Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

:;230 Dobrze powiedziane świry z nas ;:306 , ja też mam takie osoby wokół , weekend nadchodzi, nogi na kanapę, pilot w rękę i telewizor, albo wycieczka z dziećmi do marketu. :wink: .
To park u Ciebie powstaje, już jest pięknie, masz pomysły na nasadzenia?. Dalie ;:167 .
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit fajne to miejsce wypoczynku podoba mi się,widzę że masz floksa variegata ładniutki, dalie teraz mają swój czas aby pokazać swoje piękno,masz ich mnóstwo a co jedna to ładniejsza,ja nie mam żadnej ,kiedyś były ale nie ma ich gdzie przechować/.Pamiętasz o przepisie/. :oops: ;:3
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj pracusiu.
Malinki,róże ,dalie piękne. :wit Podziwiam też zmiany pod katalpami. To ja już tę kawę wypije w tym miejscu. ;:108
A co planujesz w miejscach przy nich . Ja bym podsypała ziemi i coś niskiego i cienistego .A Ty jak sądzisz? A poza obrzeżem też będą nasadzenia?
Na grzyby się nie wybierasz.Myślę,że będą,tylko później. Pozdrawiam i całuje. ;:196 :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Martuś, cudne miejsce w cieniu katalp wymyśliłaś. Bardzo mi się podoba, i gdybyś bliżej mieszkała wprosiłabym się na dereniówkę ;:196
Dalie podziwiam, bo są nadzwyczaj soczyste i zdrowe i pełne wigoru. Co im dałaś do zjedzenia?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Martuś, miejsce pod katalpami super wyszło. ;:333
Dalie podziwiam, takie dorodne, pięknie kwitnące, aż radość oglądać.
Moje w tym roku kiepskie, to pokukam u Ciebie. ;:196
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Marysiu,dalie są u mnie spóźnione ,bo ślimaki je zjadły i rosły od nowa ,ale teraz bardzo nadrabiają i są takie olbrzymie ,pomponiki są cudowne kształtem , misternym ułożeniem płatków i kolorem ,dzisiaj pomagałam Bogdanowi załadować furmankę ziemi zdartej pod rabaty,dwa takie wozy doładowane wyjechały z ogrodu z ziemią która była zdarta pod rabaty i miejsce pod katalpami,z pod katalp załadowali panowie wczoraj ,ale traktorzysta nie przyjechał na czas i drugie ładowanie zostało na dzisiaj dla nas ,pozdrawiam ;:196

Dorotko,ja tak nie umiem i nawet chyba bym nie chciała,a ich marzenia nigdy się nie spełniają ,albo ich w ogóle nie mają ,pytasz o nasadzenia pod katalpami czy ogólnie na wszystkie nowe rabaty ,myślę ,że mam, każda rabata już w głowie obsadzona ,jakoś poradzę ,tylko,żebym zdrowa była i czasu miała więcej,będę zawsze pisała co robię lub zrobiłam,pozdrawiam ;:168 my z tego świrostwa już nie wyrośniemy ;:306

Justynko,fajnie ,że wpadłaś i się przypomniałaś ,bo milion moich spraw na głowie spowodował,że mi umknęło ,zaraz napiszę na pw,może znowu kiedyś sie do mnie wybierzesz,nawet tak przy okazji,pozdrawiam :wit

Ala,tak kawę już będziemy razem piły wygonie siedząc pod katalpami,bo przedtem można było zrobić fikołka i musiały byśmy siedzieć przed domem w różance też można ,ale w ogrodzie teraz też można,myślę o różnych funkiach ,żurawkach,poza obrzeżem nie będzie nasadzeń jeszcze podsypię troszkę ziemi i posieję trawę ,żeby wejście było swobodne dookoła i widok na cały ogród,chociaż wejście wyłożone takimi samymi płytkami jest, tylko nie zrobiłam mu zdjęcia,na grzyby na razie nie jadę bo nic nie ma ,może później jak się pokażą ,albo i nie ,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę jakie będą nowe rabaty ziemia już wywieziona i tylko zrobić i obsadzić :uszy

