Teraz pokazuj swoje zdobycze
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Beatki rośliny fantastyczne ,zwierzaki również
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miczysławie - też się uśmiechnęłam na ten widok! Z okazji wizyty Żanety, zdjęłam siatkę zabezpieczającą rośliny przed ptaszyną, a ta zamiast witać Gościa, oceniła szybko sytuację i bach - szukać odrostów do wyrwania...dlatego tak przechyla główkę i się przygląda...oj, narobiła mi ona w przeszłości szkód...ale po czterech latach zgrałyśmy się już!
Kociątko tymczasowo ze Schroniska - do wykarmienia - potem będzie czekać na szczęście!
Fajnie tak zobaczyć swoje roślinki nie na swoich fotkach
Kociątko tymczasowo ze Schroniska - do wykarmienia - potem będzie czekać na szczęście!
Fajnie tak zobaczyć swoje roślinki nie na swoich fotkach
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki
za bogate fotorelacje 
Piękne okazy miałaś okazję podziwiać u kolezanki, a ptak wygląda na doniczce jakby czytał tabliczkę znamionową:D
.
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zazdroszczę Wam spotkania!
Kolekcja Beboska- przepiękna, zwłaszcza wpadła mi w oko ta paskowana gasteria. No i zwierzyniec świetny. Jak to tak? Kot i ptak w jednym domu? Widać da się.
Kolekcja Beboska- przepiękna, zwłaszcza wpadła mi w oko ta paskowana gasteria. No i zwierzyniec świetny. Jak to tak? Kot i ptak w jednym domu? Widać da się.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O mamusiu, tyle gości, a ja sobie zniknęłam
Dziękuję Wam serdecznie i bardzo cieplutko za wizyty!
Ale też mi wpadła w oko.
Mieczysławie - ja też te wyszczególniłabym, i ta "ośmiornica" z mackami też wpadła w oko. A ujęcie ptaszyny przy roślince mnie samej się spodobało
Dwa Chamaecereusy: jeden

i drugi, który może mieć ciekawy kwiat, niestety się nie rozwinął:

trochę egzotyki: Jatropha podagrica (tylko nie wiem, dlaczego wszystkie w necie mają takie rozcapirzone liście, a ja mam okrągłe?)

trochę Madagaskaru: Kalanchoe tomentosa

i trochę smrodu: Huernia pillansii, z pączkami, po przesadzeniu już rozwinęła kwiat:

A mam nadzieję, że nie raz Wam pokażę jeszcze (w sensie: nie raz odwiedzę) zdjęcia z kolekcji Beaty, naprawdę - klimatycznie, pięknie, sterylnie i zabawnie. Dzięki, Bebosku, za miły dzień!
Jacku, Pati, Iwonko - również dzięki za wizytę
Pozostając nieco w temacie nowości, muszę wam pokazać cuda, które trafiły do mnie. Dawno nie było hoi, a tymczasem na koniec sezonu mała wymiana przyniosła mi cuda. Zobaczcie sami:
hoja incrassata 'Eclipse'

hoja incrassata 'Moonshadow'

hoja macrophylla 'Pot of Gold'

hoja GPS 9076

i oprócz kilku innych egzemplarzy doszły jeszcze ciekawie unerwione H. finlaysonii:

Ewuniu - raz jeszcze dziękuję za wymiankę!
To by było na tyle
Dziękuję za miły poranek, i mam nadzieję, że spodobały się moje nowości: zarówno te hojowe, jak i z kiermaszu. Pozdrawiam Was cieplutko!
Wiera - witaj bardzo serdecznie w moich progach! Dzięki za wizytę i ślad pozostawiony. Ja gasterii i haworcji niestety nie "czuję", uśmierciłam wszystkie, jakiekolwiek gościły u mnie. Nie wiem, dlaczego. Niemniej zawsze z przyjemnością oglądam je u innych, bo naprawdę wyjątkowe to rośliny.wiera pisze:Gasterie i eszewerie te bardzo kocham.
Agnieszko - bladego pojęcia nie mambrombiel pisze:no ta ośmiornica do góry mackami mnie zadziwiła ona tak zawsze czy tylko do zdjęcia pozę łapie
O właśnie, Henryku, klimatycznie bardzo! Beata pięknie oddaje klimat swoich roślin na zdjęciach, ja tego nie potrafiłam, bo i aparat nie ten, i tyle wrażeń dookoła, że nie mogłam się nacieszyć. A z pewnością odwiedzić warto, i z pewnością nie w pośpiechu.hen_s pisze:Ładnie tam! I tak... klimatycznie.Jestem pod wrażeniem kolekcji, szkoda że jest tak daleko od Ściany Wschodniej bo na pewno bym sam ją (Beatę i kolekcję) odwiedził.
Mieczysławie - ja też te wyszczególniłabym, i ta "ośmiornica" z mackami też wpadła w oko. A ujęcie ptaszyny przy roślince mnie samej się spodobało
Małgosiu - a co ja mam pokazywać, nic specjalnego, bardziej pamiątki:nolina pisze:Teraz pokazuj swoje zdobycze
Dwa Chamaecereusy: jeden

i drugi, który może mieć ciekawy kwiat, niestety się nie rozwinął:

trochę egzotyki: Jatropha podagrica (tylko nie wiem, dlaczego wszystkie w necie mają takie rozcapirzone liście, a ja mam okrągłe?)

trochę Madagaskaru: Kalanchoe tomentosa

i trochę smrodu: Huernia pillansii, z pączkami, po przesadzeniu już rozwinęła kwiat:

Ale jak sprytnie to zrobiła...! Najpierw na kanapę, potem na oparcie, potem na parapet i bach na doniczkę!bebos pisze:Mieczysławie - też się uśmiechnęłam na ten widok! Z okazji wizyty Żanety, zdjęłam siatkę zabezpieczającą rośliny przed ptaszyną, a ta zamiast witać Gościa, oceniła szybko sytuację i bach - szukać odrostów do wyrwania...dlatego tak przechyla główkę i się przygląda...
Jacku, Pati, Iwonko - również dzięki za wizytę
Pozostając nieco w temacie nowości, muszę wam pokazać cuda, które trafiły do mnie. Dawno nie było hoi, a tymczasem na koniec sezonu mała wymiana przyniosła mi cuda. Zobaczcie sami:
hoja incrassata 'Eclipse'

hoja incrassata 'Moonshadow'

hoja macrophylla 'Pot of Gold'

hoja GPS 9076

i oprócz kilku innych egzemplarzy doszły jeszcze ciekawie unerwione H. finlaysonii:

Ewuniu - raz jeszcze dziękuję za wymiankę!
To by było na tyle
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Hoje....... Och!
Wciąż młode sadzonki ale za to jakie! Cudne w kształcie i kolorze listków - trzymam mocno kciuki za powodzenie wzrostu i kwitnienia.
Super rośliny!
Wciąż młode sadzonki ale za to jakie! Cudne w kształcie i kolorze listków - trzymam mocno kciuki za powodzenie wzrostu i kwitnienia.
Super rośliny!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Fajne hojowe maluchy!
Podaję prawidłowa nazwę jednej z nich: hoja incrassata 'Eclipse'.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Niech nowe hoje rosną cudownie 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Sadzonki hoj, chociaż to jeszcze "żłobek - przedszkole", ale już na tym etapie zapowiadają, gdy osiągną wiek "dojrzały" - będą ozdobą, a zapowiadają się bardzo obiecująco, szczególnie te o bardzo uwidocznionych "nerwach" na listkach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Hoye piękne, ale ja muszę pochwalić tu paszczękę huerenii...a raczej zdjęcie tego kwiatka...normalnie rozwarta szczęka z zębiskami gotowymi do pożarcia
A listkami Jatropha podagrica się nie martw...masz okrągłe bo wyjątkowe
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryku, Iwonko, Pati, Mieczysławie, Agnieszko - raz jeszcze wielce dziękuję za odwiedziny!
Zaraz poprawię. Z braku czasu nie mam nawet możliwości poczytać, posprawdzać, ale mam nadzieję że to chwilowe. Dzięki za wprawne oko
Ale masz rację, co asklepiadak, to różnorodność kwitnienia, a co za tym idzie - dowolność interpretacji
Ale Kochani, skoro jesteśmy przy hojach, to może czas się pochwalić...Nie, nie pochwalić, bo tego nie lubię, ale może zaprezentować...Nie, po prostu pokazać swoje asklepiadarium. W zasadzie skończone, w oczekiwaniu w kącie stoi jeden jeszcze wieszak, ale zamontujemy go już na przyszły sezon. Chyba, że nagle dostaną kopa i wzrosną tak, że trzeba będzie wcześniej, ale nie sądzę.
Najpierw zacznę od żłobka, który tkwi pod lampami:

