Odpowiadam najpierw na starsze posty.
Wiolu wiolamanka największe szkody w ogrodzie robią ślimaki bezskorupowe.
Madziu Madziagos w tym sezonie po raz pierwszy miałam plagę ślimaków. Zbierałam je kilka razy dziennie i wynosiłam.
Alu Biedronka641 ślimaki gołe to rzeczywiście straszna plaga. U mnie dotychczas ich nie było, ale w tym roku dosłownie pożarły wszystko. Żar i susza dały się we znaki. Ziemia nadal sucha, bo deszczu było bardzo mało.
Stasiu stasia_ogrod ślimaków w tym roku po raz pierwszy było w bród i wiele szkód narobiły.
Dziękuję za pochwałę lilii. Szkoda tylko, że prawie połowę straciłam po ubiegłej zimie.
Jacku JacekP w tym roku zakwitły mi dwa nowe przetaczniki o białych kwiatach.
Januszu Janusz 100 witam serdecznie i cieszę się, że zajrzałeś do mnie. Lilie są piękne i bardzo je lubię.
Masz rację, że kwiaty tego lata przekwitały bardzo szybko, a dużo roślin zniszczyła susza i żar lejący się z nieba.
Ewuniu ewa w tegoroczna susza, to katastrofa. Starałam się nosić wodę ze studni, a potem gdy jej tam zabrakło wlewałam do konewki wodę z kranu. Niestety trzeba będzie za nią słono zapłacić.
Najgorsze jest to, że susza u mnie trwa nadal.
Nowe fotki będą, chociaż niewiele roślin kwitnie. A jeże jeszcze nie powróciły do swojego legowiska, przychodzą tylko nocami do swojej miseczki.
Jacku jacekopole71 biorąc pod uwagę ilość uprawianych przez Ciebie przysmaków dla ślimaków, musiałeś chyba ostro z nimi walczyć.
Dario Daria_Eliza w imieniu lilii dziękuję za pochwałę.
Tygrzyk paskowany, to piękny pająk ale jadowity, jego ukąszenie jest ponoć dość bolesne. Ten zygzak, to specjalne wzmocnienie pajęczyny.
Olu Bufo-bufo u mnie jest mało cienia, więc martagony rosną w słońcu, ale muszę znaleźć dla nich cieniste miejsce.
Marysiu Maska na Twoje pytanie odpowiedziała już Ola.
Jak zdążę, to w tym roku przesadzę moje martagony do cienia.
Marysiu delosperma już jestem, ale podopieczni zostali zmasakrowani przez upały i suszę. Kwitnień już coraz mniej, tym bardziej, że noce coraz chłodniejsze.
Krysiu christinkrysia dziękuję za Twoje zainteresowanie, już jestem.
Staram się fotografować wszystko, nawet
niewinne ślimaki.
Małgosiu clem3 dziękuję za pochwałę lilii.
Wiele roślin ma piękne nasienniki i ciekawie wygląda nawet po przekwitnięciu.
Teraz odpowiedzi na najnowsze posty.
Dorotko dorcia7 lepiej późno, niż wcale.
Alu Biedronka641 na zdjęciu po werbenie jest owoc róży pomarszczonej.
Ogród trochę odżył, ale susza nadal trzyma ziemię w swoich okowach. Szpary w ziemi jeszcze się nie zasklepiły, a i wykopać, czy wsadzić cokolwiek trudno, bo ziemia twarda jak głaz.
Marysiu Maska dziękuję. Staram się robić zdjęcia, chociaż obiektów do fotografowania coraz mniej.
Irenko adamiec dziękuję, cieszę się, że oglądanie moich zdjęć sprawia Ci przyjemność.
Marysiu mar33 bardzo dziękuję, staram się jak mogę.
Astry jesienne już rozpoczęły kwitnienie.
Żanko Michasia1 mnie również miło, że mnie odwiedzasz.
Koty oczywiście rozrabiają, chociaż Piorun ostatnio jakoś posmutniał.
Olu Bufo-bufo dziękuję i postaram zadowolić Cię moimi nowymi zdjęciami.
Pięknotka zimuje u mnie dobrze. Usypuję jej kopczyk z kompostu i to wystarcza.
Dzisiaj jeszcze kilka jesiennych widoczków.