tutaj będzie skalniak
Obrazek

tak powiększona rabata z hortensjami ,chociaż hortensji jest w innych miejscach też sporo
Obrazek

tak powiększona rabata na nowe dalie
Obrazek

Obrazek

wóz który dzisiaj ładowałam z mężem
Obrazek

To tyle nowości będzie w moim ogrodzie na dzień dzisiejszy :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś ogromne pole do popisu, już widzę oczami wyobraźni tą orgię barw dalii ;:oj Oczywiście hortensje przeniesiesz a w ich miejsce wsadzisz pewnie róże :?: a kiedy będziesz przesadzać hortensje bo ja swoje też muszę przenieść? A z tymi szaleństwami ziemnymi to proszę uważaj ;:302 a ja czekam na pw :D Dobrego dnia i nie forsuj się ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martusiu ale macie pracy ;:oj ogrom tego ale ile wolnego miejsca do nasadzania ;:306 , ślicznotki tam będą, prawda?.. ;:215
Daliami zauroczyłaś, sporo masz odmian i każda piękna ;:167 rabaty nadal kolorowe. :tan
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalie chyba wszędzie teraz nadrabiają, bo jak piszesz ślimaki, a potem susza skutecznie stopowały je we wzroście. Nawet podlewanie nie zastąpi deszczu.
Martuś, a czemu Ty ziemię a w zasadzie darń wywozisz? :shock: Nie lepiej przekompostwać? A pod dalie wystarczyłoby przekopać i darń się sama rozłoży do przyszłego roku? I roboty masz więcej i teraz tyle ziemi do uzupełnienia tej dziury ;:oj Wiesz, u mnie deficyt ziemi (niski teren) więc każda skiba jest mi cenna i może dlatego inaczej myślę :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś kwiaty dalii pokazałaś cudnie, tyle kolorów. ;:oj Róże zdrowe, ze świeżymi płatkami, mogą pokazać swoje piękno. Placyk będzie wspaniałym miejscem na relaks, ale ile miejsca wygospodarowałaś na nowe nasadzenia. ;:224 Darni miałaś wyjątkowo dużo, nie masz możliwości jej składować, :?: jest po przeróbce wyjątkowo żyzna.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu ale szalejesz w ogrodzie, tyle pracy już zrobiliście, ale będziesz podziwiać, a my również ;:138 , dalie masz prześliczne, a kącik kawowy świetny ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,pod katalpami była podłoga zz drewnianych krążków,już 2 razy zmieniana ,ale ciągle szybko butwiała i można było się przewrócić na krześle ,w końcu kącik stał sie nieczynny i coś trzeba było zrobić,teraz spokojnie będzie można posiedzieć i oglądać z pozycji siedzącej cały ogród,,dereniówka już nastawiona ,dalie rosną na kapuście ,jak robię nową rabatę to dużo liści kapusty i kalafiorów wsypuję na spód rabaty,mam możliwość ich zdobycia i są dla mnie cenne jak złoto ;:306 ,pozdrawiam ;:196

Dorotko,też sie cieszę z tego zrobionego miejsca do odpoczynku,bo już mnie wszystko tam denerwowało ,dalie bardzo teraz nadrabiają swoje spóźnienie,jeszcze chyba 2 nowe dokwitną ,a trzecia i czwarta to pewnie nie zdąży,dalie uwielbiam i stoję przy nich taka rozmarzona :uszy pozdrawiam ;:196

Marysiu,jeszcze muszę jakieś piękne odmiany dalii dokupić ,żebyśmy mieli co oglądać ,ale ważne ,że będzie gdzie posadzić,hortensji stamtąd nie przenoszę tylko powiększam rabatkę hortensjową ,2 co rosną w tej rabacie co jest ,muszę przesadzić na to dorobione miejsce,bo tam są za gęsto posadzone ,bo tylko tyle miałam w tamtym roku miejsca,po prostu taką zrobiłam rabatę ,a hortensji kupiłam za dużo ;:306 ,mogłaby już przesadzać ,ale nie mam tam jeszcze ziemi ,a mam inne pilne prace w ogrodzie do zrobienia ,to pewnie przesadzę na wiosnę jak teraz nie zdążę,z szaleństwami ziemnymi uważam i dlatego poprosiłam robotników ,żeby mi tą ziemię wierzchnią usunęli i zrobili rabaty,bo zawsze to sama robiłam,ale już nie ryzykuję ,dzisiaj to niewiele w ogóle zrobiłam w ogrodzie,i rozplantowałam wywiezioną ziemię ,pozdrawiam i do zobaczenia jutro ;:196

