"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
Są takie pułapki na mrówki. Działają z opóźnieniem w bardzo perfidny sposób. Owady nie jedzą ich tylko zanoszą do mrowiska i karmią królową. Ona zdycha i mrówki nie mogą się już rozmnażać. Całe mrowisko umiera. Trwa to nieco dłużej ale jest bardzo skuteczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku,mam taki proszek na mrówki,no i boję się czy nie zadziała mi na kaktusy 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No właśnie...blabla pisze:Całe mrowisko umiera.
Leszku - może lepiej po prostu nie daj im spokoju, co jakiś czas przestaw, porusz, potrzaśnij doniczkę, to się same wyniosą. Trochę to trwa ale też skuteczne.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kupowałem to w postaci pudełek, do których wchodziły sobie mrówki i wynosiły truciznę. To, czego mrówki nie wyniosły pozostawało wewnątrz. Do roślin nic nie trafiało więc były bezpieczne.leszek2 pisze:Tomku,mam taki proszek na mrówki,no i boję się czy nie zadziała mi na kaktusy
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ktoś ostatnio w którymś z wątków napisał, że Bi nie do końca działa na przędziorki, niestety nie mogę znaleźć teraz tego wpisu więc postanowiłem zamieścić tutaj moje pytanie. Mianowicie, skoro Bi nie do końca działa, to co polecacie z własnego doświadczenia? Widzę teraz moją kolekcję raz na tydzień i muszę być przygotowany na każdą ewentualność, stąd moje pytanie 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bi i tak jest teraz nie do uzycia, bo tym trzeba podlać.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do profilaktycznej ochrony moich Adenium używam naprzemiennie: Magnus, Karate Zone 050 CS, Envidor 240 SC. Roztworami wodnymi tych preparatów robię oprysk moich roślin. Czy są to preparaty odpowiednie do profilaktycznych zabiegów przeciw przędziorkom, konkretnie na kaktusach nie wiem, przy moich roślinach sprawdzają się. Po oprysku - zamgławieniu roślin, preparat bardzo szybko wysycha na roślinach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
Moje ostatnio podlanie początkiem września było z Bi, jednak chcę się zorientować w razie gdyby zaatakowały. Czy ten Magnus i Karate Zone są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych? Stosował je ktoś na kaktusach?
- Akwelan_2009
- bez problemu kupisz w każdym ogrodniczym sklepie.Czy ten Magnus i Karate Zone są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych?
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
... tyle, że jeśli chcesz je stosować jako preparat do podlania to trzeba z tym czekać do wiosny.
- Akwelan_2009
- z tego co wyczytałem na etykietach środków przędziorkobójczych: Magnus, Karate Zone 050 CS, Envidor 240 SC, są to środki do stosowania w formie roztworów do oprysku i w takiej formie je stosuję do moich Adenium. Nie wiem czy można stosować do podlewania, nigdy w takiej formie nie stosowałem. Podczas oprysku roślin, podłoże jest również na powierzchni zwilżone./ ... / jeśli chcesz je stosować jako preparat do podlania to trzeba z tym czekać do wiosny.
Mieczysław
Mieczysław
W moich kaktusach stosuję z powodzeniem zarówno Envidor 240 SC jak i Magus 200 Sc, zawsze w osłonie preparatu Asahi SL,podobno preparat ten zwalcza stres opryskanych roślin?Na pewno zwalcza ten występujący w moim organizmie po wykonaniu zabiegu na ulubieńcach,stosuję go z każdym opryskiem chemią.Nie będę się wypowiadał na temat Karate Zeon 050 CS ponieważ nie stosowałem go w kaktusach,na innych roślinach działa ok.Należy tylko pamiętać że preparat ten w przeciwieństwie do do dwóch pierwszych(akarycydów) nie niszczy jaj roztoczy . Środki te na roślinie działają powierzchniowo i nie nadają się do podlewania.Pozdrawiam klakier.
-
Wytłumacz tylko jeśli możesz co znaczy w osłonie preparatu? Mieszasz go razem z np. Magnusem ?