Chore Tuje / Problem z trawą

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Caaas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2015, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chore Tuje / Problem z trawą

Post »

Mam problem z tujami w ogródku.
Posiadam ogródek ze skarpą. Na skraju budynku tuje rosną ładnie. Na środku, na niższym poziomie już znacznie gorzej. Są brzydkie i żółkną.
Tuje były sadzone przez dewelopera w lutym. Ja po wprowadzeniu się podlewam raz na jakiś tydzień czas oraz kupiłem w lipcu i posypałem nawóz do iglaków przeciw grzybom. Do tego kupiłem na dolną część 50 litrów ziemi do iglaków i posypałem na wierzch.
Na terenie obok trzyma się woda, jak dotknę gleby np dziś, gdzie deszcze w ostatnich dniach nie padały to ziemia jest wilgotna.

Jak mogę im pomóc?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Kolejna rzecz to trawa.
Trawa z rolki, robiona przez dewelopera w lutym. Jest brzydka i rzadka, kosze ja raz na tydzień/dwa. Podlewam zwykle raz w tygodniu jak podlewam tuje.
Jak kupiłem mieszkanie to nie kosiłem trawy przez dobry miesiąc, później skosiłem, a dopiero po tygodniu zgrabiłem i zebrałem sporo placów zgniłej trawy. Od tego momentu zawsze po koszeniu grabie trawę.

Co tutaj robię źle?

Obrazek Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Chore Tuje / Problem z trawą

Post »

Masz ciężką, mało przepuszczalną glebę, gdzie tworzą się zastoiny wodne, utrudniając dostęp powietrza do korzeni.Szmaragd akurat jest dość wrażliwy na tego typu gleby, dlatego lepiej rosną egzemplarze na wzniesieniu gdzie pewnie gleba jest lżejsza i co najważniejsze, lepszy odpływ wody.Raczej nic z tym nie zrobisz, radzę przesadzić te słabo rosnące pod ogrodzenie, może tam im lepiej będzie i je uratujesz.Trzeba starać się dostosować rośliny do warunków, a nie odwrotnie i przy jakimś rozwiązaniu się upierać, bo to często walka z wiatrakami, stracone siły i pieniądze.
Trawa podobnie, słabo rośnie, gnije na mało przepuszczalnym gruncie, ale o tego typu problemach były dyskusje w odpowiednim dziale, poszukaj w wyszukiwarce.
BauerMaciej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2015, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jakby co to żółknięcie tuj wcale nie musi oznaczać choroby i nie trzeba sięgać odrazu po chemie. Nie wszędzie to urośnie i będzie zawsze wyglądać. Faktycznie, najprawdopodobniej nie odpowiada im gleba. Może trochę pod nimi wyschła i stwardniała?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O trawniku się nie wypowiem, bo u mnie stokrotek więcej, niż trawy.
Jeśli idzie o tuje, to napiszę tak. Za dużo koło nich chodzimy, za dużo podlewamy, za dużo zasilamy. Robimy dołki i wypełniamy je ziemią, nie wiadomo jaką. W tym sadzimy tuje, często kopane z gruntu. One słabo pobierają wszystko z gleby. Za mało mają korzenia, za dużo masy zielonej. Przy kolejnym zakupie, proponuję, posadzić do ziemi rodzimej, bez uzdatniania jej. Tuje kupić małe, w doniczkach. Przy zakupie poprosić o wybicie z doniczki takiej bryły. Jak się nie zgodzą iść dalej, do następnej szkółki. Tylko solidni sprzedawcy wybiją korzeń z doniczki. Widać, wtedy, czy korzenie są ok, czy to świeżo posadzone rośliny, z uszkodzonym systemem korzeniowym. Nie zasilać niczym po posadzeniu. Podlewać dużo zaraz po posadzeniu, żeby się dobrze ułożyła ziemia. Potem bardzo, bardzo rzadko. I sadzić jak najmniejsze, dwu, trzy letnie w doniczkach. Najlepiej jesienią. Pewność przyjęcie ponad 90 procent. Piszę i z doświadczenia producenckiego i prywatnego. Duże tuje nie przyjmują się dobrze. Zawsze!
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”