coś pomyliłam) i po deszczu wygląda jak marność nad marnościami..
O pozostałych zdania nie mam.. ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

dorotka350 pisze: Aspirin Rose mam od jesieni, ale jak na razie nie powaliła mnie na kolana. Owszem jest ładna, kwitła i nadal kwitnie, ale mnie nie porwała...Jest naprawdę wiele ładniejszych.
Wybacz Aniu, że u Ciebie się szarogęsię, ale muszę Dorocie szepnąć, że Aspirynka w pierwszym roku też mnie nie powaliła na kolana. Ale w następnym pokazała swój wdzięk :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

nifredil pisze:Różę Wedding Piano ma bodajże Mandragora (zastrzel mnie jak coś pomyliłam) i po deszczu wygląda jak marność nad marnościami..
Muszę się wtrącić. Kwiaty mojej Wedding Piano po deszczu nic się nie zmieniły. Fakt, może jeśli pada przez kilka dni to sytuacja może wyglądać gorzej, ale u nas deszcz jak już padał to najwyżej zaledwie przez kilka godzin i to jej absolutnie nie przeszkadzało. Możesz zobaczyć u mnie jej aktualne zdjęcie i to po sobotnich opadach.

Małgosiu jeśli tak mówisz, to jestem spokojna - czyli trzeba poczekać ;:108 Chociaż sam kwiat wygląda dość zwyczajnie, za to nadrabia ilością i w tym jej urok.

Aniu, kochana wybacz, że tak sobie tutaj pozwalamy na pogaduchy, ale na temat róż po prostu nie można milczeć.
;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, widocznie zależy od opadów.. Róża sama w sobie jest prześliczna, jak wszystkie z serii Piano. Sama wybrałam podstawową dzięki twoim zdjęciom ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie Kochane! :wit

U mnie nadal sucho. Strasznie sucho. Nie mam pojęcia kiedy ja posadzę zamówione róże, że o miejscu to już nie wspomnę. ;:224
Na najbliższe dni prognozy pogody są bezlitosne dla mnie w sprawie deszczu. Załamię się chyba a pannice pójdą w zatracenie. ;:223
Co robić?! Zna ktoś jakieś zaklęcia na przywołanie deszczu? ;:223
...bo...
zamówiłam róże.
Przyjadą do mnie:

First Lady (Tantau 2005)- nagi korzeń
James Galway - nagi korzeń
Pastella (Tantau 2004)- nagi korzeń
Acropolis (Meilland 2007)- nagi korzeń
Garden of Roses? / Cream Flower Circus/ Cream Veranda? / Joie de Vivre - nagi korzeń
Artemis ?(Tantau 2009) - nagi korzeń
Colette - nagi korzeń
Pashmina -2 sztuki
Wedding Piano
William and Catherine
Princess Anne
Eskimo
Ashmed Fairy -3 sztuki.

Dziękuję Wam wszystkim, moje Kochane za wyrażone opinie. Bardzo jestem wdzięczna.
Najbardziej kontrowersyjne z tej listy, czyli First Lady, Wedding Piano i Acropolis mnie tak zafascynowały a wręcz opętały, że po prostu muszę sama się przekonać na własnej skórze, a raczej ziemi co o nich sądzić i jakie są/będą u mnie. ;:224

Jeśli chodzi o Wasze szarogęszenie się w moim wątku, to używajcie sobie do woli. Wiele cennych informacji przy takich okazjach wypływa. Także nie przeszkadzajcie sobie. ;:333

