Ponoć jutro ostatni dzień upalny. Mam nadzieję. Od środy u mnie deszcze, też ponoć. Trochę za późno, bo już nie ma czego podlewać
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Kolorek śliczny
Mój taki bardziej beżowy, niż żółty. A że nie rozwija się do końca, to się nie martw. Dla mihanovichii to właśnie jest typowe, że kwiaty są w kształcie U
Chociaż mój akurat jakiś dziwoląg, bo otwiera się całkowicie
Ponoć jutro ostatni dzień upalny. Mam nadzieję. Od środy u mnie deszcze, też ponoć. Trochę za późno, bo już nie ma czego podlewać
Trawniki wyglądają jak u Agi nyskadu, a i z drzew liście poleciały, jak w listopadzie 
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Żanetko kolor tego kwiatka jest niesamowity...dokładnie taki jak lubię...coś jak lody pistacjowe
no prawie
U mnie zapowiadają kilka dni upałów...dziś jak wracałam z pracy myślałam że się ugotuję
a pracodawca nieustępliwy...trza jechać do pracy rano i koniec, tak jak bym nie mogła popracować w domu...nawet propozycja ewentualnych nadgodzin go nie skusiła 
U mnie zapowiadają kilka dni upałów...dziś jak wracałam z pracy myślałam że się ugotuję
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Kwiatek ma śliczny kolorek .Mam dwa michanovichi ,ale jeszcze mnie nie uszczęśliwiły kwiatkiem ,wiec nie wiem jaki mają kolor:)
U mnie też upalnie jak w piekle nie idzie wytrzymać!!!!!ale zapowiadają ochłodzenie...
U mnie też upalnie jak w piekle nie idzie wytrzymać!!!!!ale zapowiadają ochłodzenie...
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do duuużej większości kaktusów to myślę , że jeszcze spokojnie mogą cieszyć się świeżym powietrzem , co do malgaskich to się nie wypowiadam. Jesteś na miejscu to wiesz jak tam z pogodą ale szkoda tak wcześnie zabierać im świeże powietrze ale przede wszystkim nie filtrowane oświetlenie.piasek pustyni pisze: Madagaskar będę wnosić już w środę/czwartek do domu, a kaktusy wylądują w szklarence. I tam mam nadzieję, dociągną do szczęśliwego końca te, co się zapowiadają
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rośliny jeszcze dwa miesiące na balkonie, no, chyba jakby jakiś pogodowy kataklizm... 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Magda, Agnieszko, Małgosiu, Jacku, Henryku - bardzo, bardzo dziękuję za wpisy. Dziś krótko, bo po prostu radocha mnie rozpiera i muszę się streszczać.
Opowiem Wam dzisiaj pewną historię, która napełnia mnie radością wręcz niesamowitą. Rzecz będzie o roślince imieniem Uncarina roeoesliana.
Najpierw były nasionka:

Wysiewu tych i innych roślin z ulubionej wyspy - około 300 łącznie - dokonałam w grudniu 2013 roku. Procent wschodów był bardzo dobry.
Po niecałym miesiącu uncariny wyglądały tak:

To już były pannice półtora miesięczne:

W międzyczasie trochę ich poszło w świat, ale oczywiście i u mnie zostały. Tak wyglądały w maju:

I kiedy sobie tak rosły, i rosły, nagle zobaczyłam, że u jednej coś się dzieje:

To ewidentnie były pąki!!!

Rozrastały się ślicznie:

i nie mogłam uwierzyć własnym oczom i uwierzyć wręcz, kiedy to rano kwiat rozwinął się w całej okazałości:

Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wybrać, stąd aż tyle ich. Radochę mam nieprzeciętną, a pączków u tej roślinki jeszcze jest sporo. To jest po prostu niesamowite, jak bardzo cieszy roślinka, wyhodowana od nasionka, która w dodatku obdarzyła kwieciem. Ma niespełna dwa lata. Śliczne słoneczko, piękny żółty kolor - ale taki ciepły, taki ...letni. Po prostu cudo.
Mam nadzieję, że cieszycie się razem ze mną, a ja korzystając z tej okazji, bardzo dziękuję Henrykowi i Markowi (mgr_) za wsparcie i w ogóle namówienie te dwa lata temu na wysiew. Nie bardzo wierzyłam, że coś mi się uda. Marku - kibicowanie się przydało, Henryku - za wsparcie i pomoc, a ten mój pierwszy, wyhodowany własnoręcznie od nasionka kwiat, dedykuję właśnie Wam obojgu
I teraz ja namawiam wszystkich na wysiew, bo wiecie sami, jak jest radość gdy zakwitnie roślinka, która hodujemy. Ta radość z tej własnoręcznej hodowli jest o wiele większa!
Mam nadzieję, że Wam się spodobało. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wizyty!
Opowiem Wam dzisiaj pewną historię, która napełnia mnie radością wręcz niesamowitą. Rzecz będzie o roślince imieniem Uncarina roeoesliana.
Najpierw były nasionka:

Wysiewu tych i innych roślin z ulubionej wyspy - około 300 łącznie - dokonałam w grudniu 2013 roku. Procent wschodów był bardzo dobry.
Po niecałym miesiącu uncariny wyglądały tak:

To już były pannice półtora miesięczne:

W międzyczasie trochę ich poszło w świat, ale oczywiście i u mnie zostały. Tak wyglądały w maju:

I kiedy sobie tak rosły, i rosły, nagle zobaczyłam, że u jednej coś się dzieje:

To ewidentnie były pąki!!!

