Żółte i brązowe plamy na goździkach i winorośli.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Kubala91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2015, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Żółte i brązowe plamy na goździkach i winorośli.

Post »

Witam. Jestem nowy na tym forum i jestem początkującym działkowce. Proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu z którym zmagam się od kilku dni. Otóż kilka dni temu zauważyłem na liściach goździków i liściach winogron dziwne żółte i brązowe plamy. Co to może być? Czy to jakaś choroba czy szkodnik? Jakie opryski zastosować? Dodam, że 31.08 opryskałem rośliny preparatem Agrecol Mospilan ale nie wiele to pomogło. Bardzo proszę o pomoc i radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Poniżej załączam linki do zdjęć.

Goździki:

Obrazek
Obrazek

Winorośl:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PS. Wczoraj zauważyłem podobne objawy na liściach datury i liściach chryzantemy. Czy to może być spowodowane przez suszę albo przez zbyt duże podlewanie?

Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żółte i brązowe plamy na goździkach i winorośli.

Post »

Kubala91

Goździki opanowała rdza goździków. Choć jest grzybem jednodomowym, lubi żywiciela pośredniego jakim jest wilczomlecz szczególnie syberyjski. Winorośl może być zaatakowana przez antraknozę lub phomopsis.
Rdzę zwalczać można amistarem, bioseptem, folicurem i innymi. Dla winorośli nie ma zbyt wielu zarejestrowanych środków i na tę przypadłość też nie ma.

Pozdrawiam, Francik
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”