Problem z Pigwowcem Japońskim.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
aloes98
50p
50p
Od: 7 wrz 2015, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z Pigwowcem Japońskim.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witam, zakupiłem nie dawno Pigwowiec Japoński i nie posiada on żadnych kwiatów i ma bardzo zwiędnięte liście. Wyczytałem że to może być fytoftoroza,uwiąd albo mączniak. Lecz mogę się mylić.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z Pigwowcem Japońskim.

Post »

Dlaczego podejrzewasz aż takie przypadłości? Sprawdziłeś odczyn i wilgotność podłoża? Nie przeholowałeś z wilgocią? Roślinom w doniczkach najłatwiej przedobrzyć podlewaniem. Rośliny wytrzymujące okresową suszę nie wytrzymają nadmiaru wilgoci i zachowają się tak jakby choroba dotknęła system korzeniowy, a dłużej trwający nadmiar wilgoci może rzeczywiście pomóc rozwinąć się chorobom odglebowym.

Pozdrawiam, Francik
Francik
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A dlaczego miałby teraz mieć kwiaty? Pigwowce kwitną wczesną wiosną.Posadź jak najszybciej do gruntu, podlej dobrze.Nic mu nie jest, plamy na liściach spowodowane zaniedbaniami, albo nadgorliwością w podlewaniu w małej doniczce.Jednym słowem fizjologiczne, nie chorobowe.
aloes98
50p
50p

Post »

Zależy mi by Pigwowiec stał na balkonie, czy wystarczyłoby gdybym przesadził do ogromnej doniczki własnoręcznie zbudowanej ? Na balkonie mam najwięcej słońca a w pozostałości po ogródku jest dość mało słońca. Zgadza się troszkę przedobrzyłem z podlewaniem.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pigwowiec kwitnie wiosną bardzo krótko ok. tygodnia z hakiem, nie wiem czy jest sens taka roślinę trzymać na balkonie cały rok, ogacać zimą donicę.Ma ładne błyszczące liście, ozdobny w warunkach ogrodowych, ale nie wiem czy balkonowych równie, mogą być podżółknięte, podsuszone itp.Ta roślina nie ma silnego systemu korzeniowego w jednym miejscu, by budować dużą donicę, daje odrosty.Wystarczy normalna duża donica plastikowa, najwyżej jak Ci się po kilu latach znudzi hop siup do ziemi w ogródku :wink: Pigwowce nie są zbyt wrażliwe na mniejszą ilość światła, moje rosły w zaroślach, trochę mniej najwyżej kwitły.
aloes98
50p
50p

Post »

Nie dałem do ogródka bo mi zależy na jak największej ilości owoców, a z tego co wyczytałem im mniej światła tym mniejsze plony. Takie jeszcze jedno pytanie bo nie umiałem znaleźć. Czy owoce pigwowca można jeść z krzaka czy trzeba poddać obróbce termicznej tak jak z pigwą jest
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”