'Renkloda Althana' z korzenia
- Wasio
- 100p
- Od: 2 maja 2014, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
'Renkloda Althana' z korzenia
Witam. Posiadam na działce starą Althanę. Od kilku lat ona choruje i chyba generalnie zbliża się do kresu życia. Niedawno zauważyłem, że z korzenia wychodzą nowe sadzonki. Jaka jest szansa, że to nie będą dziczki?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Althana z korzenia
Szanse są niewielkie. Porównaj liście, jeśli była szczepiona na węgierce lub ałłyczy bez problemów zobaczysz różnicę.
Stara tzn ile ma latek? Może warto o nią zadbać. U teścia też jakaś stareńka renkloda, ale w kondycji wyśmienitej, a wtym roku owoce smakowo miodzio, tak smacznych nie pamiętam
Fajny wątek o długowieczności drzew owocowych http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4365551

Fajny wątek o długowieczności drzew owocowych http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4365551
Ja podejrzewam, że to są odrosty z podkładki. Ja na Twoim miejscu wykorzystałbym taki odrost do wszczepienia nowej renklody. Ja tak zrobiłem u siebie na mojej Althanie. Moja śliwa też jest na wykończeniu, uratować się jej już nie da. Pół korony i pół pnia mi przemarzło,druga połowa jest podparta, żeby się nie złamała. Ale póki stoi to jej nie ruszam, ale jak się złamie to w jej miejsce już rośnie nowa zaszczepiona Althana.
Zmasakrowany pień, środek już zbutwiały a całość podparta widocznym grubym patykiem.

Na grubym (prawie 2 cm)odroście zaszczepiłem nową śliwkę.
Nie będąc pewnym czy tak gruby zraz i podkładka się przyjmą zaszczepiłem niżej na innym odroście już cienki zraz na cienkim czopku,(fot 2) ale jak widać rosną obydwa.
Oba 3 oczkowe zrazy szczepiłem przez stosowanie.

Tak wygląda cała śliwka, jeszcze żyje tylko dzięki podparciu jej.

Zmasakrowany pień, środek już zbutwiały a całość podparta widocznym grubym patykiem.

Na grubym (prawie 2 cm)odroście zaszczepiłem nową śliwkę.

Nie będąc pewnym czy tak gruby zraz i podkładka się przyjmą zaszczepiłem niżej na innym odroście już cienki zraz na cienkim czopku,(fot 2) ale jak widać rosną obydwa.

Tak wygląda cała śliwka, jeszcze żyje tylko dzięki podparciu jej.

Pozdrawiam Józef
Nie uważasz, że to trochę ryzykowne? Nie przejdą choroby?
Myślę, że nie, z chorobami nie mam problemów, mrozy mi wykończają drzewa. Dlatego wykorzystałem wysoki pień z odrostu. W tym miejscu mam taki ostry przeciąg przy samej ziemi, działka narożna o wystawie zachodniej i północnej. W śnieżnej zimie to wygląda tak, jakby ktoś szedł z miotłą brzozową na kiju i zamiatał ruchem wahadłowym i w śniegu robi się taki wąwóz bez śniegu. W tym miejscu wymarzła mi jedna śliwa a renkloda w połowie, a pień mi rozerwało na pół. Problem jest taki, że działka jest w zastoisku mrozowym co widać na fotce horyzont jest na wysokości mojego wzroku, widać różnicę poziomów.

Pozdrawiam Józef