Kasiu,jakie to wolne miejsce cenne ;:306 to wszystko dla naszych ślicznotek,ogród u mnie dalej bardzo kolorowy ciesze się ,że wpadłaś do ogrodu i sie podoba,a praca to chyba nikomu nie zaszkodziła,jeszcze taka ,którą sie kocha,pozdrawiam ;:196

Jacku,dobrze,że chociaż teraz te dalie trochę nadrabiają ,bo czekamy na nie całe lato i byłoby smutno gdyby ich nie było,mój ogród powstał na 30 letnim ugorze,więc to nie trawnik tylko wszystkie chwasty świata koszone systematycznie łącznie z perzem i nie da się perzu przekompostować ,na początku jak zaczynałam tworzyć ten ogród to pryskałam wymierzoną rabatę ,potem glebogryzarka ,potem grabki i kopaczka i korzonek po korzonku czyściłam ,bo randap nie wszystkie korzenie zniszczył,to było bardzo dużo pracy,teraz wywożę wierzchniówkę ,ziemię jeszcze czyszczę i zasypuje liśćmi z kapusty i kalafiorów i innych warzyw,mam możliwość przywiezienia takich liści i przez zimę zrobi sie super ziemia ,przesypuję to popiołem drzewnym ,którego mam dużo ,bo mam piec co na drzewo i piec kaflowy w kuchni i kominek i wszędzie palimy drzewem,potem na wierzch troszkę ziemi z worków i gotowe,jak panowie tną drzewo to dużo jest trotu,to one idą na kwaśne rabaty na te kapuściane liście,i wtedy mam lekką przepuszczalną ziemię ,a w naturze to mam ciężkie gliny ,których nawet wyplewić trudno ,nadawałyby się na cegły,ponieważ mam z drugiej strony domu,spadki terenu ,to mam tą ziemię gdzie wywieść i równam sobie teren,dobrze myślisz,dla mnie też każda bryłka ziemi cenna ,ale ja jej nie wywożę poza posesję ,wszystko jest wykorzystane,pozdrawiam :wit

Soniu,ciesze się z tego nowego miejsca do odpoczynku i tego pod kwiatuszki,na wiosnę będą nowe nasadzenia,darń wywożę na drugą stronę domu ,bo tam mam spadki terenu i równam sobie powoli,teraz dwie takie furmanki przewiozłam pierwsza była bardziej doładowana ,jak się uda,to może na drugi rok będzie jeszcze więcej dalii,miejsce już jest ,tylko dalie ,żeby udało się kupić piękne,pozdrawiam ;:196

Iwonko,szaleje ,ale takie były moje marzenia i one sie spełniają jak zakasze się rękawy,dobrze o tym wiesz,dalie kocham bardzo i musiałam dla nich zrobić nową rabatę,,a jak przyjedziesz na następny rok ,to też posiedzisz pod katalpami :tan
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto oj teraz to dopieszczasz swój ogród na maksa,nowe miejsce do odpoczynku,które super już wygląda a jak będzie skończone to dopiero będzie mega efekt.Zazdroszczę ci kochana dużej powierzchni ogrodu,masz tyle możliwości jeszcze na nowe nasadzenia powiększając rabaty a ja już nie bardzo mam gdzie ,ale cieszę się,że chociaż mam ile mam,ale mimo wszystko przydało by się jeszcze ,ale cóż.Z ogromną przyjemnością się do ciebie zagląda i wzdycha do twoich pięknych roślin i cudnego ogrodu.Katalpy duże i śliczne ,moja jedna jeszcze piciunia :)
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

:wit dziękuję wiesz za co ;:196 ,często bywam w Kalwarii to może w przyszłym roku wiosną kiedy najwięcej kwiatów zobaczę ten piękny ogród.Pozdrawiam
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”