Soniu widziałam u Ciebie, że jednak nie zamówiłaś Comte de Chambord. Ja powiem tylko tyle... nie oddałabym jej za żadne skarby. Na tę chwilę to ona chyba najbardziej mnie kręci z moich róż. Nie zraża mnie nawet jej mumifikowanie kwiatów po opadach. A ten zapach... no miodzio. ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczka, powiedz mi gdzie ostatecznie zamawiałaś Pashminę, bo u Ewci jej nie znalazłam ;:218 Z First Lady będziesz zadowolona. Musisz jej dać czas na rozkręcenie i koniecznie dużą dawkę nawozu..
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko u Ewci właśnie. Ma niektóre róże w małej ilości i nawet do sklepu ich nie wrzuca. Wszystko poza Eskimo (choć je też będzie mieć) i Fairy jest od Ewy. Musisz ją pytać o wszystko co Cię interesuje.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz, a ja naiwnie wertuję te strony i nijak nie mogłam znaleźć tej nieszczęsnej Pashminy. Może to i dobrze, bo budziła we mnie mieszane uczucia. Kwiat wprawiał w zachwyt, a niektóre opinie wylewały kubeł zimnej wody :roll: Teraz przez kwestię kupna nowego laptopa mam problem rozwiązany ;:223 Podpatrzę jak się będzie sprawowała u ciebie i może skuszę się za rok ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

widzę kolekcja różana rośnie w siłę :D większości nie kojarzę bo ja bardziej hortensjowa niż różana :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

nifredil pisze:Aneczka, powiedz mi gdzie ostatecznie zamawiałaś Pashminę, bo u Ewci jej nie znalazłam ;:218 Z First Lady będziesz zadowolona. Musisz jej dać czas na rozkręcenie i koniecznie dużą dawkę nawozu..
No, właśnie - duża dawka nawozu i dobra ziemia. Na mojej jałowej i przepuszczalnej ziemi kiepsko rosła i pozbyłam się jej bez żalu - była po prostu mizerna i z trudem w ogóle pokazywała jakiś kwiat w sezonie.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit
Byłam na działeczce. Lałam hektolitry wody, by podlać i przy okazji zmiękczyć ziemię, bym mogła poprzesadzać co nie co. Zaległe jeżówki posadzone. Uffff... kamień z serca.
Czy mogę nadal beztrosko przesadzać? Czy już za późna pora na to? Mam kilka lawend co to muszą zmienić miejscówkę a i bylin tez się znajdzie. ;:224 ...szykuję miejsca na nowe róże... poszerzam rabaty... to i poprzesadzać muszę... Mogę?

Moniś pozostaje mi wierzyć, ze na mojej lepszej, niż jałowa, ziemi First Lady będzie dobrze się czuła. Nawozu też jej nie odmówię. :wink: Musi się postarać, bo mam dla niej reprezentacyjną miejscówkę. ;:224

Obrazek

Anitko ja też uwielbiam hortensje. I na pewno miałabym ich jeszcze więcej, gdyby nie fakt, ze rosną z nich niezłe krzaczory. ;:224
W takim razie kwiatek Pinky dla Ciebie.

Obrazek

Sabinko oczywiście, że lapek ważniejszy! Musisz mieć w końcu połączenie ze światem... i ze mną... ;:183
Jestem strasznie napalona na Pashminę, First Lady i Acropolis. Akurat na te najbardziej kontrowersyjne z mej listy. Ot! Kobieca przewrotność. ;:224 Mam nadzieję, że mnie panny nie rozczarują, a Ty wiedziona moimi "achami i ochami" w przyszłym sezonie też zaprosisz Pashminę do siebie. ;:183
Tymczasem zostawię Ci Swany:

Obrazek

Obrazek

Na dobranoc pochwalę się Wam Panią Johnową. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja też wierzę, że u Ciebie będzie jej dobrze ;:108 U wielu osób sprawdziła się wspaniale!
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, różyczka Ci się roznosi :;230 Przepiękne róże zamówiłaś ;:138

Ja choruję n:
First Lady (Tantau 2005)-
Pastella (Tantau 2004)- mam co prawda 1 szt ale dokupię jeszcze 2 :;230
Artemis ?(Tantau 2009)
Pashmina -2 sztuki
Wedding Piano
i kilka innych jeszcze :;230

Trzymam kciuki, aby Twoje nowe nabytki przyjechały jako wielkie krzaki ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”