Moje, jak to dumnie nazywam "asklepiadarium" to po prostu miejsce stałe dla roślin z grupy Asclepiadaceae, głównie hoje, ale i "śmierdziele, sarcostemmy i inne cynanchum, ceropegie, Araujia i parę innych zmierzających do wysiania z tej szerokiej grupy.
Jak wyglądało niedawno, kilka stron wcześniej pokazywałam:

Potem zaczęła się zabawa z kończeniem. Najpierw zamontowaliśmy szersze i oczywiście białe półki:

Potem zamówiliśmy kuwety. Co ja się namęczyłam, żeby dopasować materiał na kuwety, to głowa boli do dziś. Chodziło o to, aby "śmierdziuszki", będące jakby nie było w innym wymiarze hydro, mogły być spokojnie podlewane bez obawy stojącej w podstawce czy pojemniku wody. Musiało być w dodatku dopasowane do całości. Ze wszystkich opcji najlepsza była wersja szklana, i na tym stanęło- kuwety ze szkła:

Potem czas na dostawkę do parapetu, która razem z półkami miała tworzyć całość:

Kolejna sprawa: doświetlenie. Mimo, że jest to bardzo jasna i słoneczna strona, część parapetów nie miała dostatecznej ilości światła. Od kelwinów i lumenów, jako że nie jestem fizykiem ani w ogóle umysłem ścisłym, też mnie głowa bolała. To miało być doświetlanie, przy świetle dziennym, więc zupełnie inaczej trzeba było te kelwiny przeliczyć. Ale w końcu się udało, lampy kupiliśmy, mój M zamontował:

Od października będą miały zmniejszaną ilość tego światła, w listopad, grudzień, styczeń, to miesiące spoczynku, więc bez doświetlenia i z małą ilością podlewania. W tej chwili pożywki już nie dostają.
Całość co prawda jak na razie ma więcej kubeczków, podpórek, pojedynczych listków niż roślin, ale prezentuje się tak:

I wiecie co...? Bardzo lubię ten układ, ten porządek. Budzę się codziennie i patrzę na te roślinki i tak jakoś...Kawa poranna lepiej smakuje, i mam takie błogie poczucie, że przede mną kolejny dobry dzień, że wszystko będzie dobrze, że z pewnością nawet w najbardziej kiepskim dniu znajdzie się coś pozytywnego...
Oj, rozmarzyłam się, bo póki co, to kolejny ciężki tydzień przede mną, ale mam nadzieję, że każdy z Was ma coś, co wywołuje uśmiech. I tego uśmiechu serdecznie życzę. Na pohybel jesieni!
Dziękuję, Henryku! to jest właśnie to "coś" co w hojach mnie zachwyca. Właśnie kształt i wygląd liści. Trzymaj kciuki, bo na pewno się przyda, nie chciałabym ich stracić.hen_s pisze:Hoje....... Och!Wciąż młode sadzonki ale za to jakie! Cudne w kształcie i kolorze listków
Dziękuuuuuję, Iwonkoraflezja pisze:Fajne hojowe maluchy!
Trzymam Cię za słowo, Pati!Filigranowa27 pisze:Niech nowe hoje rosną cudownie
Mieczysławie - również wielkie dzięki! Te nerwuski też mi się bardzo podobają. I chyba zaliczam się do tej grupy, która woli je nie wybarwione, tzn. w cieniu zachowują takie właśnie wyraźne nerwy, a jak widziałam zmienione kolory pod wpływem słońca, to tak...nie bardzo dla mnie, raczej bym u swoich tego nie chciała nawet kosztem kwitnienia. Ale to jest oczywiście już kwestia gustu.Akwelan_2009 pisze:Sadzonki hoj, chociaż to jeszcze "żłobek - przedszkole", ale już na tym etapie zapowiadają, gdy osiągną wiek "dojrzały" - będą ozdobą, a zapowiadają się bardzo obiecująco, szczególnie te o bardzo uwidocznionych "nerwach" na listkach.
Agnieszko - że też Tobie się musi wszystko ze sci-fi kojarzyćbrombiel pisze:Hoye piękne, ale ja muszę pochwalić tu paszczękę huernii...a raczej zdjęcie tego kwiatka...normalnie rozwarta szczęka z zębiskami gotowymi do pożarcia![]()
![]()
Ale Kochani, skoro jesteśmy przy hojach, to może czas się pochwalić...Nie, nie pochwalić, bo tego nie lubię, ale może zaprezentować...Nie, po prostu pokazać swoje asklepiadarium. W zasadzie skończone, w oczekiwaniu w kącie stoi jeden jeszcze wieszak, ale zamontujemy go już na przyszły sezon. Chyba, że nagle dostaną kopa i wzrosną tak, że trzeba będzie wcześniej, ale nie sądzę.
Najpierw zacznę od żłobka, który tkwi pod lampami:

Moje, jak to dumnie nazywam "asklepiadarium" to po prostu miejsce stałe dla roślin z grupy Asclepiadaceae, głównie hoje, ale i "śmierdziele, sarcostemmy i inne cynanchum, ceropegie, Araujia i parę innych zmierzających do wysiania z tej szerokiej grupy.
Jak wyglądało niedawno, kilka stron wcześniej pokazywałam:

Potem zaczęła się zabawa z kończeniem. Najpierw zamontowaliśmy szersze i oczywiście białe półki:

Potem zamówiliśmy kuwety. Co ja się namęczyłam, żeby dopasować materiał na kuwety, to głowa boli do dziś. Chodziło o to, aby "śmierdziuszki", będące jakby nie było w innym wymiarze hydro, mogły być spokojnie podlewane bez obawy stojącej w podstawce czy pojemniku wody. Musiało być w dodatku dopasowane do całości. Ze wszystkich opcji najlepsza była wersja szklana, i na tym stanęło- kuwety ze szkła:

Potem czas na dostawkę do parapetu, która razem z półkami miała tworzyć całość:

Kolejna sprawa: doświetlenie. Mimo, że jest to bardzo jasna i słoneczna strona, część parapetów nie miała dostatecznej ilości światła. Od kelwinów i lumenów, jako że nie jestem fizykiem ani w ogóle umysłem ścisłym, też mnie głowa bolała. To miało być doświetlanie, przy świetle dziennym, więc zupełnie inaczej trzeba było te kelwiny przeliczyć. Ale w końcu się udało, lampy kupiliśmy, mój M zamontował:

Od października będą miały zmniejszaną ilość tego światła, w listopad, grudzień, styczeń, to miesiące spoczynku, więc bez doświetlenia i z małą ilością podlewania. W tej chwili pożywki już nie dostają.
Całość co prawda jak na razie ma więcej kubeczków, podpórek, pojedynczych listków niż roślin, ale prezentuje się tak:

I wiecie co...? Bardzo lubię ten układ, ten porządek. Budzę się codziennie i patrzę na te roślinki i tak jakoś...Kawa poranna lepiej smakuje, i mam takie błogie poczucie, że przede mną kolejny dobry dzień, że wszystko będzie dobrze, że z pewnością nawet w najbardziej kiepskim dniu znajdzie się coś pozytywnego...
Oj, rozmarzyłam się, bo póki co, to kolejny ciężki tydzień przede mną, ale mam nadzieję, że każdy z Was ma coś, co wywołuje uśmiech. I tego uśmiechu serdecznie życzę. Na pohybel jesieni!
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Czad. Porządek i estetyka to bardzo ważna sprawa
Okna parapety mają tylko jedną wadę. Nie są z gumy =]
Okna parapety mają tylko jedną wadę. Nie są z gumy =]
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
a mnie się wydaje, że podobna troszkę : http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... od-sub.asppiasek pustyni pisze:trochę egzotyki: Jatropha podagrica (tylko nie wiem, dlaczego wszystkie w necie mają takie rozcapirzone liście, a ja mam okrągłe?)
Te półki, półeczki, doniczki, wszystko na biało, wszystko równo w szeregu, jak w wojsku
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Niektóre maja jeszcze jedną: są północneczarny pisze:Okna parapety mają tylko jedną wadę. Nie są z gumy =]
Tak widzę, że u Ciebie wkrótce będzie jak na pewnym blogu o hojach - nie wiem, czy można tu reklamować, ale pewnie i Ty trafiłaś do pewnej pasjonatki Edyty, kompletnie zarośniętej hojami
Wkrótce może się okazać, że to doświetlanie bardziej przyda się ludziom w Twoim domu, bo już za moment światła przez okno nie uświadczysz