Hortensje w moim ogrodzie - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hortensje w moim ogrodzie - cz.3

Post »

Witaj Małgosiu! Do twojego wątku zwabiły mnie hortensje, gdyż jestem ich wielką miłośniczką. Współczuję Ci, że w tym roku susza w waszym rejonie nie pozwoliła cieszyć się do woli hortensjowymi kwitnieniami. Niemniej czytam twój wątek z zaciekawieniem i jestem wdzięczna za każdą najmniejszą informację na temat tych wspaniałych krzewów.
Aha, chcę jeszcze wyrazić uznanie dla twoich zdjęć i ujęć - są one niebanalne, mają w sobie nutę romantyzmu i pozwalają wczuć się w atmosferę Twojego ogrodu :D
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu witaj kochana w moim ogrodzie ... w tym sezonie niestety tylko z nazwy hortensjowym. Susza nie dała szans hortensjom , pomimo częstego podlewania . Czytam na FO , że w innych regionach Polski pada , u nas niestety nadal nie spadła ani kropelka deszczu.
Kocham hortensje ale niestety nie mam co pokazać , więc dla odmiany pochwalę się moim kolejnym fiołem - tym razem z serii "parapetowce". Danusiu myślę ,że przypadną Ci do gustu ... wprawdzie to nie Twoje ulubione fiołki ale też piękne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Małgosiu piękne skrętniki. ;:138 Też je kiedyś miałam.Niestety coś robiłam nie tak i padały mi. Może je przelewałam. ;:222
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , ja również nie mam dużego doświadczenia w hodowli skrętników . Z tego co czytałam nie należą do roślin łatwych w uprawie . Nawet pomyślałam ,że w razie niepowodzenia koniecznie muszę zrobić kolejne sadzonki ,żeby mieć zabezpieczenie...
Mam jeszcze kilka maleńkich niekwitnących sadzonek , wyhodowanych z listka i nie mam "bladego pojęcia" co to za odmiany . Dlatego też nie mogę doczekać się kiedy zakwitną...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu rok ekstremalny, to hortensje u większości źle zniosły upały. ;:222 Skrętniki cudne, ;:oj podziwiam parapetowce u innych, swoje morduję regularnie.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu , ja do tej pory też mam na sumieniu kilka skrętników , ale rozgrzeszam się bo one nie są łatwe w uprawie . Wcześniejsze wydaje mi się ,że dopadł jakiś grzyb a ja za późno zadziałałam . Teraz będę ostrożniejsza i profilaktycznie spryskam na choroby grzybowe...
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

:wit Małgosiu, długo ukrywałaś swoje parapety. Urocze skrętniki. Potwierdzam opinię Wandzi o Twoich zdjęciach, mają w sobie magię. Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko te skrętniki to nowe nabytki . Wiosną w ramach forumowej wymiany dostałam kilka malutkich sadzonek oraz listków do ukorzenienia . Sadzoneczki właśnie kwitną a listki ukorzeniały się i z niecierpliwością czekam na ich kwiaty. Jak tylko zakwitną , oczywiście pokażę. Wcześniej miałam trzy skrętniki, równie piękne ale coś im nieodpowiadało . Marniały w oczach ... w tej chwili przechodzą reanimację, może wyjdą z kryzysu.
Co do zdjęć ...bardzo dziękuję Wam za takie spostrzeżenia - to bardzo miło słyszeć takie pozytywne komentarze.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula chciałbym Ci jeszcze pokazać , że datura od Ciebie ma się wspaniale i pięknie kwitnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę Wam różowych snów...

Obrazek

Hibiscus nic sobie nie robi z suszy i upałów ... kwitnie na całego...
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Małgosiu, sprawiłaś mi ogromną radośc , pokazując daturę. Widać ,że dobrze się nią opiekujesz, dodatkowo jeszcze Ci pięknie pachnie . Hortensje od Ciebie mają się dobrze, ale nie zakwitły. Może w przyszłym roku i ja się pochwalę.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula , hortensje ogrodowe w tym roku marnie kwitną . U mnie nawet na starych krzakach nie ma szału z ilością kwiatów. Jeszcze ten sezon nie zakończony a ja już czekam na nastepny z nadzieją ,że będzie łaskawszy dla roślin.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pokażę Wam jak różnorodną kolorystykę o tej porze roku maja hortensje ogrodowe ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jedyna wybarwiona /nie brązowa/ hortensja bukietowa - tegoroczna,młodziutka Magical Candle

Obrazek
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu,zwabił mnie do ciebie tytuł twojego wątku.Jestem również miłośniczką hortensji i z przyjemnością je oglądam w innych ogrodach.Piękne,piękne i jeszcze raz przepiękne.Jak je nie kochać, jak tak cudnie wyglądają na tle innych roślin z ogromnymi ,dużymi kwiatami.Wracając do suszy to u mnie hibiskusy nie zakwitły,krzewuszki też a datury zaczęły kwitnąc dopiero koniec września jak troszkę popadał deszcz.Miejmy nadzieję,że następny rok będzie bardziej łaskawy dla roślin.
Marianna
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Marianno.... :wit
Hortensje to przepiękne i pełne uroku rośliny , które kradną serca wielu ogrodnikom. Cieszę się ,że również należysz do ich grona. Zamierzam mieć ich niezliczone ilości w ogrodzie. Niestety w tym sezonie nie miały szans pokazać całej swojej urody . Do tej pory ponad krzaczkami sterczą rude kwiatostany .
Dziękuję Ci za miłe odwiedziny i zapraszam jeszcze.... ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”