Papryka do gruntu. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 5

Post »

Jestem własnie na urlopie w Bułgari.Udało mi sie zdobyc od gospodarzy dwie odmiany papryk ;:138
Obrazek

Nasionka oczywiscie zebrane ;:138
Ta podłuzna w smaku rewelacyjna nawet mój synek 18 miesieczny zjada ja ze smakiem. :D
Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ta okrągła żebrowana to bułgarski Ratund, pyszna, słodka papryka. Mam ją w tym roku z nasion od MORANGO. Jutro będę na działce, to zrobię zdjęcie :)

http://geosemselect-ro.weebly.com/ardei.html
Amanita
---

Post »

Moje bułgarskie odmiany z nasion od MORANGO . Mnie w ogóle bardzo smakują bułgarskie papryki jak i węgierskie :)

Ratund, słodka, smaczna, chrupiąca

Obrazek

Obrazek

Sofijska Kapija

Obrazek

Tu ostra Chorbadjiyski

Obrazek

---------------------------

Jedną też ze smaczniejszych w tym roku jest papryka z AWN Minka od forumki Minia821. Papryka jest duża, słodka, chrupiąca, aż mam ochotę zjeść wszystkie od razu :D

Obrazek

Mam w tym roku też fajnie wyglądającą odmianę, której nasiona kupiłam na allegro., Deli Python. Nie pamiętam nawet czy to słodka czy ostra, bo jeszcze nie próbowałam, ale jej strąki są cienkie i długie, bardzo fajnie to wygląda :)

Obrazek

Smaczna jest też Aji White Fantasy, niby lekko ostra, ale nie poczułam ostrości przy degustacji. Owoce słodkie i jakby owocowe. Z nimi tylko taki mam problem, bo chciałabym zebrać nasiona i czekam aż będą w pełni dojrzałe, a one wtedy mają ponoć być jasno żółte, teraz są kremowe :roll: No i nie wiem, chodzę, zaglądam, porównuję kolory, boję się, ze zerwę za wcześnie - no cóż, najwyżej powiszą dopóki pogoda pozwoli :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dominika bułgarskie czy też węgierskie papryki u nas mają szansę dojrzeć? Tak sobie patrzę na tą Rotund. Stracha mam bo rok temu miałam masę papryki i nie zdążyła dojrzeć. Co zebrałam do pudła to mi złapała choróbsko jakieś. Bardzo lubię paprykę i szukam odmian owocujących tak od połowy sierpnia, do gruntu odmian oczywiście.
Pozdrawiam Jola
Amanita
---

Post »

Bułgarskie mam pierwszy raz, w tym miesiącu na pewno dojrzeją, ale raczej wcześniej nie dałyby rady, pomimo tych upałów. Nasiona słodkich siałam na początku marca.

Wg. opisów z bułgarskiej strony z nasionami, Ratund ma dosyć długi okres wegetacji, bo aż 140-150 dni do pełnej dojrzałości. Oczywiście taką można zjadać na każdym etapie, ale nasiona zebrać można tylko z takiej dojrzałej ;:131

http://geosemselect.weebly.com/peppers.html

Węgierskie, z takich dłubanych owoców tam kupionych mam już 3 rok i dojrzewają od połowy sierpnia, ale są to dwie ostre odmiany, słodkiej węgierskiej nie mam :(
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10

Post »

Amanita pisze: A wracając do Rokity, to pamiętam jak kiedyś jedna forumowiczka napisała, ze jej Rokita jest również dosyć ostra. Może to zależy od centrali nasiennej, z której są nasiona? Bo kilka firm ma tę odmianę w swojej ofercie. Może się więc czymś różnią? Ewentualnie może w jakiś sposób zależy to od warunków uprawy.
To u mnie Rokita była taka ostra - dostałam nasiona z akcji. Baaardzo plenna papryka ale na pewno nie była półostra.
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku miałam też ROKITĘ. Fakt- jest plenne. Wg mnie bardziej była ostra w fazie zielonej a w miarę dojrzewania jej ostrość słabła. Ja miałam nasiona z PNOS.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Dziś zobaczyłam w Stokrotce Ramiro w wersji żółtej, wygląda jak czerwona, smakowicie, ale cena...(!)... 7,99/kg (czerwona była po 4.99).Nabyłam 2 strąki z myślą o wydłubaniu nasion, na razie położyłam na słonecznym parapecie aby "doszły". Zobaczę w przyszłym roku jak wyjdzie w gruncie. Czerwona dojrzewa, więc myślę, że żółta też będzie OK.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Zimno się zrobiło i papryki kiepsko dojrzewają.
W większości są nadal zielone, co niektóre mają smugę koloru.
Myślicie, że można im na całą dobę zrobić taki mini tunel z fizeliny?
Nie będą miały za ciemno?
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Minia, za ciemno to chyba nie... włóknina przecież przepuszcza światło, no chyba, że czarną chcesz okryć :;230

To moje wczorajsze zbiory:

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Ika ta duża czerwona papryka dojrzewała w gruncie?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie są z gruntu oprócz tej największej (żółtej).
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Powiedz zatem co to jest za odmiana :)
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kama, niestety nie mam pojęcia. Nasiona pozyskałam z kupnego owocu i wydaje mi się, że powtórzyły cechy. Owoce są naprawdę duże, bardzo grube i smaczne. Dodatkowo dużo na krzaku.
Śmiem twierdzić, że to najlepsza u mnie papryka w tym roku. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Tak dopytuję bo u mnie papryka już się kończy. Na nadziewanie dużych sztuk kompletnie nie miałam. Natomiast jak sobie popatrzę w alejce u sąsiadów to ich papryki w stylu rokity, są zupełnie zielone. Niektóre wyglądają jakby jeszcze rosły. Jak tak sobie pomyśleć co lepiej to chyba ja na tym wygrałam. Urosło małe ale mogłam je zjeść. Sąsiadom średnio wróżę.

Co do kupnych papryk. Czytam napisy na pudełkach producenckich. Była robertina i masa papryk, których nasion nigdzie w sklepach nie widzę. Pewnie są tylko w producenckich ofertach. Robertina pojawiła się dopiero ze 2 tyg temu. Jeśli była chowana w tunelu i z wczesnym wsadzeniem to u mnie w gruncie się nie uda. Do tej pory były w sprzedaży głównie podłużne, cienko miąższowe wersje. Nadziać tego się nie da. hym, może i da ale masę z tym roboty :wink:
Na ryneczku mało kto żeby kilku kolejnym kupującym podał tą samą nazwę produktu :;230 :;230 Ot tak jak się trafi.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”