Pozdrawiam Vicky
Górki,pagórki i dolinki też...
Re: Górki,pagórki i dolinki też...
Od dawna sledze Twoj watek. Bardzo ciekawe masz te skalniaki. Jaki to rodzaj skal masz na skalniakach. A na kwitnienie saxifrag tez zawsze czekam
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
-
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janku
Nie dziwię się, że na taki, równoczesny i bogaty rozkwit skalnic i głodków "zawsze czekasz". Taki widok budzi nas po zimie. Wyobraż sobie, że w tym roku pod koniec sierpnia obudziła mi się Skalnica x anglica Grace Farewell przywieziona w tym roku z Pragi. Pokazała kilka intensywnie różowych pąków. Cieszyłem się niezmiernie z tego, że we wrześniu rozwinie swoje płatki i przedstawi mi się. Niestety, chyba ciepło jej zaszkodziło, bo pomimo podlewania i cieniowania we wrześniu pąki uschły. No cóż przyjdzie czekać mam nadzieję do wiosny. Rozetki liściowe są na szczęście żywozielone. A oto ona z pączkami. Jaka musiałaby być piękna z kwiatkami.

Nie dziwię się, że na taki, równoczesny i bogaty rozkwit skalnic i głodków "zawsze czekasz". Taki widok budzi nas po zimie. Wyobraż sobie, że w tym roku pod koniec sierpnia obudziła mi się Skalnica x anglica Grace Farewell przywieziona w tym roku z Pragi. Pokazała kilka intensywnie różowych pąków. Cieszyłem się niezmiernie z tego, że we wrześniu rozwinie swoje płatki i przedstawi mi się. Niestety, chyba ciepło jej zaszkodziło, bo pomimo podlewania i cieniowania we wrześniu pąki uschły. No cóż przyjdzie czekać mam nadzieję do wiosny. Rozetki liściowe są na szczęście żywozielone. A oto ona z pączkami. Jaka musiałaby być piękna z kwiatkami.

Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- magry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najładniej wyglądają rośliny skalne.Po deszczach nabrały wigoru i mają się dobrze.Reszta jest do ścięcia.
Iza- Wreszcie pokazałaś się,więc pokazuj bo roślin ciekawych naściągałaś z całego świata.Muszę powiedzieć,że pewna część Szczecina
jakoś ociąga się w tym roku./przyganiał kocioł garnkowi- pewnie powiesz/.Kirengoszoma,tak sobie myślę,że miała nie tyle sucho,bo
podlewałem,co było jej zbyt gorąco.Powinna jednak być w cieniu więc musisz przesadzić.
Przebarwiające się Epimedium koreanum.
Ewa-Masz rację.Mój drugi egzemplarz ma całkowicie zasuszone liście pomimo podlewania.Rośnie pod oczarem po stronie północnej
ale trochę słońce tam zagląda.
Saxifraga oppositifolia-ma zielone przyrosty.
vickystep- Twój wątek też zobaczyłem.Z widokowych fotek wnioskuję,że masz jeszcze dużo do pokazania.Skalnice lubię i mógłbym
obsadzić nimi cały skalniak tylko,że w kraju jest ich mała podaż.Trzeba jechać po nie trochę dalej.Moje kamienie to wapień.
Onosma nana i achillea clavenae.
Janusz- To piękna skalnica.Mam ją ale tylko dwie rozetki więc na kwitnienie trochę poczekam.Kupiłem dzisiaj crustata.Lubię ją ,
chociaż kwiaty są takie sobie ale ma piękne liście z kryształkami wapienia na końcówkach.Ona też ładnie rozrasta się.
Potentilla argentea var.calabra.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Janek, jak Ci zimuje Onosma?
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- magry

Ta pokazana na fotce rosła żle dopóki miała słońce cały dzień.Wiosną przesadziłem w inne miejsce /były już tylko dwie rozetki/ i teraz pięknie
rośnie.Jest po zachodniej stronie skalniaka.Dostałem ją od Danusi-ktoś ale nie wiem jakie stanowisko ma u niej.Druga Onosma alborosea
też ma słońce ale rośnie na stoku północnym.Zimą są pod daszkiem szklanym.Nakrywam wszystkie rośliny mające liście srebrne.

rośnie.Jest po zachodniej stronie skalniaka.Dostałem ją od Danusi-ktoś ale nie wiem jakie stanowisko ma u niej.Druga Onosma alborosea
też ma słońce ale rośnie na stoku północnym.Zimą są pod daszkiem szklanym.Nakrywam wszystkie rośliny mające liście srebrne.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Skalnica x anglica Grace Farewell w pączkach cudna.
Na pełny rozkwit czekamy cierpliwie do wiosny.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Janku jestem ale nie mam co pokazywac
Ten rok to byl rok przerobek w ogrodzie i nie mialam czasu na nowe zakupy
Ten rok to byl rok przerobek w ogrodzie i nie mialam czasu na nowe zakupy
- magry

Marysiu- Ja dłużej poczekam niż do tej wiosny.Ta na fotce jest własnością Janusza.Moja ma dwie rozetki i ja modlę się,żeby nie zginęła.
Achillea ageratifolia-cudo od Janusza.