Rozrastały się ślicznie:

i nie mogłam uwierzyć własnym oczom i uwierzyć wręcz, kiedy to rano kwiat rozwinął się w całej okazałości:

Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wybrać, stąd aż tyle ich. Radochę mam nieprzeciętną, a pączków u tej roślinki jeszcze jest sporo. To jest po prostu niesamowite, jak bardzo cieszy roślinka, wyhodowana od nasionka, która w dodatku obdarzyła kwieciem. Ma niespełna dwa lata. Śliczne słoneczko, piękny żółty kolor - ale taki ciepły, taki ...letni. Po prostu cudo.
Mam nadzieję, że cieszycie się razem ze mną, a ja korzystając z tej okazji, bardzo dziękuję Henrykowi i Markowi (mgr_) za wsparcie i w ogóle namówienie te dwa lata temu na wysiew. Nie bardzo wierzyłam, że coś mi się uda. Marku - kibicowanie się przydało, Henryku - za wsparcie i pomoc, a ten mój pierwszy, wyhodowany własnoręcznie od nasionka kwiat, dedykuję właśnie Wam obojgu
I teraz ja namawiam wszystkich na wysiew, bo wiecie sami, jak jest radość gdy zakwitnie roślinka, która hodujemy. Ta radość z tej własnoręcznej hodowli jest o wiele większa!
Mam nadzieję, że Wam się spodobało. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wizyty!
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Brawo!! Ogromne gratulacje!! I życzenia jeszcze więcej takich sukcesów!

- marta_lara
- 500p

- Od: 12 mar 2012, o 22:28
SUPER!!!
Fajny kwiatek i super fotki
Wiem jaka to radocha bo mi też na dniach będzie kwitła Ceropegia z własnego wysiewu, nie omieszkam pokazać
Fajny kwiatek i super fotki
Wiem jaka to radocha bo mi też na dniach będzie kwitła Ceropegia z własnego wysiewu, nie omieszkam pokazać
- Malachitek
- 1000p

- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Super, gratuluję pięknego kwitnienia! Widać bardzo im się podoba u ciebie
Zachęcanie do siania jest dobre, tylko żeby posiać, to trzeba mieć miejsce na późniejsze rozsady!
Zachęcanie do siania jest dobre, tylko żeby posiać, to trzeba mieć miejsce na późniejsze rozsady!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo mnie cieszy Twój sukces i Twoja na niego reakcja. Jestem też pełen podziwu dla Ciebie za tak dobrą opiekę nad całym wysiewem - inaczej tak młoda roślina by po prostu nie zakwitła. Dziękuję też za pamięć o wsparciu mentalnym które to pomaga tylko iluzorycznie ale... coś może rzeczywiście pomaga?
Brawo dla roślinki, brawo dla Ciebie!
Brawo dla roślinki, brawo dla Ciebie!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Już na samym początku czułem, że będą kwiaty (choć przez moment myślałem, że po dwóch latach może wykiełkowało jakieś zaspane nasionko ;P )!
Jest się z czego cieszyć, no i możesz być dumna z tak pięknych kwiatów.
Uncarina zawsze mi się podobała i teraz wiem na 100%, że spróbuje z nią jeszcze raz!
Pozdrawiam!
Jest się z czego cieszyć, no i możesz być dumna z tak pięknych kwiatów.
Uncarina zawsze mi się podobała i teraz wiem na 100%, że spróbuje z nią jeszcze raz!
Pozdrawiam!
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Żanetko cieszę się razem z Tobą
Radość na pewno ogromna
ja mam siewki Gymno i Astro ,ale kiedy doczekam się kwiatka
to jeszcze potrwa.
Wiem co czujesz...ja co dziennie muszę popatrzeć na moje maluchy inaczej bym chyba nie zasnęła
Kiedy zakwitną to chyba będę skakała z radości.
Radość na pewno ogromna
Wiem co czujesz...ja co dziennie muszę popatrzeć na moje maluchy inaczej bym chyba nie zasnęła
Kiedy zakwitną to chyba będę skakała z radości.
Gratuluję osiągnięcia sukcesu hodowlanego. Pięknie opisana historia i jaka radość, kiedy doczekałaś się kwiatu

- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Żanetko gratuluję sukcesu, raduję się razem z Tobą
piękny bardzo piękny sukces i kwiat oczywiście
brawo 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15