Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Elu,jeśli chodzi o porcelanowy,to jesteś w błędzie.To jest gruba i ciężka porcelana.Nie tak łatwo ją potłuc.
https://www.google.pl/search?q=mo%C5%BA ... 40&bih=743
https://www.google.pl/search?q=mo%C5%BA ... 40&bih=743
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Kamienne są w dużym wyborze w sklepach z akcesoriami kuchennymi.
Beata
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Ostatnio znalazłam dwie bardziej wykwintne wersje sosu paprykowego:
http://sense-of-taste.com/tajski-slodki ... aY8GJs_Hs1 ,
http://allrecipes.pl/przepis/10257/domo ... opRecipe_2 .
http://sense-of-taste.com/tajski-slodki ... aY8GJs_Hs1 ,
http://allrecipes.pl/przepis/10257/domo ... opRecipe_2 .
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Zebrałam dość sporo Cayenek (Red, Yellow i Long Slim), one zawsze są wczesne i niezawodne. Zrobiłam z nich sos Hot&honey - przepis znalazłam w dość starym angielskim kalendarzu.
Wyszedł sos o dość ciekawym smaku i aromacie, przyzwoicie ostry ( czyli piecze ale da się zjeść), polecam.
12 papryczek chili
3 pomidory
1 cebula
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno pomidory, papryki krojone w krążki wraz z nasionami.
Dusić pod przykryciem 30 minut, cały czas czuwając aby sos nie przywarł do garnka.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, miód, posiekany drobno czosnek, sok cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10 minut.
Wyszedł sos o dość ciekawym smaku i aromacie, przyzwoicie ostry ( czyli piecze ale da się zjeść), polecam.
12 papryczek chili
3 pomidory
1 cebula
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno pomidory, papryki krojone w krążki wraz z nasionami.
Dusić pod przykryciem 30 minut, cały czas czuwając aby sos nie przywarł do garnka.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, miód, posiekany drobno czosnek, sok cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10 minut.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Mam pytanie -czy przepis na marynowaną słodką paprykę można też wykorzystać do ostrej ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11029
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Klon uważam, że zalewa jest uniwersalna ,skoro Ci smakowała to czemu nie ? . Ja w ubiegłym roku łączyłam oba rodzaje papryk i razem marynowałam. W tym roku cały zbiór ostrej papryki na bieżąco schodzi do faszerowania serkiem w oleju .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Dziękuję.Robisz według przepisu kaLo?
Chciałem zamarynować papryczki,żeby później w zimie je faszerować i stąd moje pytanie o przepis na zalewę.Papryki słodkiej mam mało .Wystarcza tylko na bieżącą konsumpcję.
Chciałem zamarynować papryczki,żeby później w zimie je faszerować i stąd moje pytanie o przepis na zalewę.Papryki słodkiej mam mało .Wystarcza tylko na bieżącą konsumpcję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11029
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Robię w zasadzie bez przepisu , raz spróbowałam ,wyszło dobre , rozeszły się migiem. To teraz wszystkie pikantne tak przerabiam.Z papryczek usuwam gniazda nasienne, parzę kilka sekund i faszeruję serkiem śmietankowym delikat z Biedronki doprawionym suszonym czosnkiem, mocniej solę. Papryka wyciąga sól. Przed faszerowaniem dokładnie usuwam wodę ,bo woda rozrzedza serek.Do serka czasem dodaję suszone mielony pomidory , ewentualnie jakieś zioła . Papryczki faszeruję rękawem silikonowym , ale jak dla mnie to lipa i szukam czegoś lepszego . Teraz muszę się zadowolić tym co mam. Układam w słoiki , nie uciskam bo serek wyłazi ,tylko stukam słoikiem . Zalewam olejem rzepakowym (taki lubię ) i pasteryzuję. Po pasteryzacji dokręcam nakrętki i do góry dnem . Jak wieczko wklęśnięte wynoszę do chłodu , długo tam nie stoją .Co sami nie zjemy to rodzinie i znajomym rozdaję.Faszerowałam też serkiem almette, jak dla mnie oba dobre.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Dzięki.Muszę spróbować.Nie wiem co to rękaw silikonowy.Ja mam takie stare tutki metalową i plastikową z tłoczkiem ,których jeszcze babcia używała do dekoracji tortów .Mam nadzieje,że dobrze się sprawdzą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Rękaw to taka nowoczesna metalowa tutka 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11029
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Jak czytam , że używała tego babcia to jest to zapewne lepsze niż ten silikonowy rękaw . 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11029
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Dodam tylko , że zioła i czosnek dodaję suszone. Obiło mi się o uszy , że świeże mogą kisnąć ,wolę nie ryzykować.
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
A nie kwaśnieje Ci serek jak dłużej przechowujesz (dłużej tzn. przynajmniej pół roku) ???anulab pisze:faszeruję serkiem śmietankowym delikat z Biedronki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
A przeczytałeś uważnie poprzednie posty? Jak może skwaśnieć serek ,skoro papryczki są pasteryzowane?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11029
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Pół roku ? Ostatnie w ubiegłym roku zjedliśmy na Boże Narodzenie i to takie, które specjalnie na tę okazję zachomikowałam .Nie robię tego strasznie dużo . W zasadzie to zjadamy prawie na bieżąco. Sukcesywnie dorabiam jak mi papryki dojrzewają.W kartonach mam zerwane zielone papryki przed przymrozkami i jak się wybarwią to przerabiam .Chyba jesteśmy strasznymi łasuchami , ale papryczki schodzą mi najszybciej w stu procentach .