Iza- Akurat.Na pewno byłaś z Ewą w Berlinie.Mąż też coś tam kupił.
Gentiana sino-ornata.

To nie prawda,że na działkach nic się nie dzieje.Dzieje się.
Przebarwia się oczar.

Veronica peduncularis Georgia Blue-w jesiennej barwie.Obok Alyssum wulfenianum i Geum montanum.

Cerastium alpinum- przesadziłem i podzieliłem.Niżej Gypspohila cerastoides.

A Saxifraga marginata Purpurea -nic nie urosła.

Tripterospermum japonicum-nowość na górkach.Obok Saxifraga boydii.

Achillea ageratifolia-cudo od Janusza.
Iza- Akurat.Na pewno byłaś z Ewą w Berlinie.Mąż też coś tam kupił.
Gentiana sino-ornata.
To nie prawda,że na działkach nic się nie dzieje.Dzieje się.
Przebarwia się oczar.
Veronica peduncularis Georgia Blue-w jesiennej barwie.Obok Alyssum wulfenianum i Geum montanum.
Cerastium alpinum- przesadziłem i podzieliłem.Niżej Gypspohila cerastoides.
A Saxifraga marginata Purpurea -nic nie urosła.
Tripterospermum japonicum-nowość na górkach.Obok Saxifraga boydii.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Janku nie bylam w Berlinie
i M tez mi nic nie kupil 
- magry

Ja kupiłem ok.80 szt. i nawet nie wiem jak to wlazło i gdzie.Ale nic wystrzałowego a w Berlinie nigdy nie byłem.
Skalnice,haberlea,pierwiosnki marginata.

Skalnice,haberlea,pierwiosnki marginata.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
Janku
Ty naprawdę "szalejesz" - 80 roślin, to ja tyle nie kupiłem w Pradze na wystawie przez 2 lata i to na dodatek skalnice, haberlee i primula marginata. Podziwiam Twój kolekcjonerski zapał.
U mnie w pączkach są tylko białe goryczki chińskie, niebieskie są w połowie kwitnienia. Pospieszyły się, bo chciały zakwitnąć, a było im za ciepło. Kwitnienie jest zreszta marne w porównaniu z ubiegłymi latami. Jakiś deszcz spadł u mnie dopiero z soboty na niedzielę i trochę się oziębiło. Może białe zakwitną obficiej.
Ty naprawdę "szalejesz" - 80 roślin, to ja tyle nie kupiłem w Pradze na wystawie przez 2 lata i to na dodatek skalnice, haberlee i primula marginata. Podziwiam Twój kolekcjonerski zapał.
U mnie w pączkach są tylko białe goryczki chińskie, niebieskie są w połowie kwitnienia. Pospieszyły się, bo chciały zakwitnąć, a było im za ciepło. Kwitnienie jest zreszta marne w porównaniu z ubiegłymi latami. Jakiś deszcz spadł u mnie dopiero z soboty na niedzielę i trochę się oziębiło. Może białe zakwitną obficiej.
Pozdrawiam Janusz100
Kolejna ciekawa odslona ogrodu. Super sa te kamienie.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
- magry

Janusz- Powoli kończy się mój kolekcjonerski zapał.Rośliny rozrastają się i miejsca wolnego ubywa.Trawnika nie mam aby anektować go
na kwiaty.Zapał nie wygasł tylko w przypadku skalnic.Tych jeszcze kilka zmieści się.Deszczu wszyscy mamy mało.U mnie wprawdzie każdej doby
trochę pada ale głębiej wilgoci za dużo nie ma.Teraz też trochę mży.
Androsace rotundifolia.
Vicky-Mam dwa rodzaje wapienia.Mniejsze,płaskie płytki pod wpływem wilgoci rozpadają się i trzeba je uzupełniać.
Scutellaria alpina.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku często musisz wyskubywać zielsko z pomiędzy kamieni?
Bardzo ładnie i czysto na Twoim skalniaku.
Bardzo ładnie i czysto na Twoim skalniaku.
Ciekawa ta Twoja Androsace. Bylam pewna ze to Pelargonium endlicherianum.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky